Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispod očekivanja

Promet u studenom ipak manji nego u listopadu

trgovina
Arhivska fotografija
13.01.2011.
u 19:06

Iako se očekivao rast zbog predblagdanskog ozračja, promet je lani u 11. mjesecu bio 10,5 posto manji nego u 10. mjesecu 2010.

Promet od trgovine na malo svih poslovnih subjekata u studenome 2010., prema listopadu 2010., nominalno je bio manji 10,1%, a realno 10,5%, objavio je jučer Državni zavod za statistiku. Tako su pale u vodu sva očekivanja da će blagdansko ozračje donijeti značajniji rast potrošnje u odnosu prema prethodnu dijelu godine.

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, kaže da je potrošnja u RH pod velikim utjecajem turizma i podsezone sve do kraja listopada. Studeni je jedan od mjeseci koji pokazuju kolika je samostalna potrošačka moć Hrvata. Očito, još nedovoljna da potakne novi zamah ekonomije jer ovisi o kretanju plaća, zaposlenosti, cijeni kredita, rastu cijena...

K tome, trgovci su ranije otpočeli sezonske rasprodaje, što je također utjecalo na njihove prihode. I prijašnjih je godina statistika bilježila mjesečni pad prometa u studenome u odnosu na listopad – pretkrizne 2007. Taj pad bio je oko 7 posto pa mu se pripisuje i sezonski utjecaj.

Stojić ipak napominje da je promet u studenom 2010. u maloprodaji 2,5 posto veći u odnosu na isti mjesec 2009., što pokazuje pomak nabolje. Živnula je prodaja rezervnih dijelova za automobile, oporavlja se i prodaja automobila. U plusu su prodaja kruha te tjestenine, a namještaj, knjige, aparati za kućanstvo, pa i alkohol u velikom su minusu.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
20:55 13.01.2011.

Pa još se nije ni ohladio onaj bombastičan naslov kako smo izašli iz krize jer je potrošnja povećana a vidi sad! neki novinari očito nemaju osjećaj za timeing pa se zaleću i to bez kontrole! Hehe!

LA
Lana
22:03 13.01.2011.

Hrvatska je izasla iz krize 5.1.,2011. Ali je nazalost ponovo nasla put ka putu do krize vec 6.1, 2011.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
07:39 14.01.2011.

Godinama sam slušao od jednih te istih kako moramo stezati remen ,rezati potrošnju i primjenjivati mjere stabilizacije,da bi danas ti isti kritizirali sve i svakoga što nema potrešnje.Dobro reče Amerikanci da su Hrvatski ekonomisti u teoriji za peticu,a u praksi za jedinicu.Od njih su gori samo novinari koji žele komentirati ekonomiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije