Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SCHENGEN

Pariz bi blokirao ukidanje viza građanima BiH i Albanije

Pierre Lellouche
The Council of the European Union
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
05.10.2010.
u 15:25

Vijeće EU o toj temi odlučuje kvalificiranom većinom, pa Francuska ne bi sama mogla spriječiti da građani BiH i Albanije u EU bez viza mogu od 1. siječnja 2011. godine.

Neslužbene obavijesti da će Francuska nastojati zaustaviti ukidanje viza za građane BiH i Albanije potvrdio je Le Monde. Francuska je, piše list, kritizirala Europsku komisiju da ukidanje viza gura zbog političkih interesa, a zanemaruje negativne učinke i opasnosti do kojih bi nastavak otvaranja europskih granica doveo.

Iako je EK izvijestio zemlje članice i Europski parlament da su i BiH i Albanija ispunile postavljene im kriterije za ukidanje viza, francuski državni tajnik za europska pitanja Pierre Lellouche izjavio je da Francuska zahtijeva i “sigurnosna jamstva”, ali da, u slučaju BiH, treba prvo uspostaviti državu koja bi takva jamstva mogla pružiti. Kod Albanije je, pak, teškoća što zbog unutarnjopolitičkih sukoba ta zemlja već godinu dana nema parlament.

EP-ov Odbor za građanske slobode, pravdu i unutarnje poslove već je, ogromnom većinom glasova – 49 za i dva suzdržana – prihvatio rezoluciju o ukidanju viza za BiH i Albaniju. Očekuje se da će je u četvrtak potvrditi i EP-ov plenum. Potom bi se trebalo očitovati i Vijeće EU, koje o toj temi odlučuje kvalificiranom većinom, pa Francuska ne bi sama mogla spriječiti da građani BiH i Albanci u EU bez viza mogu od 1. siječnja 2011. godine.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
bosut1
21:00 05.10.2010.

Ako su vize ukinute Srbima zasto ne bi bile ukinute i Bosancima i Shiptarima?

OB
-obrisani-
18:50 05.10.2010.

Novinar se, kao, javlja iz Bruxella. I kaže \"potvrdio je le Monde\". he,he

OB
-obrisani-
11:11 08.10.2010.

e ti zemljoradnik i seljak od bosut slavonija, opet si pijan, nismo mi siptari. zasto nas zoves pogrdnim imenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije