Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Političar koji ne pokazuje sve karte: Radoholičar i perfekcionist koji privatni život otkriva putem djece

Omiljeni film mu je “Kiklop”, citirao je “Propisi su propisi” iz “Tko to tamo pjeva”, a Bulju poručio da ga podsjeća na Panja, lik iz serije “Čovik i po”
05. srpnja 2020. u 22:16 10 komentara 40464 prikaza
Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ne poznajete vi mene – zna reći Andrej Plenković kad mu se u političkom životu istakne ozbiljnost. To i jest točno jer privatni život daje javnosti na uvid tek tu i tamo, najčešće putem djece, sina Marija i kćer Milu, čiju će fotografiju objaviti na Instagramu ili će ih povesti na neki od ležernijih događaja ili u crkvu. Politička persona Andreja Plenkovića je odmjerena, staložena, jako često hladnokrvna, neki će reći i birokratska. Neće mu trebati papiri da iz glave sipa podatke ili da održi poduži govor, ali će isto tako dio privatnog, kulturnog i generacijskog habitusa dati na uvid kroz kratke opaske, komentare ili ubode političkim protivnicima.

Plenković na završnoj konferenciji na temu "Ponosna, sigurna i utjecajna Hrvatska" KONFERENCIJA U ZAGREBU Plenković u središnjici stranke: 'Nitko neće HDZ-u određivati tko može biti na čelu Vlade'

Veza s Mariborom

Nedavno je spominjao Sport Billyja i njegov “super sack”, iz crtića koji se pratio krajem 80-ih, iako mu je omiljeni film “Kiklop”, citirao je rečenicu: “Propisi su propisi” iz filma “Tko to tamo pjeva”, a Miri Bulju poručio kako ga podsjeća na Panja. Nisu svi razumjeli aluziju jer Panj kojega je Plenković imao na umu lik je iz serije “Čovik i po” iz sedamdesetih godina. Smijat će se dok gleda scenu kad Frane Panj, izuzetni Špiro Guberina, dolazi kod rođaka, uglednog Vice, kojega glumi Plenkovićev najdraži glumac Boris Dvornik, u potrazi za poslom iako ne zna raditi baš ništa, a ne krasi ga ni neka pamet. Dalmatinski ambijent središte je njegove omiljene serije, “Malog mista”, što je i posveta dalmatinskom porijeklu koje se, kad se opusti, čuje i u govoru, kad će se u standardni jezik probiti dalmatinski samoglasnici i naglasak, čak i više nego zagrebački sleng, grada u kojem je rođen 1970.

Iz osnovne škole na Jordanovcu datira poznanstvo s prijateljima Mislavom i Vladislavom Veselicom, iz srednje škole, Jezičnog obrazovnog centra, “jezične”, s Markom Černelićem i Danijelom Klobučarom, a nakon što se obitelj s Jordanovca preselila na Gupčevu zvijezdu, s Krunom Katičićem. Iz tog perioda sjeća se i dalmatinskih ljetovanja, kod obitelji na Hvaru i u Makarskoj, gdje je sve do osnovne škole živio s bakom Milom i djedom Marinom, roditeljima njegove majke, dr. sci. Vjekoslave Raos, ugledne internistice i kardiologinje. Bivši kolege liječnici koji su radili s Plenkovićevom majkom znaju reći kada ga vide kao premijera:

Skup dionika u procesu obnove zgrada oštećenih u potresu održan na Građevinskom fakultetu KAMPANJA Plenković: Tko su ti fašisti na koje misli SDP? Ja bih to volio čuti

“Vidi Vjekinog malog”, iako je viši od 1,90 metara, te se prisjećaju koliko je majka bila vezana uza sina i strepjela nad njim. Otac Mario je sveučilišni profesor komunikologije i član Europske akademije znanosti i umjetnosti, a Zagreb, gdje je predavao na Fakultetu političkih znanosti, zamijenio Rogaškom Slatinom gdje živi sa suprugom Vlastom Kučiš i katedrom na mariborskom sveučilištu. Ondje je, kaže, završio nakon što mu ga je rektor, čuvši njegovo predavanje, pozvao da ostane.

 | Autor : Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL 07.04.2019.,SRC Mladost, Zagreb - Zavrsni turnir 2. LEN Europa kupa, finale, Madjarska - Hrvatska. Premijer Andrej Plenkovic sa sinom. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET DIJETETA (PREKRITI OCI) Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

No Maribor ima i stariju vezu s Plenkovićima – Andrejev pradjed imao je vinariju od 1918. do 1921., a lokal su zvali “Pri Dalmatincu”. Po hvarskoj liniji dobio je i ime – tradicija je da se daje po djedu, a kako su bratići već “zauzeli” Andrija i inačicu Andro, njega je zapao Andrej. Tradiciju nastavlja i on pa se tako sin po djedu zove Mario, a kći nosi ime Mila, što je ime Andrejeve prabake, ali i njegove punice, majke Ane Maslać Plenković. Anu ne vidimo često u javnosti, zna se da je devet godina mlađa od njega te je Dubrovkinja hercegovačkih korijena.

VEČERNJAKOVI ANALITIČARI 'Plenković je imao manje arogancije, a dobro da je Bernardić donio manje papira'

Devet godina mlađa supruga

Upoznali su se u Saboru, dok je on bio zastupnik, a ona, kao diplomirana pravnica, radila kao šefica Saborske službe za pravne poslove. Vjenčali su se u Dubrovniku u listopadu 2014., samo u prisutnosti kumova, dva mjeseca nakon toga rodio im se sinčić, a u veljači 2017. i kći. Zbog njih sada, kaže, od knjiga najviše čita “Ježevu kućicu”, no u jednom nam je razgovoru otkrio kako izuzetno zabavnom i poučnom smatra knjigu “Doktrina Kuma” (“The Godfather Doctrine”) američkih autora Johna Hulsmana i A. Wessa Mitchella, koja koristi kultni film da parabolom objasni američku vanjsku politiku.

Od sportova, trenirao je plivanje, vaterpolo, budokai i košarku, a igrao je i nogomet, pa i bio u “reprezentaciji” Ministarstva vanjskih poslova kamo je stigao nakon završenog Pravnog fakulteta, gdje je i magistrirao. U Ministarstvo ga je primio Ivan Šimonović koji je tražio i aktivno “lovio” najbolje studente te mu je i bio šef dok nije otišao u SAD, a Plenković, s 27 godina, koji je slovio za radoholičara i perfekcionista i koji priznaje da i danas jako malo spava, postao načelnik Odjela za europske integracije.

Radio je sa Zoranom Milanovićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Gordanom Jandrokovićem i ostalima iz te “zlatne generacije”, a neki od njih su se tada vezali i kumstvima, poput Milanovića i Joška Klisovića, K. Grabar-Kitarović i Miroslava Kovačića te Plenkovića i Igora Pokaza. Bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj te šefa Misije pri EU u Bruxellesu, a 2010. postaje državni tajnik za europske integracije u vladi Jadranke Kosor. U HDZ ulazi 2011., ali kaže kako je svoje političko opredjeljenje pokazao 2000., kad je vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića. HDZ je preuzeo 2016., da bi nekoliko mjeseci kasnije oformio Vladu. 

>> VIDEO Andrej Plenković dao svoj glas na parlamentarnim izborima: Veselim se da velik broj naših sugrađana sudjeluje

Rajko i Snježana Dujmić
prisjetila se
Snježana Dujmić se ponovno oglasila za Rajkov rođendan, ovo je poručila
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Mama:

  nisam birač HDZa ali Plenkovic je odlican

 • Avatar cenzurapredizbore
  cenzurapredizbore:

  Apsolutna Plenkovićeva pobjeda puno više nego samog HDZ-a koji je ovim izborima dodao samo svoju infrastrukturu na terenu kojoj ne može parirati niti jedna druga stranka. Čestitke !

 • abokatstir:

  Plenković je političar svjetskih razmjera, najveći nakon Oca domovine i sreća je hrvatskog naroda što je došao u pravom trenutku da spasi državu od propasti kamo je dovela zločinačkao partija na čelu sa slučajnim