Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'A SADA VLADA'

Plenković: Ne znam kako je DORH tako lako utvrdio da nisu curile informacije

Karlovac: Andrej Plenković sudjelovao na sjednici Županijskog odbora Karlovačke županije
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
03.06.2020.
u 08:10

– Nismo ostvarili sve što smo htjeli, ali radili smo svaki dan. Je li nešto moglo biti bolje? Ja vjerujem da jest.

Hrvatski premijer Andrej Plenković gostovao je u HRT-ovoj emisiji ''A sada Vlada'' gdje je govorio o aktualnim temama. 

Neredi u SAD-u

– Stanje ne izgleda dobro. Ako to stavimo u kontekst pandemije koronavirusa, gdje je više od milijun i 800 tisuća zaraženih, a onda i ovakav strašan događaj u kojem je George Floyd preminuo nakon strašnog nasrtaja... Jasno je da nije dobro – kazao je. 

– Danas je Hrvatska bolja zemlja nego prije četiri godine. Plaće su rasle. Rasla je minimalna plaća. Rasle su mirovine u Hrvatskoj. Imali smo gospodarski višak tri godine. Potaknuli smo reforme. Povećali smo reapsorpciju iz fondova. 

Naveo je kako je činjenica da imamo reputaciju u gospodarskim institucijama zbog koje nam nije smanjen rejting iako se očekuje pad BDP-a

– Nismo ostvari sve što smo htjeli, ali radili smo svaki dan. Je li nešto moglo biti bolje? Ja vjerujem da jest. 

Upitan planira li oformiti stručni stožer zbog recesije koja će uslijediti, naveo je: – Mi smo pravodobno išli u mjere. To je spriječilo scenarij koji smo gledali na sjeveru Italije. Što se tiče ekonomije, dali smo paket od 30 milijardi kuna. Građani to ne smiju zaboraviti. Mjere su polučile efekt i to su aktivnosti Vlade. Kao što stožer nije bio supstitut Vlade, već dio. Odgovornost za sve što radimo je naša. Kontaktirat ćemo stručnjake, ali posebnog stožera neće biti. 

– Važna je poruka u ovoj krizi da je država funkcionirala. Nije nas privatni sektor spasio, već nas je zdravstveni sustav spasio od koronavirusa. Najbolje je kad ljudi koji su poduzetni imaju što manje davanja. To je ono što je najučinkovitije. Mi smo se dokazali u rasterećenjima. Imali smo četiri vala poreznog rasterećenja, a pritom nismo išli u deficit. 

Kako je naveo, njegova Vlada osigurala je sigurnu budućnost. 

– Mi želimo ojačati socijalnu sigurnost. Želimo ići na samodostatnost tamo gdje možemo ići. Naš program bazirat će se na tim temeljnim točkama. Poljoprivreda će biti jedan od prioriteta

Kao pozitivan primjer, naveo je Elku i istaknuo kako su uzeli mjere za ožujak. No na temelju narudžbi od svojih partnera neće trebati državne mjere u travnju i svibnju. 

– Država nije samo dala, već nije ni uzela. Napravili smo sjajan potez. 

Afera Vjetroelektrane

– Bili smo više nego jasni. Ako se dokaže tko je kriv, tada taj mora odgovarati. Donijeli smo i političku odluku – razrješenje. Radimo 24 sata i nemamo pojma da netko radi sa strane takvo nešto... Nije mi jasno kako si to netko dopušta, a imenovan je za nešto drugo. Ako mjere puknu, a onda to netko javi, tada to nije dobro. Očekujem od DORH-a... ja ne znam kako su oni to tako lako utvrdili.. Bili su SMS-ovi u kojima su fabricirane poruke... pa gdje su ti ljudi. Te službe moraju utvrditi kako to da je to curenje moguće – istaknuo je. 

Naveo je da očekuje da svi imaju isti tretman. 

Upitan kako iskorijeniti klijentelizam, odgovorio je: – Pa upravo ovako. Meni je prvom to u interesu. Neka policija i DORH utvrde ono što je bilo. 

Na pitanje o kupnji INA-e, dodao je kako se očekuje uskoro izvještaj i naveo: – Nije to proces kao da se ode u dućan i kupi čips. 

Parlamentarni izbori 2020. 

U vezi s nositeljima lista, objasnio je kako je riječ o ljudima koji su prepoznatljivi. 

– Ovi izbori su specifični. Od centra pa desno imate HDZ, Miroslava Škoru i Most. Ne bih želio da se rasipaju glasovi na desnici. Ne bih želio da oni koji su dali glas Škori gledaju u Milanovića na Pantovčaku – naveo je i dodao: – Cilj nam je 61 mandat. S tim bismo bili zadovoljni. 

– Ja ne znam što Škoro ima protiv mene. On je prije 20 godina bio pjevač, a ja sam volontirao u kampanji. Morat ćemo pregovarati nakon izbora. Izborni sustav je takav. 

Dodao je kako se stranke na desnom spektru bave ideološkim stvarima i nemaju konkretnih prijedloga te da imamo oporbu koja "nije imala nikakvu drugu agendu osim da ruši". 

– Idemo na drugo poluvrijeme. Ja ne znam koji je predsjednik HDZ-a išao na sučeljavanje. Ja sam uvijek spreman na to i znam da mogu govoriti. 

Komentara 44

Avatar Dipsy
Dipsy
08:44 03.06.2020.

Ne sumnjam da ce Plenkovic osvojiti 60 mandata, vjerojatno i vise. Dokazali su da zasluzuju nase povjerenje i ovaj put.

Avatar Zarko_Oremovic
Zarko_Oremovic
08:46 03.06.2020.

Vidjeli smo da se Plenkijeva vlada moze nositi za raznim problemima sa kakvima se nitko nikada nije nosio.Od korone, potresa, pa cak i samnjivanje dugova bivsih vlada..

ŠN
šnicl
08:49 03.06.2020.

U nijednom od kandidata ne vidi potencijal premijera, jedina licnost je ovdje Plenkovic. Skoro je simpatican ,ali ne vidim ga kao premijera, nema iskustva.A Bero nema potencijala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije