Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Temperatura zraka

Peti najtopliji studeni od početka mjerenja: u dijelovima Europe rekordna jesenska toplina

07.12.2021.
u 12:54

Regije u kojima su temperature bile znatno iznad prosjeka i za studeni i za godišnje doba uključuju većinu Sjeverne Amerike, posebno sjeveroistočnu Kanadu, veliki dio Sibira i većinu Afrike i Bliskog istoka

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze uime Europske komisije uz financiranje EU, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene u kojima izvješćuje o promjenama uočenima u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

Površinska temperature zraka u studenome i borealnoj jeseni (rujan – studeni) 2021. godine:

– Procjenjuje se da je studeni 2021. globalno peti najtopliji studeni od početka mjerenja.

– Globalno je prosječna temperatura u studenome 2021. bila gotovo 0.2ºC hladnija od rekordnog studenoga 2020., ali vrlo blizu temperaturama ostalih toplijih studenih: 2015., 2016. i 2019.

– Temperatura u Europi sveukupno je bila blizu prosjeka kao za razdoblje od 1991. do 2020., za jesen u cjelini kao i za studeni, ali Irska, Velika Britanija i južna Skandinavija doživjele su rekordnu ili gotovo rekordnu jesensku toplinu.

– Regije u kojima su temperature bile znatno iznad prosjeka i za studeni i za godišnje doba uključuju većinu Sjeverne Amerike, posebno sjeveroistočnu Kanadu, veliki dio Sibira i većinu Afrike i Bliskog istoka.

– Mjesec i godišnje doba bili su hladniji od prosjeka na krajnjem istoku Rusije i Aljaske te većem dijelu središnje Azije i Australije.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) da koristi najnovije 30-godišnje razdoblje za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio referentno razdoblje u 1991. – 2020. za svoje C3S klimatske biltene koji pokrivaju razdoblje od siječnja 2021. nadalje. 

Video Hrvatska kulturna baština na udaru je klimatskih promjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije