Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAH

Mimica ima 22.450 birača, a tolika mu je u eurima plaća

Neven Mimica
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
27.05.2014.
u 16:22

Želio je u EK donijeti izborni legitimitet, no vratio se s najmanjim demokratskim legitimitetom od svih povjerenika

Europskim povjerenicima, članovima Komisije, često se prigovara da nemaju izborni legitimitet, a Neven Mimica obrazložio je svoje pojavljivanje na listi Kukuriku koalicije upravo tezom da, iako nema namjeru postati zastupnik u Europskom parlamentu, želi dati što veći demokratski legitimitet dužnosti povjerenika koju, uz podršku Vlade, planira nastaviti obnašati i sljedećih pet godina. No na izborima je dobio samo 22.450 preferencijskih glasova, daleko manje od ijednog drugog europskog povjerenika koji se odlučio kandidirati ili, prevedeno u eure, približno onoliko koliko iznosi njegova mjesečna plaća.

Mimica je želio natrag u Komisiju donijeti izborni legitimitet, no jučer se vratio s najmanjim demokratskim legitimitetom od svih povjerenika koji su testirali koliku podršku uživaju među svojim biračima. Čak je i Slovak Maroš Šefčovič, u zemlji u kojoj je na europskim izborima glasovalo samo 13 posto birača, osvojio dvostruko više preferencijskih glasova od Mimice. Za Šefčoviča je glasalo 66.966 Slovaka, a on je od početka imao istu namjeru kao i Mimica: bio je nositelj liste svoje stranke na europskim izborima, no bez namjere da ide u Europski parlament, već s namjerom da i u novom sazivu Europske komisije bude jedan od povjerenika.

I Viviane Reding u malom Luksemburgu, zemlji od pola milijuna stanovnika, osvojila je puno više preferencijskih glasova (126.888) nego Mimica u Hrvatskoj. Donedavni europski povjerenik za monetarne poslove Olli Rehn osvojio je u Finskoj 70.333 preferencijska glasa. On se ne vraća u Komisiju, već će biti europarlamentarac sljedećih pet godina, kao što će najvjerojatnije biti slučaj i s Viviane Reding. Od ostalih europskih povjerenika koji su se natjecali na izborima Poljak Janusz Lewandowski osvojio je 107.075, Talijan Antonio Tajani 109.720, a Belgijac Karel De Gucht 83.811 preferencijskih glasova.

>> Neven Mimica: Nakon izbora neće biti raskola u SDP-u

>> Ovo je 11 zastupnika koji će predstavljati Hrvatsku

Komentara 1

JA
james49
17:47 27.05.2014.

I kaj sad? Da li je ovaj članak zahtjev za smjenom Mimice sa njegovog položaja u EU? Ili je možda samo želja za senzacijom koju je otkrio pisac članka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije