Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Rođen je u Peruu i želi strancima pokazivati ljepote Međimurja

'04.11..2010., Cakovec- Dr Nevenka Breslauer. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
08.02.2011.
u 20:00

- Prevoditelji s francuskog na ovom pdoručju nisu baš traženi pa sam se javila za turističkog vodiča, što je posao koji me odnedavno privlači - kaže M. Kulić

- U Hrvatskoj živim 30 godina i primijetio sam da u sjeverozapadnu Hrvatsku dolazi sve više gostiju iz zemalja španjolskoga govornog područja. Ima ih puno u Varaždinu, a danas ili sutra bit će ih i u Međimurju. Želim ih dočekati spreman - kaže Čakovčanin Alois Stipetich Godenzi (53). Rođen je u Peruu, od oca Hrvata i majke Peruanke. U Peruu je završio srednju školu, a fakultet ekonomije u Varaždinu. U Čakovcu živi s obitelji, suprugom i dvoje djece. Od 1997. godine vodi privatnu tvrtku, a na seminar za turističke vodiče prijavio se zbog želje da turistima sa španjolskoga govornog područja pokazuje ljepote i znamenitosti Međimurja. Alois i petero kolega, budućih turističkih vodiča, potpisali su sa županom Ivanom Perhočem i dekanicom Međimurskog veleučilišta u Čakovcu dr. sc. Nevenkom Breslauer ugovor o sufinanciranju seminara i stručnog ispita za turističke vodiče. Nakon provedenog javnog poziva Međimurska županija je odabrala kandidate za sufinanciranje tečaja za deficitarne strane jezike koji do sad nisu uopće bili zastupljeni u Društvu turističkih vodiča Međimurske županije, ili barem ne u dovoljnom broju. Među potpisnicima je i Marina Kulić (25) iz Gornjeg Hraščana, studentica koja završava studij prevoditeljstva s francuskog jezika.

– Studij je pri kraju i polako tražim mogućnosti za zaposlenje. Prevoditelji s francuskog na ovom pdoručju nisu baš traženi, pa sam se javila za turističkog vodiča, što je posao koji me odnedavno privlači – kaže. Uz nju, za francuski jezik ugovor je potpisala i Silvija Kocen, za ruski jezik Natalija Šafarić Vasilijevna i Ljiljana Horvat, a za mađarski Ivona Vegh. Dekanica N. Breslauer ističe da je seminar na Međimurskom veleučilištu upisalo 40-ak polaznika. Počeo prošli tjedan, a trajat će cijele veljače. Cijena seminara i stručnog ispita je 2000 kuna za redovne polaznike i 1500 kuna za studente. Za šestero odabranih županija sufinancira polovicu cijene.

Župan Perhoč najavio je nova ulaganja u međimurski turizam. Međimurska županija tijekom ove godine s ukupno pola milijuna kuna pomoći inicijativama privatnih poduzetnika koji ulažu u turizam stvarajući nove vrijednosti i nove turističke proizvode. – Cilj nam je kroz sufinanciranje dati potporu osposobljavanju vodiča koji će našim gostima omogućiti predstavljanje svih naših specifičnosti i turističkih potencijala. Odlučili smo se za ove deficitarne jezike na temelju stanja na terenu i stvarnih potreba s obzirom na strukturu gostiju koji dolaze u Međimurje, a koji dosad, zbog nepostojanja kvalitetnih vodiča koji govore njihov jezik, nisu mogli doživjeti Međimurje u punom opsegu – rekao je župan Perhoč.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije