Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabranjeno na javnim mjestima

Darovanjem stvari u Njemačkoj riskira se pozamašna kazna: Može doseći i 5000 eura

ilustracija
Pixabay/Ilustracija
10.08.2022.
u 09:05

Predmeti koji su štetni za mlade ne smiju se darovati, a knjige i odjeću uvijek se može donirati i odložiti na za to predviđena mjesta

Darovanje raznih predmeta česta je praksa u Njemačkoj. Ljudi, naime, predmete ostavljaju ispred zgrada s natpisom "Na dar", no time riskiraju pozamašnu kaznu. Poklanjanje besplatnih stvari, prenosi Fenix magazin, zabranjeno je na javnim mjestima i smatra se nekontroliranim odlaganjem otpada.

Udruga komunalnih poduzeća objasnila je da općinski regulatorni uredi kutije mogu promatrati kao divlje deponije smeća čim se nađu na javnom prostoru. Poseban problem nastaje kad nitko ne želi preuzeti besplatne predmete pa oni danima stoje na ulici. Rješenje može biti ostavljanje darova na privatnom posjedu ili na vlastitoj prozorskoj dasci.

Što se tiče iznosa kazni, oni variraju te iznose čak i do 5000 eura. Posuđe, lonci, odjevni predmeti mogu značiti kaznu do 200 eura, tekućine poput ostataka boje ili sredstva za pranje posuđa također građane mogu stajati do 200 eura, mali pojedinačni predmeti kao što su radio, stolac ili košara mogu građane koštati i do 250 eura kazne, predmeti s oštrim rubovima do 300 eura, nekoliko predmeta težih od dva kilograma do 1500 eura, a za elektroničke uređaje kazna može biti i do 5000 eura.

Predmeti koji su štetni za mlade ne smiju se darovati, a knjige i odjeću uvijek se može donirati i odložiti na za to predviđena mjesta.

VIDEO U Austriji se za pet godina očekuje strujni “blackout”

Ključne riječi

Komentara 2

MP
marinko.przolica
10:32 10.08.2022.

U vrhuncu smo ljetnih godišnjih odmora te članke pišu manje inteligentni i pismeni ljudi... Izgleda da i zamjenik urednika koji bi trebao pregledati ovakve gluposti spada u istu kategoriju... Darivanje podrazumjeva nenovčanu promjenu vlasništva, prepuštanje nečega nekome... podrazumijeva transakciju dvije ili više poznatih pravnih ili fizičkih osoba... Ostavljanje stvari na ulici nije darivanje... Nije ništa drugačije niti kod nas... Kada bi "darovao" nekome ostatke moje kupaonice nakon renoviranja u parku ili "darovao" ostatke ručka ili bilo što drugo bio bi kažnjen za kršenje komunalnog reda i ilegalno odlaganje otpada... pa čak i da ih strpam u kutiju, obljepim šatenim papirom i stavom mašnicu... Dajte se zbrojite malo... A za darivanje droge i sl. stvari maloljetnicima se ide u zatvor...

PO
poluvodič
11:56 10.08.2022.

Es ovo još nikad nisam čuo, živim vani već duže vremena, skoro u svakoj ulici ima nešto na zidicu, klupici, prozoru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije