Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne priznaje arbitražni sud

Peking se sprema za vojne vježbe tjedan dana nakon arbitraže

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.07.2016.
u 12:43

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima

Peking se spremao u ponedjeljak zatvoriti pristup dijelu Južnokineskog mora kako bi ondje izvodio vojne vježbe, priopćile su vlasti, tjedan dana nakon međunarodne arbitraže koja je presudila da Kina nema povijesno pravo nad Južnokineskim morem.

Zona u vodama ispred istočne obale pokrajine Hainan, tropskog otoka južno od Kine, bit će poprište velikih vojnih manevara između utorka i srijede, te će ulaz u tu zonu biti za to vrijeme strogo "zabranjen", objavila je na svojoj stranici Kineska pomorska uprava.

Mjesto vježbi na pristojnoj je udaljenosti od otočja Paracel i posebno iznimno udaljeno od otočja Spratly, koje se nalazi južnije i u središtu je razmirica između Kine i njezinih susjeda.

Stalni arbitražni sud iz Den Haaga ocijenio je prošlog tjedna da Peking nema "povijesno pravo" kojim opravdava svoje pretenzije na gotovo cjelokupno Južnokinesko more i presudio je u korist Filipina.

Kina svojata gotovo cijelo Južnokinesko more, uključujući grebene i otoke koje i drugi smatraju svojima. Riječ je o energetski bogatom području kojim svake godine morskim putem prođe 5 bilijardi dolara prometa. 

Sud u Haagu rekao je kako je Kina prekršila filipinsku suverenost, te da čini "veliku štetu okolišu koraljnih grebena" gradeći umjetne otoke. 

Kina, koja ne priznaje Stalni arbitražni sud, priopćila je da ne "priznaje i ne prihvaća" tu odluku.

>> Arbitražni sud: Kina nema pravo na Južno kinesko more

Komentara 1

SA
SANTOS
00:06 19.07.2016.

Sad će opet pametni Mason....pa oni nemaju kruha da jedu,ista priča kao sa Rusima....nemaju,nemaju ali imaju vojnu silu da sravne ceo svet.sila boga ne moli,kakva arbitraža kakvi bakrači,arbitraže su šarene laže za male.Neće ovo na dobro izaći,veliki se nameštaju,kraj će uskoro... samo da ostane neko živ pa da ga i proglasi.Eto, to je rezultat kojekakvih nakaradnih proljeća....svi mislili da je to sve videoigrica dok nam ne počne sevati iznad glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije