Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ U KOPRIVNICI

Plenković: Srećom, hrvatski suci bolje poznaju europsko pravo nego hrvatska Vlada

Andrej Plenković i Ivana Maletić
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/4
05.05.2014.
u 15:59

Potpune su neistine i zavaravanja javnosti tvrdnje ove Vlade da je za promjene trendova u Hrvatskoj potrebno dva mandata, rekla je Ivana Maletić

Prvi naš strateški cilj je da našim kvalitetnim rezultatom pomognemo da kandidat Europske pučke stranke, naše političke obitelji na europskoj razini, Jean-Claude Juncker, dugogodišnji luksemburški premijer, postane novi šef Europske komisije. Dakle, da naslijedi Barrosa. Za to nam je potrebna relativna većina u Europskom parlamentu i siguran sam da ćemo zajedno sa sestrinskim strankama taj rezultat ostvariti. Drugi cilj je da ova lista dobije najveći broj glasova, a time i najveći broj mandata, te da imamo najviše zastupnika od budućih hrvatskih 11 zastupnika u petogodišnjem mandatu Europskog parlamenta. Treći cilj je da HDZ, kao stožerna stranka desnog centra u Hrvatskoj, pojedinačno ima najveći broj individualnih zastupnika u Europskom parlamentu – istaknuo je danas u Koprivnici Andrej Plenković, nositelj liste koalicije HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HDS i ZDS za predstojeće EU izbore.

Istaknuo je da je, za razliku od njih, Kukuriku koalicija pokazala da se ne snalazi u uvjetima članstva u Europskoj uniji. Tri su, kaže, bitna elementa za to.

- Jedan je onaj sramotni Lex Perković 28. lipnja prošle godine, kojim su pokazali da ne razumiju da je Europska zajednica zajednica prava i da treba poštovati smisao i svrhu europskog uhidbenog naloga. Srećom, hrvatski suci bolje poznaju europsko pravo nego hrvatska Vlada. Drugi je aspekt izuzetno loša apsorpcijska sposobnost korištenja europskih fondova koja je dovela do situacije da je Hrvatska, umjesto da smo neto korisnik kao tranzicijska i nova zemlja, u apsolutnim iznosima na današnji dan neto uplatitelj u europski proračun. To je propust aktualne Vlade i signal lošeg upravljanja i vođenja Hrvatske u Europskoj uniji. Treći element je neadekvatne mjere koje je Vlada poduzela u cilju smanjivanja prekomjernog proračunskog manjka – kazao je Plenković, dodavši da su hrvatski birači izgubili povjerenje koje su dali Kukuriku koaliciji, te su zato nadolazeći izbori po njima – prekretnički – za promjene ukupnog političkog ozračja u zemlji.

Kandidatkinja Ivana Maletić (HDZ) osvrnula se na današnje proljetne ekonomske prognoze Europske komisije koja je predvidjela pad hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 0,6 posto, dok je zadnje predviđala blagi rast od 0,5 posto.

- Jedine dvije države koje će u 2014. godini biti u recesiji u Europskoj uniji su Hrvatska i Cipar. Sve ostale države članice imaju predviđeni rast, da ne govorim o baltičkim zemljama – Litvi, Latviji i Estoniji – čiji je rast preko tri i pol, četiri posto. Potpune su neistine i zavaravanja javnosti tvrdnje ove Vlade da je za promjene trendova u Hrvatskoj potrebno dva mandata. Uspješne Vlade pokazale su da za promjenu trendova treba godinu i pol do dvije – rekla je I. Maletić, naglasivši da je lani od 1. srpnja u europski proračun uplaćeno 3 milijarde kuna, a iz europskih fondova, kaže, nije povučeno apsolutno ništa.

- Zapanjujuće je i da u ovom trenutku od 835,5 milijuna eura iz pretpristupnih programa pomoći, IPA, imamo ugovoreno svega 598,9 milijuna eura – dodala je ona.

Komentara 1

PE
PeroDZG
22:24 05.05.2014.

I suci u Ugandi bolje poznaju pravo od Milanovićevih mudraca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije