Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migranti

Primi, obradi i ekspresno vrati migranta doma

Foto: Reuters
1/2
02.08.2018.
u 23:30

Jer riječ je o prihvatnim centrima ograđenima žicom u kojima migranti ne mogu ništa drugo doli čekati odluku njemačke administracije

Horst Seehofer i Markus Söder, lideri CSU-a, koalicijskog partnera CDU-a Angele Merkel, ne odustaju od svoje “čvrstorukaške” politike prema migrantima.

Iako su morali malo popustiti taj stisak, između ostaloga i zbog gubitka na popularnosti stranke kao i zbog sukoba s Merkel, njemački je ministar unutarnjih poslova svoju politiku odlučio malo “umiti”.

U njegovoj su Bavarskoj s jučerašnjim danom oformljeni posebni sabirni centri gdje će se odluke o eventualnom prihvatu svakog od azilanata, donositi na jednom mjestu. Imat će ti centri i posebno ime - Ankerzentrum.

U našem doslovnom prijevodu “sidreni centar”.

Najviše do 18 mjeseci

Njemački mediji neskloni Seehoferu i Söderu već špekuliraju kako je pomalo nezgrapno ime odabrano kako se ne bi pojavilo neko drugo, s drukčijim konotacijama o “koncentracijama” stranaca.

Jer riječ je o prihvatnim centrima ograđenima žicom u kojima migranti ne mogu ništa drugo doli čekati odluku njemačke administracije koja će, ako je riječ o osobi, odluku donijeti najkasnije za 18 mjeseci, a o obitelji za šest mjeseci.

Do tada, za njih nema učenja njemačkog ni ikoje druge mogućnosti kojom bi se mogli približiti standardima njemačkog društva. Samo jednostavan smještaj s obrokom i čekanje. Ako je rješenje negativno, ekspeditivno se upućuju prema najbližem aerodromu s kojeg se vraćaju u domicilne zemlje.

Bez novčane pomoći

Jučer je počelo pokusno razdoblje za sedam tako formiranih centara u Bavarskoj i odmah je jasno što je sporno - migrantima je ograničeno kretanje odnosno ne smiju izaći izvan centra. No sve i da smiju, što će vani bez novca, jer takva pomoć nije predviđena.

Kritičari CSU-a kažu da se ovo sve događa samo kao dio kampanje za skore izbore u Bavarskoj.

>> Pogledajte i video 'Katamaran s Oliverovim lijesom u tišini uplovio u Velu Luku'

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crobot
06:50 03.08.2018.

Šta im treba više, na sigurnome su daleko od "rata".

VI
virtual1
07:47 03.08.2018.

konačno dolaze pameti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije