Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milaković:

Trg maršala Tita i ploča u Jasenovcu su civilizacijska pitanja

Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
27.06.2017.
u 15:04

Govoreći o najavi promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu Milaković je rekao kako bi to trebao biti odraz civilizacijskog shvaćanja zasnovanog na povijesnim činjenicama

Od dana kada je u Novinarskom domu u Zagrebu osnovan demokratski savez Srba (DSS) pa do danas prošlo je godinu dana. U tih godinu dana DSS prošao je dvoje parlamentarne izbore i jedne lokalne izbore i, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru organiziranoj povodom prve godišnjice djelovanja stranke, posao respektabilna stranka pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. 

Predsjednik DSS-a Jovica Radmanović rekao je da je DSS na lokalnim izborima gdje god je izašao na izbore ostvario odlične rezultate. Pri tome je posebno istakao izbor Srđana Milakovića za dogradonačelnika Vukovara te osvojena mjesta dožupana u Sisačko-moslavačkoj i Požeško-slavonskoj županiji.

- Prisutni smo u Slavoniji, Dalmaciji, banovini i na Kordunu. Imamo organizirano 15 stranački podružnica, a u pripremi je novih deset, rekao je Radmanović.

Njegov zamjenik Srđan Milaković rekao je kako su i danas prisutni brojni problemi srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ali i da je danas prioritet ostati i opstati. U svome govoru Milaković je ukazao i na pojavu koja traje godinama, a kroz koju se favorizira Srpsko narodno vijeće (SNV) na štetu ostalih udruga sa srpskim predznakom u Hrvatskoj poput ZVO-a, SDF-a, Prosvjete i Privrednika.

 - DSS je na prošlim lokalnim izborima stvorio uvjete za razbijanje političkog monopola kojega je imao SDSS. Sada nam je neophodno mijenjati institucije srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, rekao je Milaković podsjećajući kako DSS-u u trenutku osnivanja nitko nije davao nikakve šanse i da su ih svi smatrali kao još jednu novu političku stranku.

Politički tajnik DSS-a Siniša Ljubojević istakao je da u Hrvatskoj, kada je riječ o  srpskoj nacionalnoj manjini, danas je na sceni polarizacija između SDSS-a i DSS-a. Podsjetio je i da je do 1941. godine u Hrvatskoj živjelo do milijun Srba te da se ta brojka danas realno kreće od 150-170 tisuća.

 - Plitvički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj vodili su do sada Srbe ka getoizaciji i asimilaciji. Naš je cilj integracija Srba u opći i društveni život u Hrvatskoj. Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se, rekao je Ljubojević koji za većinu problema pripadnika srpske nacionalne manjine odgovornim smatra SDSS i Milorada Pupovca.

Prema njegovim riječima SDSS već godina politički trguje sa svim prethodnim hrvatskim vladama pri čemu se rezultati te trgovine na terenu ne vide.

- U jednom smjeru razmišljam tako da se Srbi u Hrvatskoj protive nacionalističkoj i desničarskoj reviziji prošlosti. Međutim, s druge strane pitam se i jesu li Srbi jedini kojima treba antifašizam u Hrvatskoj. Ako jesu, bez obzira na to što su upravo Srbi teško stradali i imaju negativna sjećanja, ne trebaju biti jedini čuvari toga vremena, rekao je zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Srba (DSS) i dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković na današnjoj konferenciji za novinare odgovarajući na novinarsko pitanje o promjeni zaziva zagrebačkog trga maršala Tita. 

Dodao je i kako se radi o civilizacijskom shvaćanja kulture zasnovanog na povijesnim činjenicama u Republici Hrvatskoj kao što je uostalom i ploča u Jasenovcu za koju smatra da će, s obzirom na smjer u kojem se razvija situacija, ista uskoro biti uklonjena. Kada je riječ o dvojezičnim pločama u Vukovaru Milaković smatra da je na dijelu svojevrstan politički dogovor kako bi se sve malo amortiziralo i stišalo, a što trenutno odgovara svima. Podsjetio je da danas u Vukovaru nesmetano stoje dvojezične ploče na zgradi Ureda državne uprave dok su u isto vrijeme ploče postavljene na nekim drugim zgrada skinute ili prelijepljene hrvatskom zastavom.

- U tome se ogleda država apsurda jer kao što nesmetano stoji ploča na Uredu državne uprave tako su i ostale mogle nesmetano stajati. U cijeloj priči sporan je lokalni dio i tu se čeka odluka Ustavnoga suda. Kada je riječ o državnoj razini tu ništa nije sporno, rekao je Milaković koji očekuje kako će u naredne četiri godine imati bolju suradnju s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom.

Razlog prije svega tome vidi u činjenici da obojica sada imaju izborni legitimitet što mu je do prošlih lokalnih izbora osporavano. Prema njegovim riječima prve naznake i razgovori govore kako stvari idu na bolje. 

Komentara 42

Avatar Blond Beast
Blond Beast
16:03 27.06.2017.

ono kad ti srbin iz Vukovara govori o civilizaciji, nakon sto su srusili sve crkve,bolnicu,muzej,i skole,a nakon toga se svirepo izivljavali nad civilima...pa kolko vam je debel taj vas obraz?

MM
maximilijanalexandar.max
16:41 27.06.2017.

Preimenovanje trga nije pitanje antifašizma, to samo pristaše tog režima žele tako nametnuti. Pitanje preimenovanje trga je ljudsko, civilizacijsko pitanje odnosa prema zločincu koji je počinio nezapamćene zločine na ovim prostorima a da do sada nitko nije za to odgovarao. Tito nije ubijao samo Hrvate on je ubijao i komuniste ne istomišljenike. Zbog njih je i postojao Goli otok. Sada se postavlja pitanje ti borci za ljudska prava koji sebe nazivaju tako. Simbol im je jedan od 10 naj većih diktatora svijeta. Kontradiktorno ako si borac za ljudska prava prvi bi trebao taj režim osuditi i njihove vođe.

Avatar Moodleen
Moodleen
15:32 27.06.2017.

Samo ne kužim zakaj likovi poput ovih žive u Hrvatskoj, a ne trpe ju? Pa postoje i vlakovi i avioni i autobusi za srbiju. A ima i traktora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije