Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS O SPORNOM POREZU

'Porez na nekretnine bit će moguć tek nakon zadovoljenja preduvjeta'

Andrej Plenković i Predrag Štromar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
09.08.2017.
u 11:51

Iz HNS-a su u srijedu pozdravili najavu premijera Andreja Plenkovića o odgodi uvođenja poreza na nekretnine

Iz HNS-a su u srijedu pozdravili najavu premijera Andreja Plenkovića o odgodi uvođenja poreza na nekretnine, navodeći kako su se s partnerima u Vladi usuglasili da država i jedinice lokalne samouprave, kao ni građani u ovom trenutku nisu spremni za uvođenje tog poreza.

"HNS smatra da će uvođenje poreza na nekretnine biti moguće tek u trenutku kada svi preduvjeti budu zadovoljeni i posloženi i kada država za to bude spremna na svim razinama, uključujući i sve jedinice lokalne samouprave. U ovom trenutku odgoda je svakako najmudrije i najbolje rješenje", priopćili su iz te stranke.

I u ovom slučaju, ističu, pokazalo se da jedino argumentirana i zrela rasprava među partnerima može iznjedriti kvalitetna i mudra rješenja.

Poručuju i kako HNS sa svojim partnerima ne komunicira putem medija, nego s njima razgovara, a "upravo to znači izlazak iz ideoloških rovova i stavljanje sadržaja u prvi plan".

Napominju kako se njihov stav o porezu na nekretnine nije mijenjao, jer kao liberali generalno teže manjim porezima te jeftinijoj i efikasnijoj javnoj upravi. Tako su, dodaju, i kao partner u Vladi Kukuriku koalicije načelno podržali napor Ministarstva financija da se slijedi najbolja europska praksa u oporezivanju nekretnina, a glavno protivljenje temeljilo se na recesiji.

"Bilo kakav namet u vremenu općeg pada standarda građana HNS-u je bio i ostao apsolutno neprihvatljiv. U ovom trenutku prevladava stav da nisu zadovoljeni svi preduvjeti za ovakav korak", zaključuju iz HNS-a u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak za HRT da hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine, pa u Vladi prevladava stav da, nakon dodatne analize i rasprave, odluče "je li najmudrije rješenje da se predloži odgoda primjene toga poreza za jedno dogledno vrijeme".


 

Komentara 7

ST
stefj
12:33 09.08.2017.

Bilo bi lijepo da se napokon gleda kako koji porez smanjiti, a ne stalno izmišljati nove i povećavati postojeće. No za tako nešto bi trebalo srediti državi i gomilu uhljeba na proračunu... Preko pola zaposlenih radi u državnim i javnim strukturama, negdje 73% građana prima novac direktno iz proračuna. U takvim odnosima nikakvi porezi neće pomoći, uostalom vidljivo je po tome da birokrati, uhljebi i privilegirani stalno traže još, a političari im to daju jer time kupuju glasove... I sada raste broj zaposlenih u državnim i javnim strukturama, sav višak novca koji dolazi radi malo boljeg stanja gospodarstva opet se usmjerava prema njima, ništa za reforme, ništa za infrastrukturu, ništa da se zadrže mladi i struka... Ma ništa od Plenkovića, samo se odustaje od sve više reformi koje je još Orešković pripremio. Opet ćemo mjeriti da li je lošiji ili tu negdje radi štete kao i prethodnici. Za sada je Milanović uvjerljivo najveća katastrofa, Plenković će teško biti lošiji jer je statistika puno bolja (radi sretnih okolnosti, ne radi rada bilo koje vlade), no dugoročno nam se ne piše dobro. Privatni sektor je u sve lošijem položaju, sve opterećeniji porezima i troškovima, a državni i javni sve više buja, sve je više interesnih skupina na proračunu...

DU
Deleted user
12:16 09.08.2017.

zasto je u hrvatskoj drzavi toliko porezno opterecenje zasto imamo toliko parafiskalnih nameta hitno treba reducirati politicki aparat treba osmisliti i novi polticki sustav luzer na izborima postaje ministar a obicno smece zna uskladistiti na ulazu u vz ali ga ne misli ili ne zna rijesiti vjerodostojnost hdz na vrhuncu i polako prelazi u apsurd

DU
Deleted user
12:13 09.08.2017.

Svaki normalan građanin RH koji zna kako funkcionira uređeno društvo nema ništa protiv poreza ali kad nam poreze kreiraju ovakvi političari ima. Toliko toga je nedorečeno i porez ne treba odgoditi nego ga potpuno redefinirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije