Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskok se protivi

Riječki carinici mogli bi izaći na slobodu uz jamčevinu

rijeka,uskok,carinici,portal (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
09.05.2013.
u 16:16

Sudac je, unatoč protivljenju Uskoka, za carinike osumnjičene za primanje mita odredio iznose

Desetoro riječkih carinika kojima je određen jednomjesečni zatvor zbog mogućnosti da bi za trajanja istrage na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili ponoviti kazneno djelo iz Via Rome ipak bi mogli izaći ako plate jamčevinu. 

Sudac je, unatoč protivljenju Uskoka, za carinike osumnjičene za primanje mita odredio iznos od 250 tisuća kuna jamstva kao zamjenu za zatvor, za dvojicu špeditera i zagrebačkog trgovca jamstvo je 300 tisuća kuna dok je najveći iznos, po 350 tisuća kuna, određen za dvojicu kineskih trgovaca kod kojih postoji i opasnost od bijega. Uskok je, očekivano, najavio žalbu. Hoće li carinici i njihovi suradnici krenuti u potragu za novcem kojim bi platili slobodu ili će kao jamstvo ponuditi nekretnine tek će se vidjeti. Koliko se zna, osim stanova ili kuća u kojima žive i automobila, drugih naznaka da se radi o imućnijim ljudima nema. Uskoro će, međutim, carinici najvjerojatnije postati nezaposlenima jer će biti udaljeni iz službe koja im je, sudeći po saznanjima istražitelja, bila dobar izvor dodatne zarade.

U svih 36 uvoza različite robe iz Kine i Italije za poduzeća iz Zagreba, Dugog Sela i Samobora špediteri i carinici radili su na jednak način, lažirali su vrijednost i količinu robe u dokumentaciji pa su umanjenja rezultirala manjim iznosima carinskih davanja i PDV-a. Državi su uskratili 8 milijuna kuna, a sebi iz mjeseca u mjesec osiguravali dodatak na plaću u zasad neutvrđenom iznosu. Nagađa se da je njihova rabota otkrivena iznutra i prijavljena Uskoku, nakon čega su istražitelji već u rujnu sumnjivce iz carine stavili pod nadzor te su snimani njihovi telefonski i drugi kontakti i susreti. Akcija se odvijala u tišini, a prilikom uhićenja i pretraga ureda i stanova svima su oduzeta računala i mobiteli u kojima će, vjeruju istražitelji biti korisnih informacija.

Opravdanost sumnji u određene kolege potvrđena je u nekoliko navrata, prvi put u listopadu lani pa do veljače ove godine, kad su u izvanrednoj kontroli i u nadzoru ocarinjene roba puštene u promet carinici iz Odjela za mobilne jedinice zaustavljali pošiljke i otkrivali da je dio robe prošao neprijavljen i neocarinjen, a imena carinika i špeditera su se ponavljala.

>>Korupcija u Rijeci: 15 carinika ostaje u pritvoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije