Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Regres i jubilarne nagrade bit će isplaćeni još samo ovu godinu

Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati jer, kako kažu u ministarstvu, "neke standarde moramo zadržati".
08. lipnja 2012. u 13:44 113 komentara 377 prikaza
\'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je danas redovita sjednica Vlade RH. Mirando Mrsic, ministar rada i mirovinskog sustava odlazi sa sjednice Vlade. Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je reterirala i ipak neće do kraja provesti prvotni plan po kojem bi se srezala gotovo sva materijalna prava u državnim i javnim službama. Prema informacijama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, regres će se ipak isplatiti svima jer se već počeo isplaćivati u dijelovima javnih službi. Ista je situacija i s jubilarnim nagradama, koje će zaslužni zaposlenici javnog sektora primiti možda i posljednji put ove godine. Stečeno pravo na dodatak za dijete do 15 godina, popularno nazvan dar za djecu, neće se rezati jer, kako kažu u ministarstvu, "neke standarde moramo zadržati".

Vlada predlaže da se dodatak smanjuje sa 0,5 na 0,3 posto. U aneksu koji su sindikati javnih službi primili stoji i prijedlog i da se dnevnica smanjuje sa 170 kuna na 150 kuna, a isto tako i da se dogovor o povećanju osnovice plaće za šest posto u situaciji rasta BDP-a dva kvartala uzastopno, koji su sindikati potpisali s Vladom Jadranke Kosor, do daljnjeg stavili izvan snage.

– Regresi su nekima isplaćeni pa ne bi bilo pravedno da isto pravo uskratimo drugima, ali o regresu i jubilarnoj nagradi pregovarat ćemo za 2013. godinu – kazao je ministar Mirando Mrsić, koji je ovom prigodom još jednom ponovio da budžet od 21,5 milijardi kuna ne smije i ne može biti probijen.

Sindikalistica Spomenka Avberšek komentirala da povećanje osnovice plaće od 0,5 posto nije dodatak nego formula za izračun plaće.

– Smanjenjem uvećanja na 0,3 posto direktno se zadire u visinu plaće, naročito onih s dugim radnim stažem, a takva bi odluka utjecala i na iznos mirovina koji ionako nije dovoljan.

Poznato je da za božićnicu treba manje od 300 milijuna kuna, što je daleko od najavljene uštede od dvije milijarde kuna na troškovima za zaposlene. Ministar financija Slavko Linić sigurno nije oduševljen zaokretom na relaciji sindikati – Vlada jer je njegov proračun dizajniran s pretpostavkom da će se sa sindikatima dogovoriti zamrzavanje materijalnih prava. Kako će Vlada uštedjeti dvije milijarde kuna?

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica već je priznao da su troškovi zaposlenih "probili" budžet za 600 do 700 milijuna kuna u prvih pet mjeseci godine, a isplatom regresa za sve i jubilarnih nagrada novi će troškovi doći na adresu Ministarstva financija. Iako se proračun dobro puni, teško je očekivati da će u idućim mjesecima priljev novca biti visok. Većina makroekonomista upozorila je da je priljev novca u državnu blagajnu posljedica porezne discipline, a ne oporavka gospodarstva. Tome svjedoče katastrofalne brojke u prva četiri mjeseca godine, po kojima je BDP pao za 1,3 posto u prvom tromjesečju, a pad trgovine na malo za 7,3 posto, industrijske proizvodnje za 9,4 posto te robnog izvoza za 20,7 posto u travnju sigurno ne znači bolje punjenje proračuna u drugom tromjesečju.

Analitičari dapače očekuju još veći pad u recesiju tijekom drugog kvartala, pa povlačenje Vlade u defenzivu predstavlja problem za Linića. Prema informacijama iz resornog ministarstva, sindikate će se tražiti da pristanu na ukidanje raznih dodataka poput onih na složenost poslova, boravak u službi ili pravo na staž. Prava su to koja se multipliciraju, odnosno državni službenik koji provede 20 godina u službi svake će godine dobiti povišicu od 0,5 posto, a na povećanu osnovicu veže mu se i povećanje od 4 do 10 posto za složenost poslova koje obavlja, pa ponovno na novu uvećanu osnovicu razna uvećanja za noćni rad ili rad na blagdane i nedjelje.

Mrsić se ispričao zbog izjave o raku Mr

Mrsić se ispričao zbog izjave o raku

Mrsić se ispričao i svima onima koje je uvrijedio izjavom u kojoj je povezao trajanje kolektivnog ugovora s rakom te objasnio da nije mislio na bolest nego na stanicu raka koja je besmrtna i za koju se mora naći lijek isto kao i za beskonačno trajanje kolektivnog ugovora.

– U ranom djetinjstvu prebolio sam malignu bolest pa sam zadnja osoba koja bi na ijedan način željela povrijediti oboljele i njihove obitelji – naglasio je Mrsić.

Za pojavljivanje na poslu dodatak i do 6

Za pojavljivanje na poslu dodatak i do 600 kn na mjesec

Privatni i javni sektor ni ove godine neće biti izjednačeni. Osim materijalnih prava, kolektivnim ugovorom zaposlenicima javnog sektora garantira se i dodatak za uspješnost. Iako je stimulacija poznata i u privatnom sektoru, gotovo nijedan radnik neke privatne tvrtke ne može očekivati nagradu od tri pune plaće za dobar rad, kao što je slučaj u Poreznoj upravi, a ni u jednoj tvrtki ne stimulira se dolazak na posao, kao u nizu državnih kompanija, u kojima se kroz dodatak za pojavljivanje na poslu prihodi mjesečno povećavaju za 400 do 600 kuna.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • vital:

    da bi ja vama jubilarno šakom u njušku, a o regresu da ne govorimo

  • thor666:

    iskreno da barem već jednom bankrotiramo jer ovo sve više lići na cirkus

  • Dijaspora:

    baš-strategiju ,,kako uzeti".