Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI NE ODUSTAJU

Pokrenuta peticija za kućicu mačke Anastazije kod Kneževa dvora

Dubrovnik: Postavljanje kućica za mačke, glavna zvijezda je mačka Anastasija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
12.04.2022.
u 09:04

Napominjemo da se ne radi o želji za postavljenjem više kućica, niti organiziranjem hranilišta, u pitanju je samo ova jedna jedina kućica za staru macu, smatraju pokretači

Pokrenuto je potpisivanje peticije za vraćanje kućice mačke Anastazije na trijem Kneževa dvora u Dubrovniku.

Inicijator je grupa građana i volontera koji će peticiju poslati Gradskom vijeću i gradonačelniku. Priču o stambenim problemima mačke koja živi u središtu Dubrovnika plasirala je Udruga za promicanje prava životinja Prijatelji životinja, u kojoj tvrde da to nije samo priča o odbacivanju turističke atrakcije koja ima veliku moć privlačenja gostiju, već i priča o svim mačkama u Hrvatskoj, zanemarivanju Zakona o zaštiti životinja, nepostojanju hranilišta za mačke i dr.

Problem je nastao kad je netko komunalnom redarstvu prijavio da je kod Kneževa dvora postavljena stilizirana kućica za mačku koja se,smatraju neki, ne uklapa u taj zaštićeni dio, pa je kućica uklonjena, navodno prema odluci Dubrovačkih muzeja.

– Napominjemo da se ne radi o želji za postavljenjem više kućica, niti organiziranjem hranilišta, u pitanju je samo ova jedna jedina kućica za staru macu. Dubrovački muzeji su naprasno i neargumentirano uklonili kućicu mačke Anastazije koja je bila svojevrsna atrakcija za građane grada Dubrovnika, kao i za mnogobrojne posjetitelje i turiste pravdajući taj svoj nehumani čin suhoparnim administrativnim tumačenjem svoje obveze zaštite stare gradske jezgre – smatraju pokretači peticije.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ističu da je mačka postala jedan od simbola Dubrovnika. Napominju da se mačke i druge životinje mogu vidjeti u mnogim turističkim gradovima čije su stare gradske jezgre pod zaštitom UNESCO-a, od Venecije, Firence, Rima od Istanbula...

– I hrvatska metropola ima svoje stilske kućice u staroj gradskoj jezgri koje tamošnjoj gradskoj upravi ne smetaju – kažu.

Anastazija je pronašla svoje utočište ispred Kneževa dvora, a zbog starosti ne mogu je, vele, udomiti i premjestiti na drugo mjesto. Takvih je pokušaja već bilo nekoliko, no Anastazija bi se uvijek se vraćala na isto mjesto, u kut trijema Kneževog dvora, gdje je i bila postavljena stilizirana kućica koja ju je štitila od hladnoće, kiše i vjetra.

– Potpisujem jer to maca zaslužuje, kućica je prekrasna i može samo pridonijeti ljepoti i ugledu grada. Vjerujem da će biti i iznimna turistička atrakcija; – Trebamo pokazati brigu i poštovanje za sva živa bića, pogotovo za jednu staru macu; – Nova kućica je savršeno, prilagođeno rješenje te je njeno uklanjanje pokazalo da upravi Dvora nije do narušavanja izgleda Dvora kao baštine već jednostavno do samovolje, zlobe i zatvorenog uma. Ovakvo ponašanje ne odražava volju građana, ne predstavlja Grad ni prirodu ljudi koji ga tvore. Peticija ne traži puno, samo vraćanje kućice.

Samo su neki od komentara potpisnika peticije, a do sada je prikupljeno gotovo 8000 potpisa, a potpisati je možete OVDJE

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Django
Django
10:10 12.04.2022.

Za svaki problem postoji rješenje.

Avatar Cohen
Cohen
10:32 12.04.2022.

Za ljubav prema zivotinjama- samo simpatije..

VO
vorda400
15:36 13.04.2022.

Doselite mačku u banske dvore možda bude korisnija od svih unutra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije