Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Oteli su nam cure pa smo im bušili gume, ali smo ih zavoljeli'

Žitelji Vida, drevne narone, jedini na svijetu posvetili ulicu svojim zetovima
05. prosinca 2018. u 22:13 11 komentara 16744 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

Zetovska ulica u Vidu pokraj Metkovića vjerojatno je jedina na svijetu nazvana u čast mjesnih zetova koji u njoj žive. Tako smo i mi dobili privilegij upoznati Zdenka Bezera, Željka Šipraka, Nedu Šalinovića, Nikolu Lonca i Marija Čambera, ljude po kojima je Zetovska ulica u Vidu dobila ime.

Maraton lađa spektakl Stablina pobjednik 21. Maratona lađa! Predsjednica uručila Domagojev štit

Dočekali su nas, a gdje drugo nego u Zetovskoj ulici, u kući Marka Marušića, koji je “napola zet”, kako kaže, a pridružili su nam se i domaći Davor Boras i Iko Vučić, koji predstavlja svog zeta Belgijanca iz Zetovske ulice i neizbježna barem jedna Vidonjka, zbog kojih se sve ovo i događa, naša domaćica, Marica Marušić.


– Ulici smo dali ime Zetovska kako bismo našim zetovima koji su oženili naše Vidonjke i došli živjeti u Vid odali priznanje i čast. Kada smo 2004. godine u tadašnjem Mjesnom odboru krenuli u imenovanje ulica jer je poštar u Vidu imao problema zbog mnogo istih prezimena i imena pa onda moraš znati djeda u četvrtom koljenu da bi znao kome ćeš dati pismo, iz Grada smo dobili naputak da rabimo lokalne toponime. Ovo ovdje je novonastali, urbanizirani dio, a u narodu se govorilo “gori, di su zetovi”. Kuće su već tad izgradili Šiprak, Čember, Bezer... i zato smo predložili Zetovska ulica, a u Gradu Metkoviću su se oduševili – govore nam Marušić i Boras.

Pogledajte zetove po kojoj je ulica u Vidu dobila naziv: 

1 / 9
Jedan zet nije upao u Zetovsku ulicu pa želi da se ulica pomakne

Jednoglasno prihvaćeno

“Za novonastalu ulicu prethodnom urbanizacijom ustalilo se ime proizišlo iz zasnivanja obitelji muškaraca oženjenih Vidonjkama koji su tu izgradili kuće i nastanili se. Ime ulice odaje vidonjsku toleranciju, a i svojevrsna je oda ljubavi jer su se zbog nje odrekli svoga prebivališta i nastanili ovdje”, neobično je obrazloženje imena Zetovske ulice zapisano u dokumentaciji Grada Metkovića koje je jednoglasno prihvaćeno.
I tako od 2006. Vid jedini na svijetu ima Zetovsku ulicu.


– Naši su zetovi osvojili naše ljepotice, cure su ostale u Vidu, a mi smo dobili prave ljude za zetove, obogatili su naše mjesto i to je za svaku pohvalu – odaje im priznanje Bezer i dobiva pljesak zetova.


Miro Šimun Alebić priznanje Tri hrvatska liječnika dobila medicinski Oscar

Marko Marušić nije baš posve zet, nego napola, kaže nam. Naime, njegovi su se roditelji doselili u Vid dok je bio dijete, ovdje je odrastao i ostao živjeti. U Zetovskoj ulici, naravno, gdje mu je zapravo i mjesto, smatraju neki pravi Vidonjci.


– Ja sam do svoje desete godine živio u Prudu odakle mi je otac, mati je iz Novih Sela, to su susjedna mjesta, ali u istoj župi i sad sam za neke i ja zet, a 50 godina sam ovdje. Da sam u Americi, i Trump bi mi dao državljanstvo! – kaže Marko.


 | Autor :

U svakom slučaju, biti zet u Vidu nije mala stvar. Poštuju ih mještani.
– Da smo mi birali zetove, ne bismo izabrali bolje – tvrdi mještanin Dragan Vučić. Njegova žena je Vrgorka pa ga pitamo logično pitanje: hoće li i nevjeste dobiti svoju ulicu.


– Hercegovke su to gurale, ali smo ih srezali. Neviste su ko korov, ionako puštaju žile, što će im ulica?! – uz smijeh nam odgovaraju naši sugovornici, mahom i sami Hercegovci. Dakle, ništa od toga.


Nedo Šalinović najmlađi je među zetovima iz Zetovske ulice. Ima 47 godina, a vidonjski je zet već 23 godine.


– Rodom sam iz Velikog Prologa pokraj Vrgorca. Nisam izdaleka došao, ali moram reći da su me prihvatili kao da sam ovdje rođen. Bio sam policajac, a sad sam u mirovini. Kad sam se ženio, nije me trebala puno nagovarati da dođem živjeti u Vid jer mi se svidjelo mjesto i ljudi. Radio sam u Metkoviću i bilo je bliže, ali moram priznati da je prevagnuo gospođin stav. Takva je situacija kakva je, što ćemo si lagati – govori Šalinović. 


Djeca HAZU Kakva će biti Hrvatska 2051.

Kaže kako mu je jako drago što su zetovi dobili ulicu.
– Kada sam to čuo, nisam mogao vjerovati. To je velika čast, nijedno selo nije tako počastilo svoje zetove, ja nisam čuo nigdje na svijetu – kaže Šalinović.

Dragan Vučić i Davor Boras kažu da je lako bilo Nedi Šalinoviću, došao je zadnji, kada su drugi zetovi probili led.
– Kad su počeli dolazi budući zetovi u naše mjesto, bilo je određenih problema. A znaš ono, odakle dolaze ti momci, uzimaju naše cure pa onda uzimaju najbolje terene za gradnju kuće. Događale su se izbušene gume i kamen ispod auta dok se nismo uvjerili da su pravi momci. Najgore je bilo Zdenku Bezeru, on je došao prvi i oslobodio put ostalima – tvrde domaći.


 | Autor :

– Ma nije, bio sam “policajac” pa nije bilo problema – uz smijeh odvraća Zdenko Bezer koji je 1983. došao u Vid, a 1984. se oženio. Nije došao iz daleka, iz susjednih Momića.

– Odmah sam se odlučio da ću tu graditi, mada mi je bilo malo ono, znate, ženino misto. Ali lokacija je od 420 kvadrata na kojoj dobiješ i parking i odlučio sam se na gradnju. Nisam požalio, kao ni moji susjedi – kaže Bezer koji priznaje da mu je život u Vidu donio veliku promjenu, najviše svjetonazorsku, s obzirom na to da je bio mladi “milicajac”.


Gordana Deranja Gordana Deranja Kakva bi Hrvatska trebala biti da raste 5 posto!?

– Vid je uvijek bilo jedno homogeno, hrvatsko mjesto i nije bilo isto kao u mom kraju ili u Pločama, gdje sam radio. Ovdje su se pjevale hrvatske pjesme, svi su išli u crkvu, ali Bog je dao da sam se brzo uklopio u ovu sredinu. Ženina teta je časna sestra, i ona mi je rekla: “Iako nosiš petokraku na glavi, ti si naš.”

Imao sam 20 godina, tek sam se oženio i stasao sam zapravo okružen ovim ljudima. Vjenčali smo se i u crkvi, tajno, kada smo krstili prvo dijete, da znate kako me bilo strah da ću dobiti otkaz na poslu. Svećenik oduljio obred, a ja mu kažem: “Dajte malo to brže, doznat će se”, a on meni odgovara: “Isto ti je, oni ti ionako već znaju” – smije se Zdenko Bezer.

On i supruga imaju petero djece, tri kćeri i dva sina, te već četvero unučadi. Sretan je jer su svi u Hrvatskoj.


– Cure su završile fakultete, dvije su policajke u Zagrebu, a jedna je udata u Dubrovniku. Ona je profesorica hrvatskog. Ove dvije su završile fakultete, ali su nakon toga odabrale raditi u policiji. Ja sam bio čak i protiv, ali ćaćini geni rade – kaže nam Bezer, rekorder u Zetovskoj ulici po broju djece, iako se i ostali imaju čime pohvaliti, u svakoj kući ih je po troje-četvero.

Eko taxi PROMO Brže i udobnije od Ploča do Metkovića uz Eko taxi

– Ja imam četvero djece, naša strana ulice je sunčana i vjerojatno je to razlog, ha ha ha. Dvoje su u Norveškoj, rade, jedna je kći u policiji i ostala je tu, a jedna je udana u Orebiću – dodaje Nikola Lonac, rodom iz Hercegovine, koji u Vidu živi već 36 godina, koliko je u braku.

– Živim u Zetovskoj ulici, moja kuća je zadnja. Oženio sam se 1982. godine i supruga me nije trebala nagovarati da dođem živjeti u njezino mjesto. Bili sam podstanari 19 i pol godina u Metkoviću dok nisam napravio kuću. Taj period je bio težak, došao je rat, ja sam bio na terenu, djeca mala i sve to vrijeme supruga je bila sama s njima – kaže Lonac.

 | Autor :

Željko Šimrak je iz Sotina, kod Vukovara. Radio je u luci kad je u Metkoviću upoznao suprugu i 1986. došao u njezin Vid, kupio plac i počeo graditi kuću.


– Na žalost, 2003. moja je supruga oboljela i umrla. Ostao sam sam s tri sina. Nije bilo lako, pomagali su mi susjedi, najviše Marko. Danas su moji sinovi odrasli ljudi. Dvojica su u Njemačkoj, jedan je u Opuzenu, radi, ima radnju iznad mene. U Sotin idem povremeno, imam još sestru i zeta – kaže nam Šimrak.

Turistička patrola: Metković Turistička patrola Na svjetsko prvenstvo u Metković dolaze iz Burkine Faso

Naše kćeri šefice u kući

Sljedeći naš sugovornik je Iko Vučić, vitalni umirovljenik koji govori šest jezika, piše pjesme, sklada, pjeva, pješači, trči, izvrsno igra briškulu i trešetu i živi na relaciji Vid – Poreč – Belgija.


– Imam dva zeta, Francuza i Belgijanca, i predstavljam svojeg zeta Belgijanca iz Zetovske ulice jer moja je kći Vidonjka, iako je rođena u Belgiji kao i sve moje troje djece – kaže nam Iko.

Supruga mu je Belgijanka, djeca su rođena gore, a zovu se Jakov, Jelena i Benedikta i svi govore hrvatski. Svijeta je vidio, ali nigdje nije lijepo kao u Vidu, kaže. Sa zetom Francuzom bilo mu je zanimljivo ljetos za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu.
– Utakmice smo gledali obiteljski u Vidu i mogu vam reći da su i zetovi Belgijanac i Francuz, kao i sva unučad, navijali za Hrvatsku. Na kraju smo svi slavili jer su sve tri medalje bile naše, hahaha – kaže Iko.

Mišo Kovač: 'Hrvatska mladost sluša cajke, ali ne oni koji dolaze na moje koncerte'

– Imam šestero unučadi i zovu se Jago, Ante, Ivan, Ivana, Mila i Danica. Eto takve su vam moje kćeri... – ponosan je ćaća i dida Iko Vučić.

Znači, vaše su kćeri šefice u kući, zaključujemo, a nazočni zetovi dobacuju da su i njihove žene isto.


– Takve su Vidonjke, ne bi Belgijka znala tako stegnit ko naša!
 Bili su svi iz Zetovske ulice, ali jednog zeta nismo uspjeli upoznati. Talijan je, zove se Felicio i na radu je u Njemačkoj. Nismo upoznali ni Marija Čambera, a trebali smo, kažu nam naši domaćini, iako on ne živi u Zetovskoj.

– Meni je žao Čambera, on je ljut i ne priča s nama jer njegova kuća nije upala u Zetovsku ulicu. Bilo mu je drago što radite reportažu, mislio je doći s transparentima i prosvjedovati, ali na žalost, radi pa ne može. Apelira da napišete koju rič za njega da se ulica pomakne i obuhvati i njegovu kuću – kažu nam na rastanku smijući se naši domaćini.

Pogledajte i video naglog prekida sjednice u Saboru nakon kaosa:

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • prigorka:

  bravo zetovi ,zasluzili ste ulicu,da nema vas mozda nebi bilo ni ulice, cure bi se udalale I otisle u drugo mjesto

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  U ono vrijeme ( nije čitanje iz biblije ) nek ondašnje YU, dečki stari mladići koji se nisu ženili il nisu mogli nać curu koju bi uzeli išli su autobusom ( uhodano bilo ) u Zadarsko zaleđe dole oko Benkovca ... prikaži još! i tu provodili vikend sa Srpkinjama ( to je tako nije provokacija , zaostali kraj ) i ako je sve bilo ok a većini je bilo uzimali su ih i eto tu kod mene i dan danas žive .. jest da je u počecima balvan revolucije i njima puklo u glavu da su ugrožene a vjerujte zaseok same 3 kuće,žive duše nema kakva ugroženost al s vremenom se smirile i sad ustaške kune fino dođu a jedna bogme i katoličkoj crkvi služi ( bit će preko veze valjda ) ?

 • konoplja:

  Žene nisu vaše vlasništvo, ako želi muškarca iz drugog sela koji nije krkan i koji ne misli da ju posjeduje tko ste vi da im to branite? Krkani sa kamena!