Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šest sveučilišta

Rektori: S nama nije održan sastanak o (iz)ostavljanju izbornih predmeta, Divjak sve zbunjuje

Foto: PIXSELL
1/5
07.05.2020.
u 16:43

Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana, ističu

Rektori šest hrvatskih sveučilišta u priopćenju o državnoj maturi ističu da su fakultetima i sveučilištima izborni predmeti potrebni na državnoj maturi te pozivaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi mature.

"Našim sveučilištima i fakultetima potrebni su izborni predmeti na državnoj maturi i o tome su rektori kojima je to potrebno pisanim putem izvijestili ministricu Divjak prije više od deset dana", ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum te rektori Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, Sveučilišta Sjever Marin Milković, Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i Sveučilišta u Zadru Dijana Vican.

Rektori dodaju da s njima nije održan sastanak, razgovor ni dogovor o (iz)ostavljanju izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini.

VIDEO Divjak: Ako 11. svibnja ne budemo imali uvjete, prva ću tražiti da odgodimo nastavu u školama

"Zato pozivamo Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom Republike Hrvatske i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi državne mature, čime će se izbjeći dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti", stoji u priopćenju.

Državna matura, podsjećaju rektori, konsenzusom je prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika, a o zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište.

Učenici se ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama, dodaju, postavljajući pitanje "čemu izmjene pravilnika i zakona kad se ispiti državne mature – obvezni i izborni, odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika".

Rektori smatraju da nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature te pozivaju učenike i učenice da "odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije