Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRILAGODBE PANDEMIJI

Otkrivene promjene oko državne mature: Iz više razine eseja izbačen Krleža, Tin Ujević...

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/2
06.05.2020.
u 14:43

Probni on line esej iz hrvatskog jezika maturanti pišu za tjedan dana. A onaj za ocjenu u lipnju.

Nakon što su saznali da na državnoj maturi ove godine neće pisati gradivo drugog polugodišta, maturanti su dobili i detaljne upute Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje o tome koji su sadržaji reducirani. Probni on line esej iz hrvatskog jezika maturanti pišu za tjedan dana. A onaj za ocjenu u lipnju. 

Međutim ima toga još što je ove godine "maknuto".

- Za višu razinu hrvatskog jezika to je Krležin Povratak Filipa Latinovicza, Stranac Alberta Camusa te Tin Ujević i njegovo pjesništvo. Za osnovnu ili B razinu izuzet će se Krležini Glembajevi i Cesarićevo pjesništvo, kaže za HRT ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

To je što se vječnog pitanja tema na eseju tiče. Detaljne tehničke upute još usuglašavaju, ali neke su poznate. Pisat će na udaljenosti od 2 metra. Katavić dodaje kako postoji i alternativa da se ispiti jedne razine pišu jedan dan, a druge drugi dan, tako da se učenici ne mogu susresti. Preporuka je i da se piše uz otvorene prozore, jedina iznimka bit će prilikom slušnog dijela engleskog jezika.

- Pitanje kemijskih olovaka. Pristupnici su svi dobili olovke NCVVO-a, a sada će zbog epidemioloških razloga donijeti svoje. A sami će odlučiti hoće li imati maske ili ne, kaže ravnateljica Ivana Katavić. A do tada pristupnici moraju završiti četvrti razred i dobiti završne ocjene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije