Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IZNOSITE ISTINU'

Papa Franjo: Neka mediji ne šire mržnju

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.01.2020.
u 15:43

Komunikacija je autentična ako gradi, a ne ako uništava, naglasio je papa Franjo

Papa Franjo upozorava kako širenje mržnje, ogovaranja, provokacija i raznih montiranih priča uništava suživot i dostojanstvo.

U poruci za 54. svjetski dan društvenog komuniciranja, koji se obilježava 25. svibnja, a objavljenoj u petak u Vatikanu, papa Franjo govori i kako “deepfake” (kovanica nastala 2017. iz engleskoga deep learning i fake, tehnika kojom umjetna inteligencija stvara druge ljudske slike tj. likove od stvarnih, recimo glavu nekog političara pretvoriti u glavu Hitlera) ili “storytelling” (pričanje priča koje su drugačije od stvarnosti) su destruktivni i porovokativni oblici vrijeđanja kojima se razbija suživot.

Problem je što se često ne primijećuje da se na taj način nanosi drugome bol.

Umjesto da se pričaju konstruktivne priče koje su ljepilo za društvene veze i za kulturno tkivo, proizvode se destruktivne i provokativne priče spajanjem neistinih informacija, ponavljanjem banalnih diskusija i lažnih uvjeravanja. Proklamiranjem mržnje pogađa se dostojanstvo čovjeka, iznosi Franjo.

Papa poziva medije da iznose istinu, jer se nalazimo u vremenu falsificiranja sa sve sofisticiranijim sredstvima. Potrebno je znanje za pisanje istine i hrabrost za odbbacivanje lažnih i zlih priča.

Priče nam mogu pomoći shvatiti i kazati tko smo, jer čovjek je pripovjedač koji ima potrebu da se odjene pričama za stvaranje svoga života, kaže Franjo i u poruci u spomen Franje Saleškoga, zaštitnika novinara, obraća se svima ne samo novinarskoj profesiji.

Komunikacija je autentična ako gradi, a ne ako uništava, naglasio je papa Franjo kada je primio nas novinare udruženja stranih novinara, čuvene Stampa Estere i sada ponavlja kako društvo ima potrebu da diše istinu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije