Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ vs. SDP

Programi i HDZ-a i Kukuriku koalicije nerealni

'16.06.2011., Trg svetog Marka 2, Vlada RH, Zagreb - Dolazak ministara u Banske dvore na 134. sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Martina Dalic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
28.09.2011.
u 07:45

Besplatno školovanje, vrtić za svako dijete, zdravstvena zaštita za sve, stanovi za mlade, porezne olakšice, socijalna prava, investicije...

HDZ se, jednako kao i Kukuriku koalicija prije dva tjedna, odlučio za ružičastu varijantu izbornog programa te je u borbu za novi mandat krenuo s neodređenim obećanjem da će smanjiti poreze na plaće, zadržati sva dosadašnja socijalna i mirovinska prava, neće otpuštati, povećavat će porezne olakšice i izuzeća te u zemlju uložiti 100 milijardi kuna, što je iznos koji odgovara vrijednosti proračuna koji se tijekom godine prikupi iz poreza.

Tako se već u startu može reći da su se glavni politički takmaci odlučili za izbornu lakirovku, s tom razlikom što je HDZ u programu potencirao dosadašnje uspjehe, od broja škola, rodiljskih naknada, većeg nataliteta, masovnih investicijskih projekata do krune desetogodišnjeg nastojanja: završenih pregovora s EU i borbe protiv korupcije, koja je bivšeg prvog čovjeka stranke i bivšeg premijera odvela u pritvor!

Neće lagati, varati, krasti

Kukuriku koalicija u svom programu uopće nije zaigrala na najranjiviju HDZ-ovu točku – korupciju, računajući vjerojatno da se o tome ionako sve zna, te su biračima ponudili zajedništvo četiriju stranaka koje, kako reče Damir Kajin, neće lagati, varati i krasti, već će, prema Čačiću, postaviti jasne kriterije kojih se svi imaju pridržavati. Osim dodvoravanja raznim socijalnim skupinama, zajedničko im je i izbjegavanje razgovora o teškim problemima.

Tako HDZ u programu navodi da “neće smanjivati mirovine čija visina ovisi o uplaćenim doprinosima”, ne navodeći pritom da se dvije trećine mirovina ne temelji na uplatama doprinosa, već na nizu različitih prava koja su iz njih proizašla. Ružičasti je pogled izabran i u dijelu programa koji se odnosi na obrazovanje, pa se tako opet obećavaju vrtići za svu djecu ili besplatni fakulteti, kao da zakon koji je to trebao omogućiti ne stoji zakočen zbog silnih prosvjeda akademske zajednice.

Gdje su te milijarde kuna

Poslovni će ljudi sumnjičavo popratiti obećanja o milijardama kuna, Jadranka Kosor već dvije godine širi nerealni investicijski optimizam, čak je u Vladu uvela i ministra za investicije, a nova se ulaganja svode na prigodno otkopavanje i zakopavanje rupa. Obje stranke i pored tisuća neprodanih stanova na tržištu nude gradnju stanova za mlade.

Ključne riječi

Komentara 42

UF
ufrm
08:06 28.09.2011.

Odakle novci za sve ovo ? Bruto placa na ruke, ukidanje svih socijalnih davanja od strane drzave i pokusaj saniranja duga umirovljenicima koji su uplacivali mirovine kroz socjalisticki (exYU) program \"solidarnosti\".

Avatar Vucibatina
Vucibatina
08:12 28.09.2011.

Obečala još puno kamena temeljaca ......

OB
-obrisani-
08:00 28.09.2011.

Stranke se ne procjenjuje po tome što su OBEČALE nego po tome da li ispunjavaju obečanja. Pa da vidimo kako tu stoji HDZ: 1. Obečali gospodarski RAST od 7%. Ostvarili: gospodarski PAD od 3,6% (pod Kosoricom). 2. Obečali: pad nezaposlenihh na 7%. Ostvarili: porast nezaposlenosti na 20%. 3. Obečali: \"nećemo dati naše heroje\". Ostvarili: \"lociranje, uhidbu, izručenje\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije