Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVI ANALITIČARI

'Plenković je imao manje arogancije, a dobro da je Bernardić donio manje papira'

Foto: Screenshot Nova TV
1/3
03.07.2020.
u 00:05

Posljednju debatu dvojice najizglednijih kandidata za premijera RH, komentiraju uživo Večernjakovi analitičari

Završni komentar Ankice Mamić: Bernardić je uvažio kritike, ali bilo je premalo strasti u debati

Davor Bernardić je uvažio kritike i ovaj puta došao bez hrpe papira, što se pokazalo kao dobar potez jer je bio koncentriraniji i smireniji. Došao je dobro pripremljen, bio je puno bolji nego na prošlom sučeljavanju, ali vidjelo se da mu nedostaje iskustva. Plenković je očekivano bio vještiji i činjenično i komunikacijski. Zadržao je svoj prepoznatljivi smiješak, kao neverbalnu reakciju na Bernardićeva izlaganja, ali ovaj puta uz manje arogancije koja je iritirala na prvom sučeljavanju.

Bernardić je imao nekoliko dobrih i argumentiranih napada, prije svega oko korupcije i stanja u pravosuđu, dok je Plenković poentirao na području vanjske politike, ekonomije i na temi vezano uz trenutnu situaciju s koronavirusom. U završnoj riječi Plenković bolji, s jačim i jasnijim porukama.

Sve u svemu, premalo strasti i energije u ovom sučeljavanju. Kao da se odrađuje zadnji zadatak u kampanji. Tome je zasigurno doprinijelo i često prekidanje debate reklamnim blokovima i to je minus za NOVU TV. Mislim da su neke manje važne teme bile pretjerano forsirane, dok je primjerice problem korupcije dobio premalo prostora. Ponovno smo premalo čuli o budućnosti, a previše o prošlosti. Šteta da u dva dvosatna sučeljavanja nismo čuli gotovo ništa o rješenjima za probleme s kojima ćemo se suočiti zbog zastoja gospodarstva uzrokovanog COVID krizom!

Završni komentar Mate Mijića: Ista meta, isto odstojanje

Ista meta, isto odstojanje. I jedan i drugi ispravili su pogreške iz prvog sučeljavanja, bilo je manje strasti i ni jedan ni drugi nisu izgubili birače. Plenković je pokazao veliku sigurnost oko situacije s koronavirusom i u vanjskopolitičkim pitanjima, dok je Bernardić bio prilično čvrst oko korupcije. Iz Plenkovićevog nastupa valja zapamtiti kontriranje Bernardiću oko fašizacije društva i stajanje u obranu Domovinskog pokreta, potencijalnog koalicijskog partnera, od etiketiranja.

Bernardić se poskliznuo oko BiH nazvavši ju građanskom državom, što je opasna tvrdnja koja udara na ustavnu arhitekturu BiH i interes tamošnjih Hrvata i Republike Hrvatske, no njegovim biračima to neće previše značiti. Također, nije osporio da je spreman na nove stroge mjere i izvanredno stanje u borbi s koronavirusom, što bi pretpostavljalo novo zatvaranje ekonomije i još veći gospodarski ponor. To bi ga moglo koštati neodlučnih birača. Premalo smo čuli o budućnosti, o dugoročnoj viziji razvoja države, ne samo večeras, nego u cijeloj kampanji.

Završni komentar Bože Skoke: Plenković usmjereniji, Bernardić s previše negativnosti

Završnu riječ bolje je iskoristio Plenković, koji je bio jasniji i sigurniji, ali je više bio usmjeren na ono što je odrađeno, a ne ono što možemo očekivati. Bernardić je imao puno naučenih fraza i previše negativnosti, umjesto optimizma i motivacije. Govorio je više o tome zašto su drugi "zli i ružni" nego o tome koje su kvalitete njegova tima.

Kako su Večernjakovi analitižari doživljavali sučeljavanje tijekom iz minute u minutu:

22.46 - Krešimir Macan: Odlično ga je bocnuo Bernardic kad je rekao Plenkoviću da je bahat - i izazvao reakciju - ali je bila odlična - čak mu je onda i Bernardic priznao da je dobar.

Nije Jean Michel haha - nego Tuđman - večeras je Plenkoviceva večer - Bernardic dobro pripremljen i dobar svojima - Plenković ipak premijerski.

22.43 - Mate Mijić: U ovoj su debati barem pokušali nešto lijepo reći jedan o drugome. Djeluju benevolentnije jedan prema drugome što je važno u izgradnji demokratske kulture.

22.42 - Božo Skoko: Zadnji dio sučeljavanja zacijelo je najzanimljiviji jer možemo upoznati osobnosti kandidata. Iz njih smo vidjeli koliko su obojica udaljeni od običnog života i poslova koje svakodnevno obavljamo, kao što je primjerice razvrstavanje otpada. Ovakva pitanja su prilika za više duhovitosti i pridobivanje birača simpatičnosti. Nažalost nedostaje i jednog, i drugog. 

22.39 - Krešimir Macan: Kratka pitanja su super - pokazali su da ne znaju ništa o recikliranju, ali je Plenković priznao, Bernardic doživio da mi Bago rekao nemojte se vise ukopavsti. Pokazali su da su ljudi - Plenković priznao da je tvrdoglav opa.

22.31 - Krešimir Macan: Plenković zakucao s čvrstim stavom da se neće rastavljati i da ne želi o tome niti razgovarati - veliki plus kod mnogih žena - instantna reakcija - a najveći kod svoje:-)

22.29 - Ankica Mamić: Opet je premalo o budućnosti a previše o prošlosti. Šteta da u dva dvosatna sučeljavanja nismo čuli gotovo ništa o rješenjima za probleme s kojima ćemo se suočiti zbog zastoja gospodarstva uzrokovanog COVID krizom!

22.28 - Krešimir Macan: Konačno da imamo dva slaganja - oko Istanbulske konvencije i oko gaženja hrvatske zastave - ima šanse da idemo ka tolerantnijem društvu. I oko spomenika NOB-u. Čak i oko zabrane ‘Za dom spremni’. Tu čak Bernardic nepotrebno insistira, iako je dobio odgovor - kao da ne sluša. Plenković - to je već sve riješeno. Oko toga se slažu.

22.28 - Mate Mijić:  Plenković je sjajno predbacio Bernardiću jeftino etiketiranje neistomišljenika i nabacivanje fašizmom. Bernardić se pogubio, a Plenković stao u obranu Domovinskog pokreta, što je do jučer malo tko mogao zamisliti. Konačno malo strasti i energije u raspravi, Plenković se dobro snašao.

22.20 - Ankica Mamić: Na temi brandiranja se nisu proslavili. Niti jedan!

22.20 - Božo Skoko: Drago mi je da je Bernardić istaknuo temu brendiranja kao jedan od prioriteta. Ali nije pokazao baš da poznaje što znači taj kompleksni proces. Dobro je poentirao i na gospodarskoj diplomaciji. Ali nije uspio pojasniti važnost i načine provedbe.

22.17 - Ankica Mamić: Očekivano, Plenković dominira u temama vanjske politike. Bernardiću nije pomoglo spominjanje Charlesa Michela.

22.12 - Mate Mijić: Bosna i Hercegovina nije građanska država, nego je po svojoj ustavnoj arhitekturi država triju konstitutivnih naroda. Ovakve Bernardićeve tvrdnje oko BiH su opasne, kako za opstojnost Hrvata u BiH, tako i za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.

22.11 - Krešimir Macan: Dobar napad po pitanju pravosuđa Bernardića, malo previše insistira na ponavljanju već ranije odgovorenih teza - kao da fali dubine.

Očekivano odličan Plenković na vanjskopolitička pitanja. Bernardić se dobro pripremao za pitanja oko BiH nakon zadnjeg gafa s trećim entitetom. Najgori susjed Mađarska, Plenković odbio koristiti tu formulaciju čime je pokazao diplomatsko iskustvo i ipak uputio da je najviše otvorenih pitanja sa Srbijom.

22.10 - Mate Mijić: Plenković je i u ovom sučeljavanju u dva navrata spomenuo Mostovu „trojku“ koja ga očito jako žulja na osobnoj razini. Time daje na važnosti Mostu koji pokazuje trend rasta, mobilizira njihove birače i to za njega nije pametno. Tu se vidi da Plenković, iako večeras vidno manje arogantan, teško kontrolira taštinu i da je određene političke odnose sveo na osobnu razinu, što za HDZ teško može biti dobro.

22.09 - Božo Skoko: Plenković jako mudro oko vanjske, odnosno regionalne politike. Bernardić i dalje pokazuje nerazumijevanje kompleksnih odnosa u Bosni i Hercegovini, ali i prilično nepoznavanje diplomacije. 

21.54 - Božo Skoko: Voditelji su malo strogi prema Bernardiću. Svako malo ga discipliniraju.

21.52 - Božo Skoko: Bernardić je uspio poentirati oko korupcije i gospodarskih tema te prebaciti lopticu u dvorište HDZ-a. Ali u debati nedostaje tenzija i emocija...

21.47 - Krešimir Macan: Bernardić odličan na temu korupcije. Otvorio aferu Borg koju je propustio zadnji put - Plenković izbjegao neke odgovore, slao svoje poruke. Bernardić malo pobrkao milijune i milijarde za savjetnike, ali dobar napad.

21.46 - Ankica Mamić: Plenković definitivno pobjednik na temi vezano uz trenutnu situaciju s korona virusom. Prilično lako i argumentirano odbio Bernadićev napad.

21.40 - Krešimir Macan: I na temi koronavirusa Bernardić ima pripremljene točke, ali ne može izvan njih - Plenković jasno objasnio što se sve uradilo da bi imali turizam i sezonu. Čak i kroz osobne kontakte.

21.38 - Mate Mijić: - Plenković je dobro poentirao na Bernardićeve najave da je spreman na strože mjere oko koronavirusa, što je protumačeno kao uvođenje izvanrednog stanja. Bernardić u svom odgovoru nije ublažio to stajalište i to bi mu moglo štetiti. Teško je povjerovati da nakon karantene i ulaska u recesiju građani žele izvanredno stanje i novo zatvaranje.

21.37 - Božo Skoko: Od Bernardića smo očekivali neki konkretniji plan u borbi protiv korona virusa, ali nismo čuli ništa konkretno osim eventualnog zatvaranja granica i usporavanja života. Opet floskule o glasanju Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj. Plenković bolje argumentirao teme oko korone. 

21.35 - Ankica Mamić: Plenković vještiji i činjenično i komunikacijski. Bernardić bolji nego na prošlom sučeljavanju, ali vidi se da mu nedostaje iskustva. 

21.30 - Krešimir Macan: Format definitivno odgovara Plenkoviću jer ga tjera da brže odgovara i poentira. Na području ekonomije očekivano puno sigurniji - ima brojke u glavi - puni staž, puna mirovina - mi smo vaše obećanje ispunili - dobro poentira. Bernardić je imao dobru pripremu oko mirovinskih fondova, no pitanje je koliko građani razumiju tu tematiku

21.21 - Mate Mijić: Format sučeljavanja nije najsretniji, a ritam je dodatno ubijen čestim reklamnim blokovima. Plenković i Bernardić su nam predah od reklama, umjesto da bude suprotno. Pitanje je hoće li do kraja sučeljavanja suparnici na ovakav način uopće ući u pravu polemiku, što više šteti Plenkoviću koji bolje barata materijom.

21.18 - Ankica Mamić: Plenković je zadržao svoj prepoznatljivi smiješak, kao neverbalnu reakciju na Bernardićeva izlaganja, ali ovaj puta uz manje arogancije. Svaki čvrsto drži svoju poziciju na temama vezano uz ekonomiju, a prve strelice su poletjele oko Bandića. Na trenutke obojica djeluju umorno i nezainteresirano za replike. Već se na prijašnjim izborima pokazalo da su druga sučeljavanja vrlo često monotona, jer se kandidati jednostavno „ispušu“

21.17 Božo Skoko: Nema dvojbe kako ćemo ovo sučeljavanje više pamtiti prvenstveno po reklamama za kućne potrepštine koje je Nova TV forsirala preko svake mjere, nego po nekim mudrim porukama Plenkovića i Bernardića za kraj kampanje. 😀

21.16 - Ankica Mamić: Nema niti strasti niti energije u ovom sučeljavanju. Kao da se odrađuje zadnji zadatak u kampanji...

21.12 - Božo Skoko: Bernardić svojim gestama, mimikom i tonom pokazuje da je naučio poruke napamet. Plenković ima prirodnost, bez obzira na pomalo suhoparan način komunikacije. Bernardić je naoružan podacima i činjenicama, kao da je zaboravio da je na televiziji važniji dojam nego sve brojke. 

21.10 - Krešimir Macan: Drugarska samokritika, napad na Most i pohvala novinarima - definitivno Plenković dominira ovim formatom. Bernardić čita pripremljeni napad i to nije dobro, to je tako očito.

21.07 - Mate Mijić: - Plenković i u ovom sučeljavanju inzistira na Istanbulskoj konvenciji kao plusu svoje vlade. Istanbulska je HDZ koštala dobrog dijela birača, što pokazuju i istraživanja, a s obzirom na povijesno nasljeđe HDZ-a, teško je očekivati da ta stranka može osvojiti veći broj glasača lijevog centra kojima je IK važna. Koronavirus je neke teme, uključujući IK, gurnuo u stranu i HDZ ih nije trebao oživljavati u ovoj kampanji kad imaju ozbiljnu konkurenciju od centra nadesno.

21.05 - Krešimir Macan: Koja jaja pita Bero. Kao da mu je više odgovarao slobodni format u ranijem sučeljavanju. Plenković puno mekši u odnosu na prošli put i lakše poentira.

21.01 - Božo Skoko: Upravo kad je sučeljavanje postalo zanimljivo Nova Tv ga je "ubila" reklamama. 
Bernardić je i na ovom sučeljavanju vidno dobro pripremljen, ali s dozom treme i prilično zbunjen, Plenković je vidno opušten i zasad bez ikakve arogancije koja mu se pripisivala na prošlom sučeljavanju. Očito su kandidati ovo sučeljavanje doživjeli kao svojevrsni popravni u odnosu na RTL pa su tako sadržajno i krenuli. Prilično nezanimljivo, bez ikakvih novih iskoraka i tema koje do sada nismo čuli. 

20.56 - Mate Mijić: Obojica kandidata pokazuju priličnu nervozu. Svjesni su, naravno, da se vodi borba za svaki glas. Obojica su, čini se, procijenila da će do tih glasova doći napadima i isticanjem nedosljednosti i mana onog drugog tabora. Zasad ne nude pravi sadržaj u odgovorima na pitanja, a upravo bi sadržajnost i smirenost trebale biti dobitna kombinacija. Nisam siguran da im je ovo dobra strategija, na kraju bi od tog silnog prepucavanja mogli profitirati oni koji nisu u studiju.

20.46 - Ankica Mamić: Obojica su u sučeljavanje ušla opušteno i bez treme. Bernardić je uvažio kritike i ovaj je s manje papira.  Šteta da je odmah zaoštrilo oko Tita i korone,  to su nebitne i potrošene teme.

20.42 - Krešimir Macan: Drugačiji format, Plenković nešto uvjerljiviji u otvaranju. Odgovara nešto mekše nego ranije. Bernardić je očekivano pod pritiskom. Dobro otvaranje pitanja cijene testa za Covid - kao da im ovaj format više paše.


 

Komentara 27

BE
bezvrijedanyugodinar
21:17 03.07.2020.

Je nezna dali isto gledam, Bero je totalno zbunjen, a Plenković opušten

ČE
četvrti
21:24 03.07.2020.

Kao da Bernardiću nije objašnjen sustav odgovora i replika. Trebalo bi to učiniti na jednoj od stanki.

IV
ivan97
21:58 03.07.2020.

Berina digitalizacija s buntom papira. Umirem!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije