Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo 19-orici

Papa Franjo: Kardinalstvo nije počast već služenje

papa
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.01.2014.
u 11:54

Nakon što jamči svoju bliskost i molitvu novim kardinalima, papa Franjo im kaže kako se nada u njihovu bratsku pomoć njemu u služenju univerzalne Crkve.

 Kardinalstvo ne znači promidžbu, ni davanje časti ili odličja, već je to jednostavno služba koja zahtjeva proširenje vidika i srca, napisao je papa Franjo 19-orici nadbiskupa koje će 22. veljače proglasiti kardinalima. Nitko od njih nije dobio priopćenje ili neku prethodnu obavijest da će biti proglašen kardinalom. Oni su to doznali, kao i svi ostali, u nedjelju kada je papa Franjo izrekao njihova imena. Nakon što je izrekao imena novih kardinala, papa Franjo se sjeo za stol i napisao im pismo koje je započeo s „Dragi Brate, na dan u kojem se obzanjuje da si izabran da budeš dijelom kardinalskog zbora...“. 

Nakon što jamči svoju bliskost i molitvu novim kardinalima, papa Franjo im kaže kako se nada u njihovu bratsku pomoć njemu u služenju univerzalne Crkve. 

Dobivanje kardinalske titule ne znači promicanje ni dobivanje počasti ili odličja, već je to jednostavno služenje koje zahtjeva proširenje vidika i srca, napisao je papa Franjo budućim kardinalima, te nastavio: „i bez obzira što ta mogućnost gledanja još dalje i još univerzalnijeg ljubljenja s većim intenzitetom se stječe jedino prateći isti Gospodinov put; put snižavanja i skromnosti preuzimajući oblik sluge“. 

Papa Franjo kaže novim kardinalima, a taj njegov plan držanja kardinala odnosi se, dakako, i na postojeće, kako je njihova imena izabrao „s jednostavnim i skromnim srcem“, te ako oni to imenovanje primaju s radošću neka taj osjećaj bude „daleko od bilo kakvog izražavanja mondenosti (svjetovnosti), bilo kakvog slavlja koje bi bilo izvan evanđelskog duha skromnosti, uzdržljivosti i siromaštva“.

Franjino pismo završava s „doviđenja 20. veljače“ kada započinju dvodnevna promišljanja o obitelji koja prethode konzistoriju na kojem će biti proglašeni kardinalima. I to pismo je neuobičajeni potez. Papa Franjo je, očito, njime htio naznačiti i kako bi se trebali ponašati kardinali i kako to što postaju „prinčevi Katoličke crkve“ znači da trebaju biti „sluge“.

>> Papa Franjo: Uložite u mlade, oni su budućnost

Komentara 1

Avatar Sanzo
Sanzo
14:18 14.01.2014.

E kad bi bar i naši biskupi i kardinal čuli... Samo nisam siguran, Vatikan je daleko pa se slabo čuje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije