Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga traje

Tuguju za radnicima: 'Sve je bilo ok i onda mi te nesreća uzela'

Spasioci, ronioci, vatrogasci i dalje intenzivno tragaju za trećim radnikom hidroelektrane Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/23
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.01.2019.
u 17:16

Za nestalim Davorom Pozniakom (33) iz Dubrovnika još traje potraga, s mora i kopna, dok DORH u elektropostrojenju provodi izvide

Još se traga za trećim radnikom Hidroelektrane Dubrovnik nestalim nakon požara koji je u četvrtak odnio dva života.

Mato Maškarić (35) iz mjesta Smokovljani u Dubrovačkom primorju nađen je mrtav u odvodnom kanalu u četvrtak, pet sati nakon izbijanja požara. Tijelo 47-godišnjeg Ivana Zvrka iz konavoskog sela Drvenik otkriveno je iste večeri oko 21 sat na obali mora u Cavtatu, na predjelu Ključice. Za nestalim Davorom Pozniakom (33) iz Dubrovnika još traje potraga, s mora i kopna, dok DORH u elektropostrojenju provodi izvide.

Fotografija Dubrovniknet.hr.

Davor Pozniak
Foto: dubrovniknet.hr

Njih trojica vjerojatno su pokušala ugasiti požar, no nisu uspjeli pa su iz Hidroelektrane bježali tunelom za vodu iako su znali mogli smrtno stradati u hladnoj vodi koja je zbog golemog dotoka u kanale snagom jednaka vodopadu.

>> Mjesto pronalaska jednog od nestalih radnika

Od 35-godišnjeg Mate Maškarića preko društvenih mreža oprostila se njegova djevojka.

– Sve je bilo ok i onda mi te nesreća uzela – napisala je ona, piše DubrovnikNet.

Kako je došlo do požara trebao bi pokazati očevid koji je počeo jučer.

– S obzirom na mjesto gdje je počeo požar, lako je moguće da je "zaiskrio" signalni kabel ili je došlo do kvara transformatora. Na kontrolnoj ploči u tom dijelu gomila je signalnih kabela na kojima može nastati kratki spoj, primjerice, ako je oštećena izolacija, ako je stariji kabel ili pak nešto treće što nije neuobičajeno jer se radi o velikim naponima – rekao je jedan stručnjak za Slobodnu Dalmaciju.

Spasioci, ronioci, vatrogasci i dalje intenzivno tragaju za trećim radnikom hidroelektrane Dubrovnik
1/28

Drugi stručnjak u nedavno obnovljenim transformatorima vidi mogući uzrok nesreće.

– Odmah da kažem, mogu vam dati samo paušalnu procjenu jer ništa o samoj nesreći ne znam sigurno te baratam samo pretpostavkama. Prvo je moralo doći do eksplozije, a kada dođe do detonacije onda se posljedično razvija požar. Da bi došlo do eksplozije, mora biti prisutna zapaljiva tekućina ili para ili plin. Transformatori su uljni, te ako to ulje procuri razvijaju se uljne pare, koje su zapaljive. Ako su transformatori nedavno mijenjani, tj. bili su neki radovi, to bi moglo signalizirati smjer u kojem treba usmjeriti istragu. Naime, kada se napravi neki remont često nedugo nakon radova dođe do ponovnog kvara – kaže on.

Potragu otežavaju jak vjetar i visoki valovi

Potragu dodatno otežavaju vremenski uvjeti - jak vjetar i veliki valovi, zbog čega policijska plovila ne mogu izaći na širi akvatorij, već samo brod Obalne straže Omiš. Od 9 sati angažiran je i jedan helikopter MUP-a.

U potrazi koja se odvija u akvatoriju od Kupara na zapadu do otvorenog mora kod otočića Mrkan, Bobara i Supetar, sudjeluju policija, HGSS, sve vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva s juga Hrvatske, djelatnici HE Plat, mještani, ronioci i Obalna straža Omiš, a medicinski tim je u pripravnosti.

– Mještani nam mogu pokazati određena mjesta do kojih se može prići, jer na dijelu obale ne može se prići pješke. Ako dopuste vremenski uvjeti, pripadnici HGSS-a će u 'suhim' odijelima i kajacima pretražiti litice na otočićima Mrkan i Bobara. Zbog bure nismo mogli ranije angažirati helikopter, a ne znam koliko će još moći biti u zraku. Imamo svesrdnu pomoć HEP-a i zaposlenika HE Plat –, rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

U potrazi su se organizirali i građani sa svojim plovilima, ali zbog nepovoljnog stanja mora Pavličević ne može preporučiti isplovljavanje s malim barkama izvan lučica.

 

Komentara 5

BA
bambi
10:20 12.01.2019.

ma zanima me dali ce dorh i uskokipak optuzit nekog iz hep-a za nepostivanje pravila zasdtite na rade koje je rezultiralo gubitkom tri ljudska zivota,,??ili ce se i tu pojavit famozna "visa sila" i nitko nece odgovarat,,??i kao trecu mogucnost, da osude za to nekog nize rangiranog poslovodju, tak da zakon bude zadovoljen, krivac pronaden a glavni nedirnuti,,

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
13:03 12.01.2019.

Tragično i tužno. Sućut obiteljima.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
17:41 12.01.2019.

Tragedija. Iskrena sućut obiteljima. Osim žalosti obuzima i gorčina. Zar nitko nije proglasio dan žalosti i zar još nitko barem ostavku nije dao. Jadno zaista. Kakvo je to poduzeće taj HEP, sve uhljeb do uhljeba u gornjim etažama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije