Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osječki doktor poslao poruku Dalmatincima: Učinite to ako želite da vam dođu gosti

Situacija se razvija u pozitivnom smjeru, što je vjerojatno posljedica cijepljenja populacije, istaknuo je prof. Drenjančević
18. lipnja 2021. u 09:35 5 komentara 3184 prikaza
Foto: HRT

Epidemiološka situacija s koronavirusom sve je bolja, no interes za cijepljenje sve je manji. O važnosti cijepljenja govorio je prof. Domagoj Drenjančević s Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.

Rijeka: Cijepljenje djece od 12 do 16 godina protiv koronavirusa u dvorani Zamet PODACI HZJZ-A Pogledajte koja hrvatska županija ima najveći, a koja najmanji broj cijepljenjih

– Broj hospitaliziranih sve je manji, pala je brojka ispod deset. Mi već više dana nemamo preminulih, ovi koji su hospitalizirani dobro se oporavljaju. Što se tiče novooboljelih i njih je svakim danom sve manje. Generalno gledano – situacija se razvija u pozitivnom smjeru, što je vjerojatno posljedica cijepljenja populacije – istaknuo je prof. Drenjančević za HRT.

Kaže kako je nužno osvijestiti ljudima nužnost cijepljenja s obje doze.

– Samo obje doze cjepiva garantiraju onaj postotak zaštite koji je definiran i provjeren studijama. Jedna doza nije dovoljna s izuzetkom onih koji su preboljeli COVID-19 i cijepili se s jednom dozom – kod njih je imunost sigurno dulja, no to neće biti dovoljno u slučaju potrebe za nekim aktivnijim društvenim životom. Mislim i da ljude treba osvijestiti u tom smjeru jer ako se ne budu cijepili s obje doze normalizacija života bit će puno teže izvediva. Za sve one aktivnosti koje smo prije korone provodili – druženja i putovanja – bit će nužna procijepljenost s obje doze, poručio je.

Na Zagrebačkom velesajmu započelo cijepljenje obrtnika i njihovih zaposlenika POZITIVAN TREND Zagreb procijepio 50 posto odrasle populacije, Šostar: Ako se nastavi ovim tempom, na jesen možemo skinuti maske

Imao je poruku i za tri dalmatinske županije (Zadarska, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska) koje imaju najnižu procijepljenost, a koje praktički "žive od turizma".

– Cijepite se ako želite da vam dođu gosti! Ako želite uspješnu turističku sezonu, onda morate ponuditi okvir u kojem će se turisti osjećati sigurno. Da bi se oni osjećali sigurno, moraju znati da je u mjestu u koje dolaze cijela populacija procijepljena. Sami turisti koji dolaze u naše krajeve moraju ispuniti uvjete za putovanje, testiraju se ili su cijepljeni s obje doze, dakle sigurni su za kontakte. Ako dolaze u krajeve u kojem stanovništvo nije dovoljno procijepljeno, neće se osjećati sigurnima. Trebali bismo svi zajedno težiti onom postotku procijepljenosti koji je dovoljan da steknemo imunost zajednice – naglasio je. 

Kaže da je za kolektivnu imunost dovoljno 70% cijepljenih građana, tome treba težiti. Na pitanje voditeljice trebamo li se najesen pribojavati četvrtoga vala, odgovorio je da uvijek postoji opasnost od toga, ali treba biti optimističan. 

– Ja osobno mislim da je pred nama jedan dobar period, treba na to optimistično gledati. Doduše, to smo mislili i prošle godine u ovo vrijeme pa nam se onda odgodio teži period u studenome i prosincu. Ali tada nismo imali cjepivo kao jedan od glavnih alata u borbi protiv virusa. Sada je situacija puno bolja. Od uvođenja cjepiva situacija je takva da je među onima koji su se cijepili makar jednom dozom cjepiva, postotak onih koji su oboljeli bio mali – istaknuo je. 

Njemačka granična policija OTVARAJU GRANICE Njemačka će od 25. lipnja dopustiti ulazak u zemlju cijepljenim putnicima izvan EU-a

Kaže kako službenih smjernica o tome koliko ćemo se puta u budućnosti morati cijepiti – nema.

– Brojne varijacije virusa razlog su zašto se moramo cijepiti svake godine, sezonski. Tako je s gripom. Hoće li tako biti i s koronavirusom koji se ipak razlikuje od virusa gripe – pokazat će vrijeme, poručio je prof. Drenjančević.

Odgovorio je i na pitanje zašto je stopa smrtnosti u Hrvatskoj visoka, koje je stručnjacima prije neki dan postavio predsjednik Zoran Milanović. 

– Teško je to reći. Ako gledate opću svjetsku smrtnost, onda taj očekivani mortalitet i nije tako visok. Ako uzmete tu relaciju, ispada da je umrlo manje od 3% populacije kod koje je testiranjem utvrđen virus. Ako gledate apsolutne brojke, osam tisuća umrlih na našu populaciju značajna je brojka. Kada to stavite u korelaciju na milijun stanovnika, to može zvučati loše. Ali kada gledate Europsku uniju, mnoge zemlje u našem okruženju imaju lošije brojke. Da biste mogli sa sigurnošću utvrditi kolika je smrtnost, trebalo bi gledati više faktora, smrtnost s obzirom na dob, druge bolesti, po kojim kriterijima su druge zemlje prijavljivale svoje brojke. Teško je sada spekulirati jesu li naše brojke više ili niže – objasnio je.

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Sanytol
ČISTO I STERILNO
Zašto je bitno da znate razliku između sanitizacije i dezinfekcije
  • weAreCro:

    U slucaju trajnih nuspojava ili smrti: -proizvođač cjepiva ne snosi nikakvu odgovornost -država ne snosi nikakvu odgovornost -doktori ne snose nikakvu odgovornost A bi mi trebali biti odgovirni i primiti ono za sto nitko nije odgovoran. Kako da ne.

  • weAreCro:

    Osijecki doktor je rekao Dalmatincima??? Ajde sad mi recite da cijela Dalmacija nema doktora znanosti, naucnika, nego bas taj pametni iz Osijeka ce nekom govoriti sta da radi. Ma dajte budite pametni ove placenicke budale ne treba slusati uopce.

  • Antee:

    ′ Ne razgovaraj s magarcem! ′ ′ Magarac je rekao tigru: - ′ ′ Trava je plava. Tigar je odgovorio: - ′ ′ Ne, trava je zelena! " Izbio je spor i oni su otišli do lava, kralja šume, da ... prikaži još!ume, da riješi ovaj problem. Čak i prije nego što su stigli do mesta u šumi gdje je lav sjedio na njegovom prestolju, magarac je počeo vikati: - ′ ′ Vaše veličanstvo, je li istina da je trava plava? " Lav je odgovorio: - ′ ′ Tako je, trava je plava. " Magarac je bio oduševljen i nastavio: - ′ ′ Tigar se ne slaže sa mnom, proturijči mi i živcira me, molim te, kazni ga. " Kralj životinja reče: - ′ ′ Tigar će biti kažnjen s 5 godina šutnje. " Magarac je sretno skočio i zadovoljno krenuo dalje, ponavljajući: - ′ ′ Trava je plava ... ".... Tigar je, prihvaćajući kaznu, pitao lava: - ′ ′ Veličanstvo, zbog čega ste me kaznili? Trava je zelena, zar ne? Lav je odgovorio: - ′ ′ Da slažem se, trava je zelena. " Iznenađeni tigar upita: - ′ ′ Zašto me onda kažnjavaš? " Lav je odgovorio: - ′ ′ To nema nikakve veze s pitanjem kakva je trava plava ili zelena. Kazna za činjenicu da hrabra i inteligentna životinja poput vas ne može provesti vrijeme svađajući se s mazgom, a zatim mi doći s ovim pitanjem. " Najstrašnije je gubljenje vremena svađati se s budalom i neznalicom, koji ne mari ni za istinu ni za stvarnost, već samo za pobjedu svojih uvjerenja i iluzija. Nikada ne gubite vreme na smješne argumente .... Postoje ljudi koji, bez obzira na to koliko dokaza i svjedočenja dobiju, ne mogu razu