Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pojačana potraga za nestalim radnikom: 'Sva im je odjeća dolje, probali su izdržati što više...'

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas
11. siječnja 2019. u 14:41 6 komentara 4725 prikaza
Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/28

Koordinirana, opsežna pretraga kopna i mora na dubrovačkom području kako bi se pronašao treći radnik Hidroelektrane Dubrovnik, trajala je cijelu noć od četvrtka na petak, a intenzivirala se u ranim jutarnjim satima, no za sada bez rezultata, izvijestila je u petak dubrovačka policija.

požar u Hidroelektrani Dubrovnik Eksplozija u HE PLAT Na obali u Cavtatu pronašli tijelo drugog radnika, za trećim se još traga

– Sada se ponovno pretražuje dio Cavtata – rekao je vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i dodao da će biti sve teže kako odmiče vrijeme. 

- Požar je pod kontrolom, ali mi ćemo ostati do daljnjega. I danas i cijelu noć ćemo ostati – rekao je Simović.

[video: 28753 / Izjava zapovjednika vatrogasaca]

- Obišli smo s policijom cijeli kompleks i objasnili policiji sve kroz što smo prošli tijekom intervencije. Kroz noć smo se uključili u potragu za nestalom osobom na području Cavtata, a tijekom jutra smo pomagali roniocima na ulazu u tunel, gdje nismo pronašli nestalog. Slijedi nam potraga na još jednom dijelu cavtatskog akvatorija - rekao je Simović.

Beživotno tijelo jednog nestalog radnika pronađeno je u četvrtak oko 14 sati u odvodnom kanalu hidroelektrane, a drugog oko 21.50 sati na obali mora u Cavtatu.

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
1 / 19
Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat

Po saznanjima vatrogasaca, ogromni dimni val pojavio se velikom brzinom, po čemu Simović zaključuje da je došlo do neke reakcije, ali nije siguran je li riječ o eksploziji.

- Gorio je kabelski vod, a vatra je onda prešla u garderobu. Glavni dijelovi elektrane su ipak ostali u funkciji. Nestali su se spustili na najniži dio, sva im je odjeća dole, i vjerojatno su probali izdržati što više. Bili su svjesni da je upitno hoće li preživjeti skakanjem u vodu, budući da je dotok vode još uvijek bio velik - rekao je.

POŽAR Ponovljena povijest: Nije prvi put da se dogodila eksplozija u hidroelektrani Plat

Ovo je jedna od naših najtežih i najzahtjevnijih intervencija. Ni na jednom se katu ništa nije vidjelo. Uspjeli smo doći do svake prostorije, a koristili smo i ventilatore, pojasnio je Simović.

Napomenuo je kako su dva izolacijska aparata za nesmetano disanje u zadimljenim prostorijama pronađena kraj skinute odjeće.

[video: 28752 / Dubrovnik: Područje koje pretražuju za nestalim radnikom]

- Uzeli su ih i koristili, a po kolegama saznajem da su pokušali i gasiti požar. Ako ste mirni, s tim možete izdržati do 30 minuta - dodao je Simović.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske jutros je priopćeno da se teren pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, od kojih su dvije tijekom popodneva i večeri pronađene u beživotnom stanju, a za jednom se još traga.

Plaža na kojoj je pronađeno tijelo nesretnog radnika

[video: 28756 / Plaža na kojoj je pronađeno tijelo nesretnog radnika]

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević izjavio je jučer kako je sve upućivalo na to da su trojica djelatnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

Potraga je nastavljena i u noćnim satima, ali u smanjenom opsegu. U izjavi za Hinu Pavličević je istaknuo  kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana.

požar u Hidroelektrani Dubrovnik Požar u hidroelektrani U Plat su stigli ronioci interventne policije: Potraga za radnicima neće se prekidati ni zbog mraka

– U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će u petak ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta – objasnio je sinoć Pavličević.

Vatra u HE Dubrovnik je izbila jučer ujutro na samom kraju tunela koji je dugačak oko 500 metara, a požar su gasili vatrogasci posebno osposobljeni i s posebnom opremom za takve okolnosti i vrstu požara.

[video: 28758 / ]

Prema Pavličevićevoj tvrdnji, zaposlenici hidrocentrale bili su obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija. – Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji – naglasio je.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je jučer Hini da su trojica lakše ozlijeđenih djelatnika dovezena u bolnicu jer su se nagutala dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat. Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

Potraga za nestalom osobom nakon nesreće u HE Plat
1 / 9
požar u Hidroelektrani Dubrovnik
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Bojans:

  Tko ih je nadzirao dok su radili? Tko je osigurao mjesto rada i opremu? Zatvor za odgovorne.

 • Valer:

  Direktor HEP-a je već trebao ponuditi ostavku, jer ovdje je nastala velika šteta. Ljudske žrtve i materijalna šteta.

 • Avatar zrakomlat59
  zrakomlat59:

  Zar još nitko nije uhapšen, napravio harakiri ili dao neopozivu ostavku.