Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekologija solarnih elektrana

Pedantne ovce bolje od kosilice

Šibenik: Ministarstvo najavljuje podizanje naknada za napad na stoku od zašti?enih životinja
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
04.05.2023.
u 12:39

Dosjetljivost radnika solarne elektrane na Kosovu dovela do ekološkijeg pristupa košnje trave.

Kada je radnicima u solarnoj elektrani na Kosovu dosadilo kositi travu oko solarnih panela, okrenuli su se ekološkijem i puno snažnijem stroju - stadu ovaca. Više od sto ovaca i nekoliko koza dvaput na tjedan pase u krugu solarne elektrane Rogane u blizini gradića Kamenica na istoku Kosova, gdje se nalazi više od 12.000 fotonaponskih panela.

"Radnici su shvatili da je košnja teška te su me pitali mogu li dovesti svoje ovce", govori 72-godišnji pastir Rexhep Rrudhani dok naređuje psima da usmjere stado ispod solarnog panela. "Ovce ovdje pasu sve vrste trave - dobru ili lošu - i sve čiste. Svi imamo koristi", dodaje.

"Ne trošimo benzin za kosilice. Proizvodnja energije iz sunca i košnja trave uz pomoć ovaca znače da stvari ovdje postaju duplo zelenije", kaže upravitelj solarne elektrane Arber Maliqi.

Kosovo ima između 12 i 14 milijardi tona dokazanih rezervi lignita te je peto najveće svjetsko nalazište te rudače. Više od 90 posto svoje električne energije proizvodi iz ugljena, a ostatak iz obnovljivih izvora, uglavnom vjetra i sunca.Ta zemlja ima za cilj postupno izbaciti ugljen iz upotrebe do 2050. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije