Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMNI DESNIČARI U NJEMAČKOJ

Proces protiv četvorice članova skupine 'Knockout 15': 'Znalo se da nas žele ubiti'

Start of trial at the Higher Regional Court
Foto: Bodo Schackow/DPA
1/4
22.08.2023.
u 10:41

Za mladu neonazi-scenu je "Flieder Volkshaus" od 2014. bio važno okupljalište. Članovi "Knockout 51", kako se ta skupina nazivala od 2019., tamo su trenirali za ulične borbe, sudjelovali na desno-ekstremnim turnirima borbenih vještina, odlazili na treninge gađanja iz vatrenog oružja u Češku.

Na Višem pokrajinskom sudu u Tiringiji počeo je proces protiv četvorice desnih ekstremista. Njih optužnica tereti da su, udruženi u skupinu „Knockout 51“, doslovno lovili ljude s namjerom da ih ubiju.

Udruživanje u kriminalnu skupinu, nasilno kršenje javnog reda i mira, opasne tjelesne ozljede u više slučajeva – to su stvari koje Savezno odvjetništvo predbacuje optuženim osobama. Oni su stari između 21 i 25 godina. Najmanje trojica od te četvorice muškaraca su, kako javlja javni servis MDR, već sredinom proteklog desetljeća kao mladići bili aktivni na neonacističkoj, nasilničkoj sceni u gradu Eisenachu. Ta je scena bila poznata po tome da se već tada na brutalan način borila protiv svih onih koje je smatrala svojim neprijateljima, prije svih ljevičare i one mlade ljude koji nisu bili desničari. Njih su napadali na ulicama, a jednog mladića su 2017 pretukli u njegovom stanu. Ta je scena pokušala cijeli taj grad pretvoriti u svoj teren, prostor koji kontroliraju i u kojem vrijede njihova pravila, piše Deutsche Welle.

Brojne zastupnici i zastupnici u Tirinškom parlamentu (Thüringer Landtag) proteklih godina su tematizirali neonacističku scenu u Eisenachu. Broj politički motiviranih kriminalnih desničarskih djela u tom je gradu između 2015. i 2021. bio konstantno na visokoj razini. Među njima je registriran i znatan broj propagandnih delikata, nanošenja materijalne, ali i tjelesnih ozljeda. U 2017 je primjerice organizacija za pomoć žrtvama nasilja ezra registrirala devet desničarski motiviranih napada u Eisenachu. U 208 ih je bilo 14. Baš u to vrijeme se ekstremno desna scena iz Eisenacha sve više radikalizirala.

VEZANI ČLANCI

„Nasilje je bilo svakodnevno"

Ezrina suradnica Theresa Lauß procjenjuje da je stvarni broj desničarskih napada tada bio još veći: „Nasilje je bilo svakodnevno. Bilo je prijetnji, uvreda, napada usred bijelog dana." Ona dodaje kako su po zidovima bile ispisivane prijetnje smrću upućene konkretnim osobama: „Znalo se da nas žele ubiti. Posvuda po gradu se tada moglo vidjeti neonacističke grafite na kojima je stajalo 'Nazi-Kiez', 'NS-Zone', jednim dijelom se radilo o grafitima velikima i po nekoliko metara."

Ekstremni desničari iz Eisenacha su mijenjali svoje ime, bili su aktivni kao "Jugendoffensive Wartburgkreis" ili "Nationaler Aufbau Eisenach", u svom djelovanju su se orijentirali prema takozvanim „Antikapitalističkim kolektivima", ekstremno desnim skupinama koje su u to vrijeme bile popularne među mlađim neonacistima. Ti „kolektivi" su svoj stil odijevanja, simboliku i svoje akcije „posudili" od autonomne ljevičarske scene i „crnog bloka", grupacije u kojoj se po navodima Savezne službe za zaštitu ustavnog poretka povezuju „lijevi ekstremisti spremni na nasilje".

To je dakle bilo okruženje u kojem su se kretali mladi ekstremni desničari u Eisenachu, među njima su, po navodima MDR-a, bili aktivni i optuženici Leon R., Bastian A. i Maximilian A. Njihovo umrežavanje, baš kao i radikalizacija su kontinuirano napredovali, kaže Felix Steiner iz Mobit-a (Mobilno savjetovalište protiv desnog ekstremizma).

"Najprije se dogodilo lokalno umrežavanje NPD i neonacističkih struktura oko Patricka Wieschkea, a onda i na saveznoj razini, nakon nastanka struktura 'antikapitalističkih kolektiva', a kasnije i umrežavanje u međunarodne terorističke skupine poput 'National Action' iz Velike Britanije, a vjerojatno i 'Divizija atomskog oružja' u SAD-u", kaže Steiner.

Mjesto okupljanja neonazi-scene

Ključnu ulogu u procesu radikalizacije je po informacijama MDR-a imao ogranak NPD-a u toj saveznoj zemlji (stranka se u međuvremenu preimenovala u „die Heimat", „Domovina"), odnosno sjedište stranke na lokaciji poznatoj pod imenom „Flieder Volkshaus". Ta je nekretnina već godinama važno okupljalište neonacista iz cijele Njemačke. Skoro svaki mjesec tamo se održavaju desno-ekstremni koncerti. Članovi najmilitantnijih struktura kao što su "Hammerskins" i zabranjenih organizacija poput "Combat18/Blood & Honour" tamo su se često okupljali.

Za mladu neonazi-scenu je "Flieder Volkshaus" od 2014. bio važno okupljalište. Članovi "Knockout 51", kako se ta skupina nazivala od 2019., tamo su trenirali za ulične borbe, sudjelovali na desno-ekstremnim turnirima borbenih vještina, odlazili na treninge gađanja iz vatrenog oružja u Češku. U izvještaju Službe za zaštitu ustavnog poretka savezne zemlje Tiringije za 2021. "Knockout51" se pojavljuje s oznakom "desno-ekstremnog udruženja za borilačke sportove".

VEZANI ČLANCI

Napadi na prosvjedima zbog korone?

U priopćenju za medije Saveznog državnog odvjetništva o podizanju optužnice protiv članova te skupine, između ostaloga stoji i ovo: "Najkasnije od travnja 2021. godine cilj udruženja je bilo ubijanje osoba s lijevo-ekstremno scene". Na više demonstracija protiv korona restrikcija, optuženici su, kako se tvrdi, od 2020. napadali sudionike protuprosvjeda, odnosno više osoba ozlijedili, dijelom i teško.

Državno odvjetništvo Leona. R smatra vođom grupe. On je 2019. u Eisenachu preuzeo krčmu "Bull's Eye" koja je bila okupljalište ekstremnih desničara. U istoj toj godini tu su lokaciju napali, kako se pretpostavlja, članovi ljevičarske scene. On se u istražnom zatvoru nalazi od racije protiv "Knockout 51" u travnju 2022., s još trojicom ostalih optuženika. U tijeku je istraga protiv osoba za koje se sumnja da su bili njihovi pomagači.

Proces pred Višim pokrajinskim sudom Tiringije u Jeni bi trebao biti okončan do ožujka 2024.

VIDEO Osvanula nova poruka Jevgenija Prigožina

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
13:56 22.08.2023.

Citiram: "doslovno lovili ljude s namjerom da ih ubiju."... I koliko su nevinih ljudi ubili ti opasni radikali? Ne vidi se u članku.

ST
Startrack
12:00 22.08.2023.

Kladim se da od tih strasnih nacista nikad dlaka sa glave nije usfalila crncima, arapima, albancima dilerima drogu i takvima. Zrtve su Njemci ljevicari i majstori iz istocne Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije