Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLOČA PRIJEPORA

HOS ne želi maknuti ploču iz Jasenovca

Jasenovac
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/5
29.06.2017.
u 12:28

Prema HOS-u, jedini način da se pozdrav “za dom spremni” ukloni s ploče je novi zakon

U sljedećih mjesec dana naći ćemo rješenje za ploču u Jasenovcu – poručio je potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković, dok iz njegove stranke ponavljaju kako “za dom spremni” ne smije ostati na ploči poginulim braniteljima HOS-a. U HNS-u ipak priznaju kako još uvijek ne znaju na koji će način Vlada to izvesti jer su amblemi HOS-ovih udruga sa spornim natpisom uredno registrirani u vrijeme desnih, ali i lijevih Vlada.

Nabijanje tempa HDZ-u

– Takvi amblemi nisu trebali biti registrirani, no prošlo je previše vremena da bi se upis pravno osporavao i sada te grbove neki koriste kao provokaciju, kako bi na sebe skrenuli pozornost javnosti – tumači izvor iz vrha HNS-a. Kaže kako je jedan od načina da se riješi problem dogovor sa samom udrugom koja je postavila spornu ploču, a ne pristanu li HOS-ovci na to, Vlada bi, smatra, trebala “presjeći” i donijeti političku odluku kako takva ploča ne može ostati u Jasenovcu.

Naš izvor priznaje i kako je zadani rok pokušaj da se HDZ-u “nabije tempo”, ali i ističe da Vlada mora biti sposobna riješiti pitanje ploče. – Ako nismo sposobni naći rješenje za to pitanje, kako ćemo se uhvatiti ukoštac s ozbiljnim temama koje kao Vlada moramo rješavati – pita se.

U HNS-u su uvjereni da je rok od mjesec dana dovoljan za to, a nadaju se da bi u međuvremenu nešto o ploči moglo reći i Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću pa bi se Vlada mogla pozvati na mišljenje stručnjaka u tom povjerenstvu. Izvor iz stranke tvrdi kako se među koalicijskim partnerima razgovaralo i o takvoj mogućnosti.

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću Vlada je osnovala početkom ožujka sa zadatkom da u roku od godinu dana izradi smjernice na temelju kojih bi se utvrdila pravila kažnjavanja javnog isticanja simbola totalitarnih režima. Ono će se danas sastati prvi put, a teško je očekivati da bi u roku koji je zamislio HNS moglo donijeti stav o ploči u Jasenovcu. Član Povjerenstva Ivo Lučić na naše pitanje hoće li to tijelo pozvati na micanje ploče u Jasenovcu odgovara kako ne misli da će se to dogoditi.

– Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću nije sud koji bi trebao odlučiti može li nešto biti na nekom mjestu ili ne može – tumači Lučić, ali i napominje kako još nije vidio dnevni red te kako će tek vidjeti što će biti predloženo na prvoj sjednici Povjerenstva.

HOS: Bez simpatija za ustaše

Ministar uprave Lovro Kuščević jučer je, kako je i najavljivao, primio Društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udrugu dragovoljaca HOS-a. Udruge su poručile kako ne gaje nikakve simpatije prema ustaškom režimu te da žele izraziti pijetet poginulim suborcima, ali i da je “ključno sagledati kontekst u kojem se pojedini simbol pojavljuje, odnosno veliča li u konkretnom slučaju totalitaran režim”.

Izvor blizak HOS-u kaže kako HOS-ovci nisu spremni popustiti i maknuti grb sa ZDS sa spomen-ploče u Jasenovcu. Isti izvor smatra da je jedini način da se pozdrav ZDS ukloni s ploče – novi zakon. HOS-ovci su u Ministarstvo došli s “hrpom” dokumenata koji dokazuju da je njihovo znakovlje registrirano još 1994. u MORH-u, i da su s tim simbolima ušli i u Svjetsku veteransku organizaciju.

Ministar uprave Lovro Kuščević, koji priprema odgovor na SDP-ovu interpelaciju o spornoj ploči, ističe da je potrebno iskazati pijetet prema poginulim braniteljima, ali i upozorava kako je upravo zato nužno izbjeći svaku aluziju na veličanje ustaškog režima u Jasenovcu “te iznaći primjereno, dugoročno, na zakonu utemeljeno rješenje”.

Večernji je list prije objavio da Ministarstvo priprema odgovor prema kojem ne vide zakonsko uporište za micanje HOS-ove ploče iz Jasenovca bez donošenja novog zakona.

 

Komentara 27

FO
Fortuna1980
12:32 29.06.2017.

Neka im je vjecna slava i hvala svim HOS`ovcima!

DR
drugzoka.
16:13 29.06.2017.

Pozdrav smeta poraženim srpskim snagama u ratu, poraženi sljedbenici propale u krvi stvorene i ugušene genocidne tvorevine konačno shvatite porazili smo vas s pozdravom ZA DOM SPRDMNI i stvorili samostalnu slobodnu i nezavisnu Hrvatsku!!!

ST
stefj
12:53 29.06.2017.

U ovom slučaju HOS ima potpuno pravo. Grb im je registriran i priznat, čak je registraciju potvrdila Račanova vlada. Postoji odobrenje postavljanja ploče i sve ostalo što je potrebno... Kako je policija branila čirilićne ploče u Vukovaru, po zakonu bi morala braniti i ovu ploču u Jasenovcu. Taj dio je jednostavan... A ostalo su ideološko-politička pitanja, možda i moralna, na kojima samo političari skupljaju bodove. Sam SDP (SDP-ova vlada) je registrirala taj grb, valjda su gledali dovoljno daleko u budućnost pa su računali da će na tom grbu skupljati dodatne političke poene... No koliko vidim kako sad izgleda SDP, druge poene niti ne može skupljati. Pa neki dan su tražili da antifašizam kao ideologija uđe u strategiju nacionalne sigurnosti. Nisu se ničega drugoga sjetili... Bolesno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije