Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U jeku populizma

Ovo je jedina europska zemlja koja želi imigrante: 'Ne toleriramo ksenofobiju'

Migranti
Reuters/PIXSELL
01.08.2018.
u 19:36

Portugalski premijer Antonio Costa kaže da ta zemlja ima potrebu za doseljenicima jer joj je pučanstvo u opadanju

U jeku rasta populizma diljem Europe, koji je mnoge vlade starog kontinenta pomaknuo udesno i usmjerio političku oštricu prema izbjeglicama i migrantima, Portugal se ističe kao trenutačno možda i jedina zemlja Europe koja ne odbija useljavati ljude.

Pritom, za razliku od, primjerice, Italije, Austrije ili Mađarske, tamošnja vlada ne pribjegava identitetskim pitanjima i ne radi razliku između “njih” i “nas”.

“Ne toleriramo ksenofobiju”

Za razliku od američkog predsjednika Donalda Trumpa, talijanskog vicepremijera Mattea Salvinija te šefa mađarske vlade Viktora Orbana, koji na sprečavanju dolaska migranata grade političku karijeru, portugalski premijer Antonio Costa kaže da ta zemlja ima potrebu za doseljenicima jer joj je pučanstvo u opadanju.

– Imamo potrebu za većom imigracijom i ne toleriramo nikakvu ksenofobnu retoriku – kazao je Costa.

Prema analizama koje je provela vlada u Lisabonu, svake bi godine Portugalu trebalo oko 75.000 novih stanovnika kako bi se održao broj radno sposobnih ljudi u populaciji koja danas broji 10,4 milijuna stanovnika.

Portugal je usto pokrenuo i proces reguliranja statusa za oko 30.000 osoba koje su u Portugal došle legalnim putem iz drugih država.

Tijekom trogodišnje financijske krize koja je počela 2011. čak je 300.000 Portugalaca otišlo u druge države tražiti posao, a među njima bilo je mnogo mladih s visokom stručnom spremom. Tek je 2017. godine ova zemlja zabilježila pozitivni migracijski saldo, odnosno više se osoba uselilo nego odselilo.

Prema nacionalnom statističkom zavodu, takav je saldo zabilježen prvi put poslije šest godina. Portugalske su vlasti prošle godine dale 61.400 novih dozvola boravka, što je povećanje za 31% u odnosu na 2016. Sada ima oko 6 posto stranaca u odnosu na ukupan broj stanovništva.

Ipak, bez obzira na boljitke i u ekonomiji i u prihvaćanju izbjeglica, migranti nerado biraju Portugal kao državu svoga stalnog boravka, već se sele prema bogatom sjeveru Europe. Portugal je bio među prvim zemljama EU koje su izjavile da žele prihvatiti izbjeglice koji su bili na plovilu Lifeline koje je ostalo blokirano 21. lipnja jer Italija nije htjela otvoriti svoje luke.

Žele biti dio rješenja

Prije tjedan dana čelnici zemalja EU raspravljali su o tome koliko bi koja država trebala prihvatiti izbjeglica spašenih u moru sjeverne Afrike, a Portugal je već poduzimao mjere kako bi postao useljenička zemlja.

nedjelju je 30 migranata s Lifelinea dospjelo iz Malte u portugalsku luku prema ad hoc dogovoru o prihvaćanju migranata koji su sklopile europske vlade. Ova zemlja želi biti dio rješenja, a ne problema.

>> Migranti se iskrcali u Španjolskoj

Migranti
1/9
Ključne riječi

Komentara 124

Avatar Toni Broo
Toni Broo
19:59 01.08.2018.

Portugal su iz krize izvukli konzervativci, a 2016. su konzervativci dobili i najviše glasova, ali se socijalisti dokopali vlasti 2016. uz pomoć nezavisnih stranaka i normalno da žele migrante jer znaju tko su im vjerni birači. Za ove portugalske socijalistestee su masovno glasali potomci migranata iz njihovih kolonija i pogotovo Brazila. Svi ti potomci iz bivših kolonija, a ima ih u portugalu dva milijuna se vode kao Portugalci. Europski socijalisti žive od glasova migranata, demokrati u americi od afroamerikanaca i latinosa, a u Hrvatskoj sdp i ostale lijeve stranke živi od glasova 150 tisuća Srba, 50 tisuća Bošnjaka, 100 tisuća glasova drugih pripadnika manjina, a tzv. Hrvati koji im daju glasove, svode se na 200 tisuća onih koji se samo deklariraju Hrvatima, a zapravo su vezani obiteljski za manjine. Lijevima glasove daju još tzv. Hrvati koji preziru svoje hrvatstvo, vole tita, partizanski pokret, bivšu jugu te je jugoslavenstvo njihova nacionalnost, stari su i imaju malo potomaka te izumiru, ne gubi SDP izbore bez veze i toga su svjesne anketarske agencije kao i mediji poput index-a, 24 sata, jutarnjeg koji svim silama pokušavaju utjecati na mlade. Na mlade su bacili pik, pokušavaju nas izmanipulirati i od katoličke crkve odmaknuti, konzervativne vrijednosti ismijati, desne poniziti i mladima nametnuti progresivne izopačene vrijednosti. Izbori pokazuju da u tome nisu uspješni, nemaju utjecaja na nas mlade, ali su jako agresivni u prodavanju svoje propagande.

DU
Deleted user
20:01 01.08.2018.

Silvek opet obrnutom sorosevskom psihologijom. Portugal kao bivša kolonijalna sila koja je sa Španjolskom podijelila cijeli svijet na istok i zapad, neka trpi posljedice svog kolonijalizma. Oni su već odavno " multikulturalno" izrabljivali svoje kolonije pa nek im sad ove vraćaju migrantskom invazijom. Zašto bi države koje nikad nisu bile kolonijalne velesile, koje nastoje očuvati svoju kulturu i vrijednosti, a poštuju tuđe, zašto bi one bile ksenofobi. Možda zato sto merkelica i makron tako misle, a naši briselski poslušnici od Hrvatske prave briselsku koloniju.

ST
stjepanhrvat
21:10 01.08.2018.

Od toliko Kršćana diljem Afrike, Južne Amerike, Filipina oni glupani uvoze muslimane a kršćane iz siromašnih zemalja neće. Sve što mogu reći ovo je za vjera protiv Kršćana. Zašto neuvezu Kršćane iz siromašnih Kršćanskih država. Neće jer hoće namjerno da u Europi unište Kršćanstvo. Moramo se probuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije