Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROATIA AIRLINES

Peović je na naše aviolinije ubacio jeftine Norvežane!

Tonči Peović
Antonio Bronić
19.11.2010.
u 09:00

Norwegian Air leti iz Danske u Zagreb iako iz metropole u Kopenhagen leti i C. Airlines

Iako putnici pozdravljaju dovođenje novih niskotarifnih aviokompanija u Zračnu luku Zagreb zbog povoljnijih avionskih karata, poslovni potezi novog direktora ZLZ-a Tončija Peovića, kad je riječ o dolasku EasyJeta i Norwegian Aira, ipak su izazvali nezadovoljstvo.

Za reklame 20.000 eura

Obje niskobudžetne aviokompanije otvorile su letove na linijama koje već pokriva Croatia Airlines, čime izravno ugrožavaju nacionalnog avioprijevoznika čija su davanja oko 65 posto prihoda Zračne luke Zagreb. Prašinu je posebno diglo to što je Tonči Peović počasni konzul Norveške od svibnja prošle godine, a samo mjesec dana poslije tog imenovanja na zagrebački aerodrom stigao je Norwegian Air. I to iz Kopenhagena, dakle norveški prijevoznik u Zagreb dolazi iz Danske, na liniju kojom lete i Croatijini avioni.

Upućeni u zbivanja u zračnom prometu kažu pak kako se u Hrvatskoj, zemlji nižeg standarda, nije potvrdila logika prema kojoj se broj putnika dolaskom jeftinijih prijevoznika povećava nego im se prelijevaju putnici od tradicionalnih aviokompanija. Zbog toga je Croatia Airlines već bila zaprijetila da bi mogla ukinuti svoje letove za Pariz, London i Kopenhagen. Na račun Tončija Peovića stigla je i optužba da dolazak EasyJeta plaća reklamiranjem Zračne luke Zagreb u časopisima te kompanije koje putnici listaju za leta u avionima tog niskotarifnog prijevoznika. Iako se nagađalo o milijunskoj svoti, pokazalo se da je to apsolutno netočno jer je Zračna luka Zagreb u to oglašavanje, objašnjava Peović, ušla s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom Grada Zagreba i potrošila samo 20-ak tisuća eura. Naime, vrijednost cjelokupnog ugovora za oglašavanje u časopisima Wiz Aira, Norwegiana i EasyJeta je 100.000 eura. Od toga se 50 posto odnosi na Zračnu luku Zagreb, no realizirano je tek oko 20.000 eura. Peović pak odgovara kako ZLZ potiče sve koji žele otvoriti liniju u Zagrebu da pritom paze da se ne zakine nacionalni avioprijevoznik.

– Zračna luka nema instrumenata kojima bi prijevoznicima koji su otvorili linije iz Zagreba zabranila kamo će letjeti. To je sukladno Open sky agreementu – objašnjava Peović. S EasyJetom je, dodao je, razgovarao o šest linija iz Zagreba, ali oni su za početak odabrali Pariz i London. Također, kaže kako je Norwegian Air lani iz Kopenhagena u Zagreb prevezao 8000 putnika, a CA 1000 putnika manje.

Novih 7000 putnika

– Dakle, to je 7000 novih putnika više u Zračnoj luci Zagreb – rekao je Peović. Ističe kako je splitski aerodrom dosegnuo 35 posto niskotarifnih prijevoznika, a Zračna luka Dubrovnik 30 posto. Također, zbog krize oko 50 posto europskih putnika birat će niskotarifne prijevoznike, pokazala su istraživanja. S druge strane, snižavanjem cjenika aerodromskih usluga kojima je Peović privukao jeftine prijevoznike nije se povećao broj mrežnih operatora i novih odredišta nego broj niskotarifnih linija prema odredištima koje već pokriva CA. Također, jeftini prijevoznici nisu samo prijetnja CA i drugim velikim operatorima nego se smanjio i kapacitet carga jer niskotarifne kompanije ne preuzimaju teret u svoje avione. U Ministarstvu prometa kažu da uprave zračnih luka moraju voditi računa o ravnoteži između CA i niskotarifnih prijevoznika.

Komentara 42

HI
hipnos
10:29 19.11.2010.

CA a tko vam je kriv kada niste konkurentni ni cjenom ni uslugom.

OB
-obrisani-
13:35 19.11.2010.

uopće ne razumijem šta se ovi iz CA bune... pa zar nije tržište slobodno? ko da nižu cijenu, njemu posao! zdrrrrrravo!

PK
puši kurac
16:33 19.11.2010.

sa croatia airlinesom je let do kopenhagena od 2.038,00 kn do 7.073,00 kuna. sa norwegian airom je cijena 45,40 eura. još nisam upoznao tolku \"rvatinu\" da svjesno ide platit min. 6 puta veću cijenu samo zato jer firma ima u nazivu croatia!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije