Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA PORUKA

Papa Franjo pozvao na promjenu u ljudskim srcima

Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL / VATICAN MEDIA/REUTERS/ PIXSELL
1/3
25.12.2019.
u 14:13

"Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta", zaključio je Papa

Papa Franjo pozvao je u srijedu svijet da dopusti da svjetlo Božića probije "tminu u ljudskim srcima" koja dovodi do vjerskih progona, socijalne nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

U svojoj božićnoj poruci "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji, Siriji, Libanonu, Jemenu, Iraku, Venezueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja kojima vladaju oružani sukobi.

Bit njegove poruke svodi se na to da promjena počinje u ljudskim srcima. "Tmina se nalazi u ljudskim srcima, ali svjetlo Krista je još veće", rekao je Papa.

"Tmina se nalazi u osobnim, obiteljskim i društvenim odnosima, ali svjetlo Krista je veće. Tmina postoji u gospodarskim, geopolitičkim i ekološkim sukobima, ali još veće je svjetlo Krista", rekao je.

Papa je upozorio na progone kršćana u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, zamolivši Boga da utješi one koji pate zbog svoje vjere. Dio poruke posvetio je i patnjama migranata.

"Nepravda ih prisiljava da prelaze pustinje i mora koja se pretvaraju u groblja. Nepravda ih prisiljava da trpe neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nehumanim kampovima", rekao je.

"Nepravda ih tjera s mjesta gdje bi mogli imati nadu u dostojanstven život, ali umjesto toga nađu se ispred zidova ravnodušnosti", rekao je.

No, premda u svijetu ima puno velikih problema, ne treba pokušavati ispraviti nepravde negdje daleko, istaknuo je, savjetujući ljudima da prvo pokrenu promjene u svojim vlastitim zajednicama kako bi se naposljetku iscijelili "svi članovi naše ljudske obitelji koji pate".

"Neka Bog omekša naša često kamena i samoživa srca i učini ih kanalima svoje ljubavi. Neka donese svoj osmjeh, preko naših sirotih lica, svoj djeci svijeta; onima koji su napušteni i onima koji trpe nasilje", kazao je.

Podcrtavajući tu poruku, pored Pape na balkonu bazilike sv. Petra bila su dvojica kardinala, Renato Martino, predsjednik emeritus vatikanskog ureda za imigraciju, i Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinja koji dijeli pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu.

"Preko naših slabih ruku, neka odjene one koji nemaju ništa za odjenuti, neka da kruha gladnima i izliječi bolesne", kazao je Papa, dodajući da pružanjem prijateljstva svatko može biti blizak starijima, usamljenima, migrantima i marginaliziranima.

"Na ovaj radostan Božić, neka donese svoju blagost svima i rasvijetli tminu ovoga svijeta", zaključio je Papa.

Ključne riječi

Komentara 7

TT
tTony
17:47 25.12.2019.

Budi prijatelj sa ljudima koji nisu vasi godina, druzi se sa ljudima ciji je jezik razlicit od vasega , upoznaj ljude koji ne pripdaju vasoj socijalnoj klasi ako tako gledamo svjet onda samo na pravom putu da gradimo uspjeh. Sretan Bozic, Merry Christmas, Happy Chanukah svim komentatorima VL.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
18:14 25.12.2019.

Sritan Božić SVIMA: suverenistima i globalistima, lijevima i desnima,vjernicima i nevjernicima, svim narodima, nacijama,rasama i klasama....Kako reče papa Franjo na sinoćnjoj misi pred ponoć: "Isus svoju Ljubav besplatno daruje svima..."

BA
BakaMraz
22:02 25.12.2019.

Nije papa Franjo vec papa Franciskus.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije