Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
307 domaćih zaklada i 11 stranih

Pomažu oboljelima, studentima, sportašima i kuharima, brinu se o sigurnosti u prometu...

Zaklada Petrin korak osnovana je nakon tragične pogibije studentice Petre Jerković na Jarunu
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.01.2022.
u 10:18

Zaklada Petrin korak osnovana je nakon tragične pogibije studentice Petre Jerković na Jarunu

Trideset sedmero djece oboljelih od malignih i drugih teških bolesti primit će novčanu pomoć Zaklade za pomoć djeci Vita, odlučili su članovi Upravnog odbora zaklade. Odobreni su svi pristigli zahtjevi, a najviše, po 5000 kuna potpore, bit će uplaćeno roditeljima djece oboljele od malignih bolesti. Ostali će za nabavu medicinskih pomagala i lijekova te pohađanje različitih radnih terapija primiti od 1000 do 2500 kuna. U liječenju građanima pomaže i Zaklada solidarnosti Katruža Međimurske županije koja djeluje više od 20 godina.

U Hrvatskoj je trenutačno registrirano 307 zaklada. Zaklada je, po definiciji, imovina namijenjena da u određenom razdoblju služi ostvarivanju neke općekorisne ili dobrotvorne svrhe. Upisuju se, prema sjedištu, u registar zaklada pri županijama. U registru je pod brojem jedan uvedena Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta osnovana 1995. Upisane su i zaklade koje nose imena poznatih osoba poput Dražena Petrovića, Miroslava Šuteja, Marka Marulića ili Ene Begović Radeljak...

Među najpoznatijima je Zaklada Ana Rukavina, nazvana po hrabroj novinarki preminuloj od zloćudne bolesti, a jedna od neobičnijih je Zaklada za unapređivanje slastičarsko-pekarskog zanata upisana u svibnju 2021., u kojoj se kao upravitelj navodi Stjepan Vincek.

Potkraj studenoga u registar je upisana i Zaklada za sigurnost u prometu Petrin korak, čija je upraviteljica Ana Soldo. Studentica Petra Jerković tragično je preminula 26. lipnja, kad je 21-godišnji motociklist bez položenog vozačkog ispita A-kategorije, bez zaštitne kacige i pod utjecajem alkohola naletio na nju na pješačkom prijelazu na Jarunskoj cesti. Brigu za druge u prometu često, napominju u zakladi, uzimamo zdravo za gotovo, a ona je posebno važna kada smo i sami za volanom ili prelazimo cestu bez dodatnog pogleda lijevo i desno.

U Hrvatskoj djeluje i zaklada nazvana po Sergeju Saltikovu, ruskom i hrvatskom patologu koji je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1922. osnovao Zavod za opću patologiju i patološku anatomiju. Zaklada Budi foodie, čiji je upravitelj chef Slavko Štefan, pomaže mladim zaljubljenicima u gastronomiju u dobi od 16 do 26 godina, koji žele učiti o gastronomiji i usavršavati se. Registrirano je i 11 stranih zaklada. Strana zaklada osniva predstavništvo preko kojeg obavlja djelatnost u Hrvatskoj. Aktivne su, na primjer, strane zaklade Sport 2 Life iz Podstrane, Caboga Stifung iz Dubrovnika, Greenhouse Foundation iz Zagreba, Chretienne Zaranaina iz Buja, Vrt plavih ruža iz Bistre... 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije