Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica od Tuska i Junckera traži da ne smanjuju kohezijsku politiku

Kolinda Grabar-Kitarović kratko je razgovarala i o predstojećem summitu EU-Kina te arbitražnog spora sa Slovenijom.
07. ožujka 2019. u 16:03 4 komentara 434 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzela se u četvrtak u Bruxellesu u razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i Komisije Jean-Claude Junckerom da se u sljedećem europskom proračunu ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku za koje je Hrvatska posebno zainteresirana.

Kolinda Grabar-Kitarović Europski parlament Hrvatska predsjednica: Obrazovanje kao oružje u borbi protiv nejednakosti

"Bilo je riječi o stanju u Hrvatskoj, ali također o višegodišnjem financijskom aranžmanu s obzirom da su u tijeku pregovori o tome. Hrvatska tu ima svoje interese koji se odnose na zadržavanje fondova u klasičnim politikama poput zajedničke poljoprivredne politike i kohezijske politike", rekla je Grabar-Kitarović novinarima nakon razgovora s čelnicima europskih institucija.

Europska komisija je za naredni proračun EU-a predložila smanjenje od 10 posto sredstava za kohezijsku politiku čiji je cilj smanjiti razlike u razvijenosti pojedinih regija Europske unije.

Grabar-Kitarović je istaknula da bi za Hrvatsku bilo pogubno podizanje nacionalnog udjela u projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova.

Kolinda Grabar-Kitarović VAŽNI SUSRETI Predsjednica u EU s Junckerom i Tuskom, u Hrvatsku stižu njemački i indijski predsjednik

 "To bi bilo pogubno, pogotovo u nekim krajevima koji ni s ovim postotkom ne mogu sufinancirati projekte", rekla je predsjednica.

Europska komisija je u svom prijedlog višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. predložila da se nacionalni udio u sufinanciranju projekata podigne sa sadašnjih 15 na 30 posto. Protiv toga prijedloga izjasnila se većina članica srednje i istočne Europe.

Predsjednica je rekla da je sa svojim sugovornicima razgovarala i o Inicijativi triju mora. "Potpuna potpora i jednog i drugog predsjednika, posebno projektima jer je Inicijativa usmjerena na koheziju europskog prostora i promicanje europskih ideja i vrijednosti", rekla je.

Grabar-Kitarović je s Junckerom razgovarala i o predstojećem summitu EU-Kina, koji se održava 9. travnja s obzirom na činjenicu sve veće nazočnosti Kine na europskom prostoru.

OBILJEŽAVANJE POČETKA RATA Predsjednica u Pakracu: Socijalnu skrb treba reformirati odozdo

Na pitanje je li bilo riječi o arbitraži sa Slovenijom, predsjednica je rekla da je ta tema kratko dotaknuta i da je Junckeru izrazila nezadovoljstvo zbog izjava nekih članova Komisije o tom pitanju.

 "Rekla sam predsjedniku Junckeru da neka mišljenja, neke izjave koje dolaze iz Komisije od nekih njezinih članova ne idu ka tome da se postigne bilateralni sporazum između Slovenije i Hrvatske i da bi bilo dobro ustručavati se od takvih izjava. Ne mislim na njega osobno (Junckera), nego na neke druge", rekla je predsjednica.

 Bilo je riječi o proširenju EU-a te o stanju u BiH.

 "Hrvatska zastupa politiku proširenja, ali na temelju ispunjavanja apsolutno svih kriterija", rekla je.

Rijeka: Otvorenje Međunarodne konferencije "Brendiranje kulture" GRABAR KITAROVIĆ Predsjednica: Razočarana sam što nema napretka u pronalasku nestalih iz Domovinskog rata

 Što se tiče BiH, rekla je da sada ima više razumijevanja za nastojanja da se promijeni izborni zakon.

"Postoji sve veće razumijevanje i usudila bih se reći da se malo ranije, nekoliko godina prije izbora, agresivnije krenulo  u inzistiranje na promjenama u BiH, koja naravno mora provesti sama BiH, na promjenama izbornog zakona i ispunjavanja europskih kriterija, možda danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji", rekla je.

Grabar-Kitarović je prije sastanka s Junckerom i Tuskom, sudjelovala na raspravi o položaju žena u Europskom parlamentu, gdje je bila glavna govornica.

Kolinda Grabar-Kitarović TRAGEDIJA NA PAGU Oglasila se i predsjednica: 'Zgrožena sam i potresena!'

Na sastanku se sudionicima kratko obratio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i potpredsjednik Europskog parlamenta Dimitrios Papadimoulis. Govor je održala i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, potrošače i spolnu ravnopravnost Vera Jourova.

Na upit je li zadovoljna svojim sudjelovanjem na konferenciji, predsjednica je odgvorila potvrdno.

"Zadovoljna sam, međutim to su pitanje o kojima moramo govoriti svakoga dana, a ne samo uoči ili oko 8. ožujka", rekla je.

Premijer o izborima u Lici

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'