Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesor optužen za seksualno uznemiravanje: 'Nisam dobio pravovaljane prijave, to su sve krivotvorine'

Situacija je eskalirala još krajem siječnja nakon što su studentice istupile u javnost i kazale kako ih je prof. Roksandić seksualno uznemiravao prije nekoliko godina
28. ožujka 2021. u 14:24 10 komentara 3316 prikaza
Zagreb: Održana tribina "Anatomija hrvatsko-srpske mržnje"
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Drago Roksandić, profesor optužen za seksualno uznemiravanje pet studentica na Filozofskom fakultetu, ponovno se oglasio te kazao kako on uopće nije dobio nikakvu prijavu za seksualno zlostavljanje.

Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa KRIZA SVE DUBLJA Jasna osveta na Sveučilištu: Senat dekana Barišića smijenio putem e-maila, a otkaz Čovića poništio

Situacija je eskalirala još krajem siječnja nakon što su studentice istupile u javnost i kazale kako ih je prof. Roksandić seksualno uznemiravao prije nekoliko godina, da bi profesor bio predložen od strane rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa za profesora emeritusa.

Kako govori, ne bježi od svoje odgovornosti te da je dosad vidio su 'krivotvorine', a njegovo prioćenje prenosimo u cijelosti:

- Obavještavam javnost da sam poslije svega što sam doživio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nakon sramotnoga medijskog linča od 29. siječnja do 12. veljače 2021. godine odlučio prekinuti svaku komunikaciju s Fakultetom i njegovim tijelima glede lažnih i klevetničkih optužbi za seksualno zlostavljanje/uznemiravanje. Obratio sam se rektoru Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damiru Borasu, s molbom da se sva dokumentacija glede spomenutih optužbi procesuira i sankcionira pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta u Zagrebu. O tome sam 15. ožujka t. g. obavijestio nadležno fakultetsko povjerenstvo.

Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa PRIJEDLOG REKTORA BORASA Senat većinom glasova podržao smjenu dekana Barišića

- Napominjem da više ni zbog pravno formalnih razloga nemam nikakvih obveza prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nemam više mentorstava, nisam član nikakvih povjerenstava u vezi s nastavom, nemam nikakvih ugovornih obveza koje bi prelazile granice vanjske suradnje.

- Iako na to formalno nemam pravo, zatražio sam od spomenutog povjerenstva da pokrenu postupke protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka i prof. dr. sc. Zrinke Blažević s motivacijama koje su obilno obrazložene u priloženoj dokumentaciji.

Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa Ruku podignulo samo 13 senatora Senatore sputalo javno glasovanje? Unatoč aferama, Boras ostaje rektor Sveučilišta

- Napominjem  da je prof. dr. sc. Zrinka Blažević – da pojasnim, redovita profesorica, a ne „studentica“, kako ustrajno ponavlja telegram.hr – autorica „navodno 'deponirane izjave'“, koja je dva puta na krajnje nečastan način iskorištena kao „okidač“ za pokretanje linča, najprije odsječkog i fakultetskog (7.12.2018.) i potom linča u kvazitotalitetu hrvatskih medija (29.1.2021.). Pritom je bitno imati na umu da me kolegica Blažević uopće nije formalno prijavila zbog seksualnog zlostavljanja/uznemiravanja! Njezinu sam izjavu dobio lege artis od kasnije suspendirane dekanice Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Vesne Vlahović Štetić preko Rektora, ali ne i zvučni zapis sjednice na kojoj je nepročitana izjava bila zlouporabljena, što je bitno za razumijevanje i tumačenje svih optužbi protiv mene. Dakle, za mene je prof. dr. sc. Zrinka Blažević zlostavljačica, a ja sam njezina žrtva. Stoga nemam razloga kriti njezin identitet nakon svega što se dogodilo i događa od 7. prosinca 2018. godine do danas. Stoga sam i zatražio od o. d. dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Miljenka Jurkovića, dana 26. veljače t.g. da protiv kolegice Blažević pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom. Nije mi ni odgovorio.

Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa Senat Sveučilišta u Zagrebu Nije prošla točka o razrješenju rektora Borasa, glasanje je bilo javno

- Istog dana, u istom dopisu, zatražio sam od spomenutog o. d. dekana da pokrene postupak pred Etičkim povjerenstvom protiv prof. dr. sc. Nevena Budaka, koji je i autor „seksualnog predatora“, kao i brojnih drugih prekršaja koji su nespojivi sa statusom redovitoga sveučilišnog profesora. Nije mi ni odgovorio. Kako i bi, kada mu je profesor Budak desna savjetnička ruka.

- Ističem da ne bježim od utvrđivanja bilo kakve svoje odgovornosti, ali ja do danas, poslije svega jezivo ružnog što se dogodilo u medijskom linču, s izuzetkom „navodno 'deponirane izjave'“ iz radionice studentske pravobraniteljice na Filozofskom fakultetu, nisam dobio ništa – podvlačim,  n i š t a – što bi bila pravno valjana prijava. Sve što sam dobio su za mene, kao povjesničara, već na prvi pogled – na razini „vanjske kritike izvora“ – krivotvorine.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

ČEKAJU DIJETE
Rođen u ratnom Sarajevu, odbio nastupati za Hrvatsku, a sada će oženiti zanosnu Riječanku
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
 • Avatar Pravosudac
  Pravosudac:

  Neven Kramp i etika...

 • Avatar Tombstone
  Tombstone:

  Ako je ovo istina netko bi trebao krivicno odgovarati.

 • Bašćina:

  Seksualno uznemiravao prije nekoliko godina!? Na temelju te rečenice mogu te zatvoriti i osuditi, bez ijednog dokaza!? Tko je ovo smislio bolji je od Nikole Tesle. Što profesori ne prijavljuju koje su glupače prošle fakultet na "lijepe oči"? Ili koja ... prikaži još! je glumica dobila ulogu u nekom filmu ili seriji a osim nogu i guzice nema ništa ni u glavi? Kad ćemo o tome čitati i kad će se o tome suditi?