Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Kao premijer založit ću se za odgodu poreza na nekretnine

U ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme, rekao je Plenković
08. kolovoza 2017. u 19:01 157 komentara 11304 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Vlada

Premijer Andrej Plenković najavio je danas moguću odgodu primjene poreza na nekretnine.

Zagreb Ljubica 
Gatarić I sad plaćamo poreze, ali ni komunalne naknade nisu pravedne

Plenković je u Dnevniku HRT-a rekao da je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne samouprave te da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu, već prije svega svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente s ciljem veće pravednosti i učinkovitosti.

- Međutim, u ovom trenutku prevladava stav, nakon dodatne analize, da je najmudrije rješenje da se predloži odgoda za jedno dogledno vrijeme - rekao je Plenković, dodajući da partneri dijele taj stav te da će se on kao premijer založiti za to. Na pitanje koliko bi trajala odgoda odgovorio je da će se to vidjeti u analizi. Istaknuo je kako porezi takvog tipa već postoje u drugim zemljama.

- Hrvatska je tu u komparativnoj analizi najniža. Ali s obzirom na tu kulturu vezanosti za nekretnine i, čini mi se, jedne rasprave koja u ovom trenutku nije pretjerano pojašnjena u komunikacijskom smislu našoj javnosti i građanima, da bi jedna odgoda bila najmudrije rješenje, i za to ću se založiti kao predsjednik vlade - poručio je.

Stari Grad na Hvaru Tko je u pravu Ovo je 5 argumenata za i protiv poreza na nekretnine

Plenković je rekao da se sigurno može naći zadovoljavajuće rješenje za spor sa susjednim državama oko povećanih pristojbi na uvoz.

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošlog tjedna u Podgorici s premijerima susjednih država.

- Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je učinkovitija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procjena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka - rekao je Plenković.

- Želimo da se sva proizvodnja u Hrvatskoj, osobito poljoprivredna, potiče različitim mjerama, ali za to postoje drugi mehanizmi - rekao je Plenković.

- Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunarodnim ugovorima, u najbržem roku nađe rješenje koje će otkloniti taj problem i spriječiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susjednih zemlja - rekao je.

- Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje - dodao je.

Američko-jonska povelja Plenković s Penceom razgovarao o Inicijativi triju mora, najavio kupnju vojnih zrakoplova

Na pitanje smatra li da Sarajevo može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta odgovorio je niječno.

- Ne može. Mislim da je ovo jedna isfabricirana tema u ljetnim mjesecima - rekao je Plenković.

- Poruka je jasna. Dijalog s BiH da, nastavak gradnje Pelješkog mosta što prije - poručio je.

Plenković je komentirao i priopćenje HNS-a u kojem ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljuje da će voditi Posebno stručno povjerenstvo. Plenković je rekao da je Posebno stručno povjerenstvo na njegovo inzistiranje ovog puta, za razliku ranijeg puta, u pretprošloj Vladi, sastavljeno na pluralističan način, 

- Uočili smo u ovom trenutku da postoje određene svojevrsne praznine u provedbi strategije, ali u dogovoru s PSP-om i njegovom predsjednicom, rektoricom Vican, iznaći ćemo najbolje rješenje. Zadaća je povjerenstva da do 8. rujna iznjedri prijedlog akcijskog plana, očekujem da se taj postupak dovrši - rekao je Plenković.

- Reforma obrazovanja ide dalje, učinit ću sve da nam ta tema više ne iznosi prosvjede na ulice - dodao je.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak: 'Članovi PSP-a bit će čelnici tijela i institucija najodgovornijih za provedbu reforme obrazovanja'

Plenković je rekao je da je proslava Dana pobjede u Kninu bila na najvišoj razini.

- Poruka je jasna: Oluja je za nas najveća, ključna ponuda u Domovinskom ratu - rekao je Plenković, dodajući da drugim žrtvama treba odati počast i nastaviti povratak Srba.

Plenković je rekao da će uzeti dva tjedna pauze i s obitelji biti u državnom objektu u Rijeci, odakle će, kako je rekao, obaviti niz zadaća. Dodao je da će troškove hrane snositi sami.

Komarna: Sa stotinama brodica lađari postavili "živi" Pelješki most Pelješki most BiH traži koridor po 'slovenskom modelu' Tomislav Tolušić U PETAK SJEDNICA Odbor o Tolušićevom pravilniku: 'Inspekcija s 90 na 2.000 kn' carina Trgovinski spor Ministar BiH: Ostalo je neriješeno ključno pitanje

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Založite se za manje prireze za male poduzetnike, kako bi oživilo gospodarstvo i smanjilo se iseljavanje.

 • susi:

  tko ima jedinu nekretninu neka ostane kakoje za drugi stan ,vikendice i za luksuz udaraj koliko hočeš

 • carlo20:

  Bravo Plenkoviću. Kako sam i pisao, puno je po medijima različitih interpretacija o porezu na nekretnine i Marić nije najbolje iskomunicirao što je cilj nameta koji objedinjuje tri stara. Po analizi iz medija, ja koji živim u zgradi izgrađenoj 1986. ... prikaži još!6. trebao bi ostati na istom, međutim dobivam odgovore da to vrijedi samo do 2020. i da ću nakon toga više plaćati. Uglavnom, ne sviđa mi se sve ovo što se događa oko zakona na nekretnine pa čak i da od 2020. plaćam isto, zakon je jednostavno maglovit i stotine strana ga drugačije interpretira. Mislim da bi vlada trebala povući ovaj zakon o porezima na nekretnine jer iritira ljude, ljudi mrze riječ porez i Plenković koliko vidim vuće mudar potez. Vlada će i pokraj krize u Agrokoru imati u drugom kvartalu rast BDP-a od preko 3,5%, proračun je u zadnja dva mjeseca zbog velike potrošnje u suficitu, imamo rast zaposlenih (+od 60 tisuća) u odnosu na isti mjesec 2016. i nema potrebe za kompliciranjem s novim porezima. SDP-ov plan 21 je zadržavo u sebi porez na nekretnine, HDZ je taj plan napadao i HDZ bi si zabio autogol kada bi forsirao zakon o porezu na nekretnine.