Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan borbe protiv bjesnoće

Prijatelji životinja: U Hrvatskoj 20 posto pasa nije mikročipirano ni cijepljeno

Patrik Macek/PIXSELL
28.09.2021.
u 11:41

Mikročipiranje treba biti prije cijepljenja, kažu u udruzi

U povodu Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna udruga Prijatelji životinja upozorava da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom. Pritom ističu da je cijepljenje povezano s označavanjem psa mikročipom jer svaki pas koji nije mikročipiran ujedno nije cijepljen protiv bjesnoće.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. g propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

– Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 posto jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće – upozoravaju Prijatelji životinja.

U toj udruzi smatraju da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kako se sada radi, te apeliraju na Ministarstvo poljoprivrede da učini pozitivan korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja. 

>> Pogledajte i ovaj video - Veliki uspjeh europskih aktivista: Došao kraj uzgoju životinja u kavezima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije