Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
35-GODIŠNJAK POD NADZOROM POLICIJE

Indijci o rasističkom ispadu u Zagrebu: 'Mislio sam doći u Hrvatsku, sad sam promijenio mišljenje'

Rasizam
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
13.03.2023.
u 16:44

Policija je privela i počela provoditi kriminalističko istraživanje nad 35-godišnjim muškarcem čiji su video uraci u kojima rasistički vrijeđa građane i strane radnike druge broje kože postali viralni na društvenim mrežama. Preostaje vidjeti hoće li biti optužen za javno poticanje na nasilje i mržnju za što je određena kazna zatvora u trajanju do tri godine

Da sloboda nigdje, pa ni na internetu nije apsolutna kategorija poznata je stvar, koju je sada, nadajmo se, naučio i 35-godišnjak, čiji su video uraci, objavljeni na društvenim mrežama - zgrozili javnost.  Jer na tim snimkama, taj čovjek hoda okolo, snima sebe, rasistički vrijeđa građane i strane radnike druge broje kože, govori kako je Hrvatska zemlja u Europi u kojoj žive bijelci, diže desnicu u nacistički pozdrav i izvikuje Sieg Heil!... Degutantno da ne može degutantnije. Ravno s dna kace ljudskog roda....

No s obzirom na to da je poželio svojih "pet minuta slave" te da su njegovi "uraci" postali viralni, u sve se uključila i zagrebačka policija. Jer njegovo ponašanje nije sloboda govora, već javno poticanje na mržnju, a to je kazneno djelo. A otkrivanje počinitelja kaznenih djela je nešto što spada u opis policijskog posla. Pa je 35-godišnjak prvo, kako su jučer tijekom jutra, pojasnili u zagrebačkoj policiji identificiran. No neko im je vrijeme bio nedostupan, da bi jučer rano poslijepodne priopćili i da ga imaju - pod nadzorom.

Iz te policijske formulacije može se iščitati da su ga na koncu locirali i odveli u policijsku postaju na ispitivanje. Je li u tom trenutku bio i službeno uhićen, manje je bitno od činjenice da je policija nad njim počela provoditi kriminalističko istraživanje. Drugim riječima, oni će s njim obaviti obavijesni razgovor, vjerojatno zatražiti od suca istrage naloge za pretragu bilo njegovog mobitela  bilo kompjutera te kuće i automobila, ako ga ima. Kada sve to obave iz dokaznog materijala kojeg prikupe, odlučit će hoće li ga kazneno prijaviti tužiteljstvu, a tužiteljstvo će nakon toga odlučiti i hoće li protiv njega službeno pokrenuti istragu. A i hoće li tražiti da mu se odredi istražni zatvor i zbog čega. U međuvremeno neslužbeno se čuje da je 35-godišnjak duže vrijeme  na društvenim mrežama objavljivao sličan neprimjeren rasistički sadržaj.

Policija jučer nije priopćila ni kako su došli do njega, odnosno jesu li ga locirali zahvaljujući dojavama građana, od kojih su ranije zatražili da im dojave korisne informacije o 35-godišnjaku, ako ih imaju. No kazali su da  iz njihovih do tada prikupljenih saznanja  te uvida u javno objavljene snimke, ono što  je 35-godišnjak izgovarao u kameru moglo bi se kvalificirati kao javno poticanje na nasilje i mržnju, što je  kazneno djelo za koje je zapriječena kazna i do tri godine zatvora.

Na nekom od videa koje je 35-godišnjak objavio  vidi ga se i čuje kako vrijeđa dostavljača Wolta, stranog radnika, kojeg je upitao od kud je. A kada mu je ovaj odgovorio da je iz Indije, na njega je sasuo salvu rasističkih uvreda. "Evo još jedan Untermensch u Zagrebu. Idi doma. Ovo nije tvoja zemlja. Je*eni nigeru.  Odi doma u Indiju. "Ovo je naša zemlja: Hrvatska. Ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce.....  Objavio je i rasistički video u kojem vrijeđa i crnce. "Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger. Evo ga, niger. Od*ebi. Sieg Heil!"

A  kako se "lijepa " riječ daleko čuje,   rasističkim vrijeđanjem dostavljača  Wolta u Zagrebu, pozabavili su se i Indijci na društvenim mrežama, pa je jedan objavio da je mislio doći u Hrvatsku, no da je sada promijenio mišljenje.... Rasizam, ksenofobija i zločini iz mržnje osim što su kazneno djelo te što su štetni za društvo u cjelini, nisu baš ni dobra reklama za turističku zemlju kao što je Hrvatska. Koja  strane goste među ostalim privlači i tvrdnjama da smo sigurna destinacija s niskom stopom kriminala.

Inače, iz godišnjih statistika MUP-a policija je  lani evidentirala 51 zločin iz mržnje, što je upola manje no 2021. kada je evidentirano  101 takvo djelo. Od 51 prijavljena kaznena djela koja su lani označena kao zločin iz mržnje, najviše je bilo prijetnji (17). Godinu ranije bilo ih je 40. Nakon prijetnji slijedi oštećenje  tuđe stvari (13), javno poticanje  na nasilje i mržnju (8), teška tjelesna ozljeda (3), pokušaj nanošenje teške ozljede (3), povreda djetetovih prava (3)... Kada se  radi o motivima zločina iz mržnje, lani je najviše takvih zločina počinjeno zbog nečijeg nacionalnog podrijetla (35), rase (5), spolnog opredijeljena (5), rodnog identiteta (3), vjeroispovijesti (2), boje kože (1)... Kada je u pitanju zločin iz mržnje počinjen zbog nacionalnog podrijetla,  pripadnici druge nacije zbog toga su lani dva puta teško ozlijeđeni, dok ih se dva puta pokušalo teško ozlijediti, 12 puta im je prijećeno zbog njihove nacije, 10 puta su im oštećene stvari, a u sedam navrata netko je javno poticao  mržnju prema njima. Zabilježen je i jedan fizički napad na homoseksualnu osobu u kojem je ta osoba teže ozlijeđena, dok je nečiji rodni identitet lani također bio razlog za javno poticanje na nasilje i mržnju. Policija je lani od 51 zločina iz mržnje razriješila njih 39, dok su 2021. od 101 razriješili  njih 88.

VIDEO: Grom udario u obiteljsku kuću i zapalio krovište

Komentara 54

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
17:21 13.03.2023.

Samo pazite da nitko od sudaca u Zlataru ne bude kaznjen ... Naravno da se ne slazem sa rasistickim vrijedanjem, ali postoje puno, puno opasnija kaznena djela koja su u ovoj drzavi fakticki dozvoljena jer pravi mega kriminalci ovu drzavu tako muzu i unistavaju da od nje vise nista nije preostalo osim imena... Mozda taj rasist podsvjesno prosvjedyje protiv toga?

AR
ArsenT
17:02 13.03.2023.

U zatvor s njima, tako su neke žene neku večer hodale po gradu s prostačkim i uvredljivim transparentima. Nisu se skrivale pa će ih biti lako privesti.

Avatar Marko
Marko
18:10 13.03.2023.

Hahaaaa,indijac se boji doći u Hrvatsku?Pa tamo te siluju i pojedu poslije ili obratno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije