Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bosanski lonac

Poziv na Dayton 2 i nova kriza mogli bi urušiti temelje BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
17.09.2019.
u 22:23

Novo pozicioniranje bošnjačke politike, kojoj je SDA predvodnik, događa se u trenutku kada je SAD imenovao posebnog predstavnika za Balkan Matthewa Palmera, koji će posredovati u rješavanju prijepora Beograda i Prištine, ali i u okončanju stanja zamrznutog konflikta u BiH

Povratak prijeratnoj “Republici”, ukidanje entiteta i županija, sustav jedan birač jedan glas, ključne su poruke više stranačkih dokumenata koje je na konvenciji usvojila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) ovoga vikenda, što je izazvala oštra reagiranja u hrvatskoj i srpskoj javnosti u BiH i nagovijestilo produbljivanje krize. Najprijepornija je Rezolucija o ustavno-pravnome poretku te dokumenti o reformi izbornog zakonodavstva, koji u suštini zagovaraju verificiranje apsolutne vlasti Bošnjacima koji na posljednjem popisu pučanstva imaju natpolovičnu većinu. Svi prijedlozi u suštini su u suprotnosti sa sadašnjim odredbama Washingtonskog mirovnog sporazuma kojim je najprije prekinut hrvatsko-bošnjački rat, a zatim i Daytonskog sporazuma.

Povratak “Republike”

Natkriljujući prijedlog ustavnih reformi SDA vidi kroz povratak “Republike”, a kosnicu novog ustavno-pravnog poretka u ukidanju entiteta i županija. Vrlo oštro na ovaj je prijedlog reagirao Milorad Dodik ponavljajući tezu kako zapravo ovim prijedlozima političko Sarajevo zapravo najviše udaljava Banju Luku. 
– Naravno da to nije moguće. Nama nije stalo ni do kakve BiH, a pogotovo ne do Republike BiH – rekao je Dodik.

U Hrvatskom narodnom saboru BiH, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u zemlji, dokumente kojima se negiraju ustavni temelji i pozicija triju naroda te poziva na dominaciju brojnijih smatraju nedobronamjerima. „Programska deklaracija SDA dokaz je organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH“, navodi HNS BiH u priopćenju. 
Koliko god zvučalo apsurdno, ali poticaj SDA, oko čega očito postoji prešutna suglasnost svih bošnjačkih političkih stranaka, do sada je najglasnije otvorila pitanje organiziranja Daytona 2. Za takvo što su ponajprije zainteresirani Hrvati i Bošnjaci, dok pak Srbi zagovaraju očuvanje izvornog Daytona.

Ovakvo pozicioniranje bošnjačke mainstream politike dolazi u vrijeme jedne od najvećih kriza s uspostavom vlasti, ali i kada su se SAD odlučile pojačano angažirati u regiji kroz imenovanje Matthewa Palmera posebnim predstavnikom za zapadni Balkan. Posve je izvjesno kako će dokumenti SDA biti dulje vremena crvena krpa koja će dodatno otežati izbor novog saziva Vijeća ministara BiH koji bi trebali činiti dužnosnici SDA s HDZ-om BiH Dragana Čovića i SNSD-a Milorada Dodika.

Put u destabilizaciju

I iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova poručuju kako očekuju da će stranke u BiH nastaviti zajedničkim naporima prema uspostavi Vijeća ministara BiH. Poručuju i kako pozorno prate svaku inicijativu dolazi iz BiH, te da načelno neprihvatljivima i štetnima smatraju one koje bi išle prema unutarnjem ustroju BiH koji za cilj ne bi imao postizanje institucionalne i stvarne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Deklaracijom nisu zadovoljni ni u oporbenom SDP-u, u kojem smatraju da takva politička platforma ne može pridonijeti bržem konsolidrianju i boljem funkcioniranju BiH kao države već će dodatno homogenizirati političke snage koje ne dijele navedene stavove u borbi protiv tih stavova.

– Iz perspektive RH svaki jednostrani pokušaj mijenjanja Ustava BiH (Daytona), bez političkog dogovora parlamentarnih političkih stranaka i tri konstitutivna naroda je neprihvatljiv i može voditi ozbiljnoj destabilizaciji države – komentirao nam je SDP-ov zastupnik Joško Klisović.

Poručuje kako ova deklaracija može biti samo polazna osnova SDA za pregovore o budućnosti BiH, koju će ta stranka, u političkom procesu koji slijedi, morati uskladiti sa stavovima drugih relevantnih političkih faktora radi postizanja zajedničke kompromisne vizije budućnosti BiH.

Ključne riječi

Komentara 8

I1
ing-12345
00:11 18.09.2019.

Muslimani žele stvoriti unitarnu državu kao što su to htjeli Srbi u Jugoslaviji. To je put ka ratu nakon kojega muslimana više neće biti u BiH jer im ovaj put Hrvatska neće pomoći.

CR
cromak
04:37 18.09.2019.

Turisti sa drugog svijeta, stari jarani Momo i Mujo posjete rodnu BH i sastanu se u Banja Luci na perferiji grada da malo o uspomenama lijepih dana. Kada Mujo vidi tenkove na ulicama te veli e moj MOMO ovo mi mi lici na okupaciju a Momo mu veli bolje nam je okupacija nego da nam budale djele pravdu.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
12:30 18.09.2019.

Maksimalan trud Hrvata i Srba da se ovo ne dogodi jer će to biti njihov kraj u bih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije