Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačko-hrvatska suradnja

Prva operacija žute pjege u Splitu

02.02.2008.
u 19:41

Brojni pacijenti iz Dalmacije koji imaju problema s centrom za vid više nemaju razloga odlaziti u Zagreb na operacije žute pjege. Naime, jučer poslijepodne u Očnoj poliklinici Žuljan Medić Jukić obavljena je prva operacija žute pjege koju je vodio prof. dr. Peter Walter s njemačke Sveučilišne klinike Achen. Asistirali su mu dr. Igor Žuljan i dr. Tomislav Jukić.

Žuta pjega mjesto je najjasnijeg vida u oku, centar vida koji mogu oštetiti različite bolesti objašnjavaju dr. Jukić i dr. Žuljan. Centar za vid oštećuju različite bolesti, a kao njihova posljedica u žutoj pjegi može se nakupiti tekućina ili nekvalitetno vezivo.

Najprije ih liječnici pokušavaju odstraniti jednostavnim načinima među kojima su laser, injekcije i lijekovi, no neke se mogu riješiti jedino složenim operacijama koje se do sada nisu obavljale u Dalmaciji. Prvu operaciju žute pjege oftalmolozi su jučer obavili nad 59-godišnjim S. B. iz Ploča koji je nakon zahvata otišao kući.

Dolazak dr. Petera Waltera nastavak je suradnje hrvatskih i njemačkih oftalmologa započete Ljetnom školom koja je prošle godine organizirana u Hrvatskoj. Dr. Peter Walter godinama se bavi iznimno važnom projektom razvitka umjetnog vida, kojim se pacijentima omogućuje da vide sjene na udaljenosti od tri do četiri metra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije