Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno o porazu

Tonino Picula: Ja sam spasio SDP od potopa

Tonino Picula
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
28.05.2014.
u 14:00

Doček bez šefa – Rezultate izbora nisam čekao u središnjici na Iblerovu trgu jer se ondje nije ni stvarao moj izborni uspjeh

Intervju s Toninom Piculom, SDP-ovim eurozastupnikom, obavili smo elektroničkom poštom jer nije imao vremena za razgovor. Nije imao vremena ni za dodatna potpitanja nakon što je poslao odgovore.

U intervjuu je jasno izrazio nezadovoljstvo vodstvom SDP-a, ali i naglasio da je stranku od potpunog potopa spasio on jer je osvojio najviše izravnih glasova birača.

Osvojili ste najviše glasova na Kukuriku listi, a lijeva koalicija izgubila je europske izbore. Kako to komentirate?

Nazivali ga relativnim ili ne, Kukuriku koalicija pretrpjela je neuspjeh na izborima za Europski parlament. Doduše, neki od naših koalicijskih partnera imaju razloga za zadovoljstvo budući da su svoj slab izborni potencijal kompenzirali visokim mjestima na zajedničkoj listi i tako osigurali mjesta u Europarlamentu. SDP je, nažalost, s pet eurozastupnika sveden na samo dva. Međutim, SDP ipak nije poražen zbog očite podrške koju sam kao kandidat svoje stranke dobio neposrednim odabirom građana.

O ulogama ne špekuliram

Drugi put u godinu dana osvojili ste najviše preferencijskih glasova, je li to poruka SDP-ovih birača koga žele vidjeti i na čelu stranke, a danas-sutra možda i na čelu Vlade?

Ovo su, prije svega, bili izbori za Europski parlament. Mislim da se moj dvostruki izborni uspjeh korijeni u uvažavanju svega onoga što sam napravio, ne samo kao zastupnik u EP-u nego i kao političar s dugim iskustvom u međunarodnoj politici. Vjerujem da me članovi SDP-a, ali i drugi građani, prepoznaju po političkoj dosljednosti i sklonosti suradnji s drugima pa i drukčijima. Radujem se novom mandatu u EP-u i ne želim špekulirati o ulogama koje mi namjenjuju dobronamjerni analitičari, a pogotovu oni koji to nisu. S druge strane, već sam mnogo puta u svojoj karijeri dokazao da ne izbjegavam izazove kad ocijenim da mogu dati svoj doprinos rješenjima.

Zašto ste rezultate izbora čekali u svom uredu, umjesto u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu?

Zato što sam htio očekivano dobre rezultate preferencijalnog glasovanja proslaviti sa zagrebačkim dijelom svoje obitelji, svojim asistentima iz ureda u Zagrebu i Bruxellesu, kao i s jednim manjim brojem suradnika i prijatelja koji su mi doista pomagali u proteklom razdoblju. Ovaj moj izborni uspjeh stvarao se na Trgu Nikole Šubića Zrinjskog, a ne na Iblerovu trgu.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Kako komentirate da je SDP izgubio Zagreb, valjda prvi put od devedesetih?

To je još jedna loša vijest za našu stranku. I kad smo tijekom devedesetih u prosjeku imali malu podršku na nacionalnoj razini, bilježili smo solidne rezultate u gradovima. Upravo je u Zagrebu, nakon krize poslije lokalnih izbora 1997. godine i odbijanja predsjednika Tuđmana da prizna “oporbenu situaciju”, počeo sunovrat HDZ-a i uspon SDP-a. Budući da sam već dugo u politici, znam da je političko raspoloženje Zagrepčana često lakmus-papir za opće raspoloženje u zemlji.

Obračun pojedinaca

U kontekstu gubitka Zagreba, ali i izbora za Parlament EU, tko je najveći krivac?

O političkim, organizacijskim i drugim aspektima kampanje za ovogodišnje euroizbore treba najprije razgovarati u tijelima stranke. Izbori su uvijek lanac očekivanja, odluka i zbivanja, ali nisu sve karike jednake veličine.

Što će se sada događati u SDP-u?

Znam što ne bih volio da se dogodi. SDP je najodgovorniji segment vlasti i svoju poziciju treba opravdati rezultatima koje građani opravdano očekuju. Umjesto očekivanog obračuna pojedinaca, trebamo se svi obračunati s ozbiljnim i neriješenim problemima hrvatskog društva. Uvjeren sam da bi to građani rado honorirali, a drukčije ponašanje svakako sankcionirali prvom prilikom. Naravno da vodstvo stranke mora preuzimati i najveći dio odgovornosti.

Koliko su europski izbori indikator za parlamentarne izbore?

U demokraciji nema nevažnih izbora. Sada smo dobili rezultate koje valja tako i tretirati. Vremena nema previše za ozbiljne iskorake koji su neizbježni ako se želi novi mandat. Oporba je ojačala i ne krije ambicije. Ne mogu i neću prihvatiti tezu da smo u nedjelju izgubili i parlamentarne izbore. SDP je stranka izrasla iz kontinuirane potrebe i sposobnosti da se strateškim reformama odgovara na zahtjeve vremena. Tako bi trebalo biti i ubuduće.

>>Karamarko u Bruxelles šalje četiri žene, a SDP samo jednu

>>'Krajnje je vrijeme za rekonstrukciju Vlade! To nas spašava od političke krize'

>>Mimica ima 22.450 birača, a tolika mu je u eurima plaća

Komentara 56

Avatar tajar
tajar
14:16 28.05.2014.

SDP je već potonuo, stoga jPiculina teza o spašavanju Partije od potonuća je potpuno neutemeljena!

TP
tihomir prdez
14:24 28.05.2014.

Takoreć ti si komunistički Noa!

ZD
zdepar
14:31 28.05.2014.

kod nas kažu : "na smetlištu i šareni papir lijepo izgleda"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije