Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Protiv Hrvatske vodi se hibridni rat, sada je u prvom planu gospodarstvo, i to će se nastaviti

Treba stvoriti strukturu neovisno o vlasti i neovisno o obavještajnoj službi koja će se, drži Miroslav Tuđman, baviti samo ovim područjem
30. listopada 2017. u 19:02 21 komentara 1625 prikaza
Andrej Plenković i Marija Pejčinović Burić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon pisma koje je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović-Burić uputila visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost kojim traži zaštitu te da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande, s takvom je tematikom nastavio i premijer Plenković. 

Glavni odbor SDP-a Davor Bernardić: 'Ortačka skupina izvlači novac iz Hrvatske u stilu pretvorbe i privatizacije iz 90-ih'

Komentiravši SDP-ov zahtjev za njegov opoziv zbog ugovora o roll up kreditu Agrokoru, premijer Plenković kazao je da smo u hibridnom medijskom ratu u kojemu sudjeluje mnogo aktera. Međutim, nije precizno definirao misli li na blogove, čije se autorstvo pripisuje Ivici Todoriću, na kojima se Vladu i vodstvo Agrokora optužuje za veleizdaju, pljačku države i slično, ili pak misli na hibridni rat koji vode vanjske sile protiv Hrvatske.

Da hibridni rat protiv Hrvatske postoji potvrđuje i javno godišnje izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije u kojem se navodi da je strano obavještajno djelovanje usmjereno i na procese donošenja odluka u RH, što ponekad uključuje i elemente hibridnog djelovanja uz plasiranje tzv. lažnih vijesti u javni prostor i pokušaje narušavanja međunarodnog ugleda države. Prof. dr. Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj HIS-a, smatra da hibridni rat nije ništa novo u Hrvatskoj.

- Hibridni rat nekad se zvao specijalni rat, od 90-ih godina se zove informacijski rat, a on se protiv Hrvatske vodi od 90-ih godina. Ako je gospodin Plenković mislio na Agrokor i tu poziciju, onda je očigledno da je Agrokor danas predmet ruskih interesa preko Sberbanka i američkog interesa preko fondova. Prema tome, svatko zagovara, odnosno promovira  svoje interese. I sad se mi odjednom tome čudimo. Danas se hibridni rat ne vodi samo na razini država već i na razini pojedinih gospodarskih korporacija, nevladinih organizacija - kazao je prof. Tuđman ističući kako Hrvatska nema dovoljno istraženu ni preciziranu pravnu regulativu da bi se takvim namjerama mogla suprotstaviti.

- Hrvatska nema ni infrastrukturu koja bi bila izgrađena od neovisnih institucija i koja bi se bavila analizama informacijskih operacija. 

Trebalo bi stvoriti takvu strukturu neovisno o vlasti i neovisno o obavještajnoj službi koja će se baviti samo tim područjem - zaključuje prof. Tuđman. S druge strane, politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Hrvatska premala i presiromašna i nevažna  zemlja da bi netko protiv nje vodio hibridni rat.

- Hibridni rat je previše sofisticirani model da bi ga netko upotrijebio protiv Hrvatske. To se upotrebljava protiv država koje se ne može ugroziti na drugi način, dakle konvencionalnim oružjem, a Hrvatsku se može ugroziti na sto jednostavnih načina.

Geopolitički analitičar Dubravko Gvozdanović smatra da slučaj Agrokor nije oblik hibridnog djelovanja protiv RH već se radi o eklatantnom primjeru uporabe tzv. soft power taktike kao oblika vanjskopolitičkog djelovanja.

- Pogledamo li malo dalje u prošlost vidjet ćemo da je i slučaj Ina također nešto što spada u neprijateljsko hibridno djelovanje. Kada sve to povežemo i vidimo kako se odrazilo i kako se odražava na vrh sadašnjeg i tadašnjeg hrvatskog državnog vrha sasvim je jasno o čemu se radi. Nažalost, to nije kraj, RH još čeka nekoliko slučajeva krupnih gospodarskih afera. Kako se geopolitička kretanja većinom ogledaju oko sukoba velikih sila na energetskom polju, jasno je što nas čeka u budućnosti. Hrvatska je na zanimljivom geostrateškom području i ima svoju ulogu - kazao je Gvozdanović. 

Agrokor toranj DAVOR IVANKOVIĆ Ako itko potopi Agrokor, to će 
biti strvinari iz hrvatske oporbe Miroslav Mišković i Ivica Todorić TAjKUNSKE 
tajne VEZE Srpski i hrvatski bogataš imali su velike planove - Mišković preživio, Todorić u škripcu ramljak PETRA MARETIĆ ŽONJA Svima je na ustima riječ veleizdaja, makar i bez argumenata
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • bolnaistina:

  U hrvatsku, političari, će uvesti dronove, koji će besplatno raditi za njih.

 • bolnaistina:

  U hrvatskoj se jedino vodi rat. političari,protiv gladnih i siromašnih ljudi.

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Jesam li ja hibridni neprijatelj ako kažem da je Hrvatska uvjerljivo NAJGORA tranzicijska zemlja u EU po rastu BDP-a u 2017. godine, a takva nije bila nikada, ni za vrijeme onih jadnika Kosorice i Milanovića? I da je slijedom toga ... prikaži još! Plenković NAJGORI tranzicijski premijer od Jadrana do Pacifika? Da je vlada HDZ-HNS-SDSS u suštini četničko-lopovska kamarila u kojoj SDSS diktira 100% ideologiju, HNS 50% ideologiju, a 50% pljačku, a HDZ 100% pljačku?