Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posljednjih deset godina broj krava u Zagorju upola je manji

Mirjana Očko: Prije deset godina u Zagorju su bile 14.792 krave, a danas ih je svega 6658. U odnosu na prošlu godinu broj je manji za čak 1289 krava
01. veljače 2013. u 11:56 1 komentara 11 prikaza
krave
Foto: Mladen Mandić

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije, jučer je u jedinstvenom registru goveda na području Krapinsko-zagorske županije bilo 12.498 goveda. Od tog broja samo je 6658 krava. Najbrojnija je simentalska pasmina sa 5624 grla. Ostalo su krave holstein pasmine (mliječne), križanci tih pasmina te u manjem broju krave mesnih pasmina (charolais i angus). A još prije deset godina u Zagorju je bilo čak 14.792 krava. Dakle, broj krava u Zagorju upola se smanjio.

 Veća mliječnost

Kako nam je rekla Mirjana Očko, predstojnica Županijskog ureda Hrvatske pooljoprivredne agencije, u posljednjih nekoliko godina broj krava u Zagorju opada za više od tisuću grla godišnje. Još 15. veljače prošle godine bilo ih je 7947, dakle danas imamo čak 1289 krava manje. Doduše iz godine u godinu mliječnost krava sve više raste, pa je prosječna proizvodnja za krave svih pasmina u Zagorju (koje su u kontroli mliječnosti) za 2011. iznosila 4859 litara mlijeka u standardnoj laktaciji od 305 dana. Čak je i prošlogodišnja šampionka simentalske pasmine izabrana na jesenskom sajmu u Gudovcu uzgojena baš u Zagorju.

 Rasprodaja krava

– Prije 30-ak godina, dok sam još stjecao veterinarsku praksu, samo na širem području Desinića bilo je 2500 krava koje smo na terenu umjetno osjemenjivali, s tim da su tada veterinari svoj posao morali dijeliti i s bikovima. U zadnjih pet godina, samo na mom području, svake godine jedvjestotinjak krava manje – rekao nam je ugledni desinićki veterinar Branko Horvat. Na pitanje što je uzrok tolikom smanjenju broja mliječnih krava u Zagorju, Horvat nam je odgovorio:

– Mislim da smo u nekim stvarima pretjerali i da smo išli čak ispred propisa Europske unije. Malim zagorskim proizvođačima tako rigorozne mjere otkupljivača njihova mlijeka o ukupnom broju mikroorganizama i broju somatskih stanica jednostavno su dozlogrdile i vidjevši da im je držanje krava skuplje nego što mogu zaraditi počeli su rasprodavati svoja grla. Istovremeno, ni veći farmeri danas, zbog male otkupne cijene mlijeka i velikih troškova, nemaju više gotovo nikakvog interesa povećavati broj svojih grla. Mislim da ništa bitno u tom smislu neće promijeniti ni ulazak Hrvatske u Europsku uniju – rekao nam je Branko Horvat.     

Elipso