Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruku podignulo samo 13 senatora

Senatore sputalo javno glasovanje? Unatoč aferama, Boras ostaje rektor Sveučilišta

Sastanak Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojem će biti govora o smjeni rektora Borasa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
13.03.2021.
u 10:45

Prije mjesec dana 30-ak je senatora bilo spremno u tajnosti podržati prijedlog o pokretanju postupka o povjerenju rektoru Borasu, no očito ne i javnim glasovanjem

Rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras najbolji je izbor za zagrebačko Sveučilište. Potvrdili su to jučer i članovi Senata koji su se, i to isključivo intervencijom Sveučilišnog savjeta, kao nadzornog tijela Sveučilišta u Zagrebu, prvi put u godinu dana sastali uživo, pa imali pravo iznositi mišljenje i raspravljati – ni više ni manje nego o stanju na sveučilištu.

Nestala politička volja

To doduše nisu mogli punih godinu dana, ali većinu senatora to 365 dana nije zabrinjavalo, kao što ih ne zabrinjava ni, čini se, niz afera rektora Damira Borasa, kao ni mnogi problemi Sveučilišta. Naime, prije mjesec dana sveučilištu i studentima konačno je otvorena mogućnost da na sjednici Senata otvore raspravu o izglasavanju povjerenja ili nepovjerenja rektoru Damiru Borasu, a kao nikada prije postojala je i politička volja za takvo izjašnjavanje, osobito otkad su u javnost procurile spoznaje o seksualnom zlostavljanju na brojnim sastavnicama sveučilišta.

Tada je čak tridesetak Senatora bilo spremno tajnim glasanjem podržati prijedlog o pokretanju postupka povjerenja Borasu, no na jučerašnjoj sjednici, kada je rektor Boras sam povukao to pitanje i senatorima kazao da će morati glasati javno, onako kako bi akademska zajednica uvijek trebala glasati i djelovati, ruku za inicijativu kojom bi se pokrenuo postupak o izglasavanju povjerenja ili nepovjerenja Borasu podignulo je tek 13 senatora, 51 senator na sjednici nije bio ni za kakvo glasanje, čime su nedvojbeno stali uz rektora Borasa. Tek je četvero od prisutnih senatora bilo suzdržano.

Prema neslužbenim informacijama, podršku rektoru Damiru Borasu, ne podržavši inicijativu za glasanje o povjerenju ili nepovjerenju rektoru, dali su i studentski predstavnici u Senatu čime su svjesno dali do znanja kao predstavnici svih studenata da i studenti svih sastavnica podržavaju situaciju na sveučilištu i njeno aktualno vodstvo.

Bez uvida u proračun

Prema neslužbenim informacijama, tijekom sjednice Senata bilo je nagađanja među senatorima da bi inicijativa o pokretanju postupka za izglasavanje povjerenja Borasu prošla da su senatori mogli glasati u tajnosti. No takva nagađanja ne govore o rektoru Borasu ni njegovim suradnicima, za koje se također veže niz afera, već isključivo o članovima Senata koji su i jučer službeno potvrdili da imaju, rade i djeluju na sveučilištu kakvo su sami kreirali, podržavali i stvorili, a sve “nepravde, korupcije, kaznene prijave, sva zapošljavanja unatoč zabranama” samo su izmišljotina ostalih profesora koji djeluju na sveučilištu, a koji će morati nositi teret dobre suradnje članova Senata i rektora.

Jučerašnjom sjednicom senatori, kao predstavnici visokoobrazovne politike u Hrvatskoj, samo su potvrdili – zagrebačko sveučilište ima najbolju upravu do sada i nema nikakvih problema. Ta tvrdnja stoji bez obzira na činjenicu da rektor Damir Boras prvi put u svom dugogodišnjem “vladanju” sveučilištem ima sveučilišna tijela koja su istupala protiv njega – poput Sveučilišnog odbora za proračun koji je prije jučerašnje sjednice senatorima proslijedio pismo u kojem jasno naglašavaju da nisu imali ni uvid ni kontrolu nad većinom financija rektorata.

I tome je Damir Boras doskočio – samo prije tri dana na neformalnom sastanku s dekanima zagrebačkih fakulteta hvalio je samog sebe nabrajajući uspjehe rektorata – ti uspjesi bili su dovoljni da ga na sastanku nitko ne prekine niti postavi kakvo pitanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije