Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUBITAK NOVCA

Hrvatska u BiH do sada investirala više od milijarde eura

kolinda
Foto: STR-1111/PIXSELL
13.09.2019.
u 13:11

Registrirane investicije iz Hrvatske u BiH odnose se na razdoblje od svibnja 1994. do kraja 2018. godine. U tom je razdoblju investirano 2 milijarde i 293 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko milijardu i 172 milijuna eura.

Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu do sada investirala više od milijarde eura i druga je država po razini investiranja u BiH, podaci su koje je prikupila Agencija za uanprjeđenje inozemnih investicija BiH (FIPA) pozivajući se na statistiku državne Središnje banke.

Podatke o ekonomskoj suradnji Hrvatske i BiH u FIPA-i su u petak predstavili novoimenovanom veleposlaniku BiH u Hrvatskoj Aleksandru Vranješu s ciljem daljeg jačanja suradnje dvije zemlje, priopćili su iz agencije.

Registrirane investicije iz Hrvatske u BiH odnose se na razdoblje od svibnja 1994. do kraja 2018. godine. U tom je razdoblju investirano 2 milijarde i 293 milijuna konvertibilnih maraka odnosno oko milijardu i 172 milijuna eura.

Hrvatska u ukupnom iznosu inozemnih investicija u BiH sudjeluje sa 16 posto.

U ukupnom iznosu ulaganja iz Hrvatske, investicije u financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sudjeluju sa 46,4 posto, u prerađivačku industriju uloženo je 19,6 posto a u trgovinu 15,4 posto.

Najveći investitori su HT-Hrvatske telekomunikacije, Agrokor, Atlantic grupa, Belupo, Kraš i Dukat.

Iz FIPA-e su najavili kako će u suradnji s veleposlanstvom BiH u Hrvatskoj u predstojećem razdoblju dodatno raditi na promoviranju bosanskohercegovačkog gospodarstva.

Ključne riječi

Komentara 4

GA
Gastarbeiter2
13:35 13.09.2019.

Braćo Hrvati iz Hrvatske...... Ostaje mi samo da vam se zahvalim i da vas zamolim da tako nastavite. I da pojačate ako je moguće. Kao protuuslugu obećavam vam u ime bosanskih Hrvata da ćemo sve poduzeti kao ta tzv. dijaspora i da ćemo glasali za one koje vi jako volite i koju su vas (a i nas još više) doveli ovdje gdje smo sada.

Avatar PatriasCro
PatriasCro
16:49 13.09.2019.

Bez hrvatskih i ostalih europskih novaca, bosna bi bila gladna.

RP
rpzagreb
13:50 13.09.2019.

Na tim "investicijama" posebno su zahvalni hrvatski umirovljenici, doktori, učitelji, medicinske seste......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije