Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za i protiv

Oman: Lov lukom i strijelom je sadistička rekreacija. Lovački savez: Omogućit će bogatiju ponudu lova

Bowhunting
Foto: screenshot/youtube
1/5
09.06.2015.
u 11:12

Nacrt novog zakona o lovstvu predviđa legalizaciju lova lukom i strijelom, o prednostima i nedostacima polemiziraju Đuro Dečak i Luka Oman - prvi je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, a potonji predsjednik Prijatelja životinja

Nacrt novog zakona o lovstvu predviđa legalizaciju lova lukom i strijelom, o prednostima i nedostacima polemiziraju Đuro Dečak i Luka Oman - prvi je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, a potonji predsjednik Prijatelja životinja.


Luka Oman, Prijatelji životinja: 'Lov lukom i strijelom služi isključivo sadističkoj rekreaciji i avanturizmu pojedinca'

Zbog čega lov lukom i strijelom nije legalan? 

U Hrvatskoj je oduvijek zabranjen lov lukom i strijelom. Takva vrsta lova ne može se opravdati lovstvom, nego služi isključivo sadističkoj rekreaciji i avanturizmu pojedinaca, a to nije razlog da se ova okrutna praksa dopusti zakonom. Jasno je da bi uvođenjem lova lukom i strijelom pojedinci imali dopuštenje za iživljavanje na životinjama, i to nazivaju sportom i turizmom. Osim životinjama, takva vrsta lova može samo štetiti našem turizmu koji treba biti zasnovan na zaštiti prirode i životinja u njoj, a ne barbarskim ponudama za ubijanje životinja. Hrvatskoj ne trebaju slike ranjenih srna ili zalutalih pasa probodenih strijelom, a niti nove nezgode ozlijeđenih ljudi.

U kojim državama Europe lov lukom i strijelom jest legalan?

Zbog opravdanih razloga, zemlje kao što su Njemačka, Austrija, Švedska, Švicarska, Belgija, Bugarska, Rumunjska, Irska, Norveška, Litva i Ujedinjeno Kraljevstvo zabranjuju lov lukom i strijelom. Smatramo da i Hrvatska treba ostati među njima, a ne unazađivati svoje zakonodavstvo, tim više što se i mnogi lovci ograđuju od prijedloga za uvođenje lova lukom i strijelom.

Koja je razlika u lovu životinja lukom i strijelom od lova puškom? 

Uvođenje mogućnosti lova lukom i strijelom civilizacijski je i etički nazadno, nehumano i uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja. U odnosu na lov puškom, lov lukom i strijelom povećava mogućnost da životinja ostane ranjena. Strijela mora presjeći glavne krvne žile, torakalne organe ili neurološko središte kako bi uzrokovala brzu smrt. U većini uvjeta za lov općenito je teško ispucati strijelu s oštrim vrhom u vitalno područje. Gotovo sve životinje pogođene u području trbuha sporo umiru od upale potrbušnice. Ako postoji relativno niska izlazna rana na prsima, uglavnom nastaje unutarnje krvarenje, što rezultira slabim tragom krvi. Životinja bježi i umire danima ili čak tjednima polaganom smrću u šumi. Lov sam po sebi u 21. stoljeću nepotreban je i okrutan, a ako se dopusti lov lukom i strijelom, onda se zaista vraćamo u kameno doba, pa po istoj logici možemo dopustiti i da lovci gađaju životinje kopljima ili sjekirama.

Koje će benefite/štetu donijeti legalizacija lova lukom i strijelom?

Osim štete turizmu i ugledu Hrvatske, dodatno će stradavati i životinje i ljudi. Uvođenjem lova lukom i strijelom u Hrvatsku bi se uvelo novo, iznimno opasno oružje za sigurnost ljudi, zbog svoje nečujnosti. Takvo tiho oružje velika je opasnost i za lovce, koji ionako često stradavaju od svojih kolega, kao i za građane kojima, dok šeću prirodom, u glavu može doletjeti strijela, a nisu upoznati da taj čas traje lov jer ne čuju pucnjeve. To novo oružje trebat će registrirati zbog čega će se morati mijenjati golem broj zakona, pravilnika i ostalih propisa, što će preopteretiti ionako već preopterećenu državnu birokraciju i zahtijevati značajne novčane troškove. To su itekako važni razlozi da se ne udovolji željama obijesnih pojedinaca za ispucavanjem strijela u nedužne životinje.

 


Đuro Dečak, Hrvatski lovački savez: 'Ova vrsta lova nudi bogatiju ponudu i svrstat će nas uz bok najrazvijenijih zemalja'

Zbog čega lov lukom i strijelom nije legalan? 

Lov lukom i strijelom nije legalan jer se ne nalazi u Zakonu o lovstvu, a kao takav nije klasificiran ni u zakonodavnom okviru koji definira lovačko oružje. Ipak, važno je znati da se lov lukom i strijelom nalazi u prvom Zakonu o lovu iz 1994. godine (NN 10/1994) gdje u svojem članku 63., stavku 4 propisuje: “Lukom i strijelom dopušteno je loviti divljač u lovištu samo u ograđenom prostoru i na propisan način.” Kasnijim izmjenama i dopunama te donošenjem novog Zakona o lovstvu ova odredba se gubi. Ova praksa u mnogim razvijenim zemljama s dugogodišnjom tradicijom lova i dalje se koristi i to u neprekinutom vremenskom razdoblju s time da su propisi strogi s točno definiranim načinom lova. 

Ovakav način lova izrazito je kompleksan i zahtjevan sagledavajući činjenicu pojedinačnog lova tzv. piršem odnosno hodom kroz lovište kako bi se lovac približio na vrlo malu razdaljinu do divljači. Uzimajući u obzir prilike koje prate lovca, vrlo je mala mogućnost realizacije, a kad do nje dolazi, ona je precizna i divljač ostaje nedaleko od mjesta pogotka. Isto tako treba percipirati razvoj ovog oružja kroz protekla desetljeća. Ovdje podrazumijevamo korištenje bitno drukčije opreme od one na koju se veže općenita predodžba luka i strijele budući da se koriste posebni lukovi sa strelicama koje su striktno namijenjene za lov. Imajući u vidu sveobuhvatnu sliku i držeći se zakonodavnog okvira u kojem treba izuzeti slučajeve krivolova koji je i onako moguć bez obzira na vrstu oružja a koji je podložan zakonskoj sankciji, ovaj način lova je rijedak.

U kojim državama Europe lov lukom i strijelom jest legalan? 

Prema dostupnim podacima i ponudama lov lukom i strijelom daleko je najrašireniji na području Amerike i Kanade, a zatim nešto manje na području Europe. Ne smije se zaboraviti pri tome ni Afrika gdje osim samog lova postoji i interes približavanja divljači s namjerom da je se uspava kako bi se uzelo određene podatke o vrsti. Kod nas je interes za ovakvim načinom lova malen, što ne iznenađuje uzimajući pri tome u obzir nekorištenje lova lukom i strijelom u proteklom periodu. No, u zemljama gdje je dopušten, on je i relativno popularan. Za lovce koji se odluče na ovaj način lova postoji i međunarodna asocijacija The European Bowhunting Federation (EBF) u čijim načelima stoji da promiče visoke etičke standarde u obliku lova koji je star nekoliko desetaka tisuća godina. Lovi se u većini članica EU, a kao primjer europskih zemalja u kojima je ovaj način lova legalan možemo navesti Francusku, Španjolska, Finsku, Mađarsku, Italiju…

Koja je razlika u lovu životinja lukom i strijelom od lova puškom?

Lovstvo danas podrazumijeva ispunjavanje niza zakonskih pretpostavki onoga koji se želi njime baviti. Hrvatska se danas nalazi pri vrhu zemalja s najstrožim zakonodavstvom na ovom području. Zakonom o oružju točno je definirano što je lovačko oružje i koji naboji se koriste. S obzirom na njegovu uporabu u lovu definirani su načini lova i njegova uporaba, a Zakon o lovstvu pravilnikom određuje i lovostaj. Lov lovačkim oružjem u odnosu na lov lukom i strijelom u osnovi daje raznovrsniju mogućnost lova, dok je za lov lukom i strijelom karakteristično hodanje i prikradanje divljači. Ne smije se zaboraviti osnovna pretpostavka sigurnosti. Lov lukom i strijelom pri tome može u rijetkim slučajevima značiti neznatno dulje vrijeme ugibanja zbog iskrvarenja dok je kod lova lovačkim oružjem ono gotovo trenutačno.

Koje će benefite/štetu donijeti legalizacija lova lukom i strijelom? 

S obzirom na ozakonjenje korištenja ovakvog načina lova smatramo da se u bitnome neće ništa promijeniti na samom planu gospodarenja lovištem i divljači osim što ćemo imati mogućnost bogatije ponude i s time se svrstati uz bok razvijenijim zemljama od nas koje danas prednjače u lovnoturističkoj ponudi. Legalizacija lova lukom i strijelom obogatit će ponudu vezanu uz razvoj lovnog turizma. Lovci, pretežno iz zemalja gdje je poznat ovaj način lova, i njihova visoka platežna moć, koji ovakav način lova iziskuje, otvorit će mogućnost dugotrajnijeg ostanka grupe u RH, a samim time i razvoja ostalih djelatnosti koje se nalaze na području lovišta. Ovo je još jedan vid razvoja i onako sve zapostavljenijih ruralnih krajeva gdje je lovstvo s popratnim djelatnostima ostalo jedno od zadnjih uporišta razvoja i ostanka domicilnog stanovništva na tom području. Važno je naglasiti da svaki lovoovlaštenik koji gospodari jednim od 1060 državnih ili zajedničkih lovišta u Hrvatskoj sukladno Zakonu o lovstvu koji će regulirati uvjete lova može odobriti ili ne ovakav način lova.

Komentara 13

RL
@rlando
15:29 09.06.2015.

I meni je žao životinje, a još mi više žao ljudi kojima su divlje svinje pojele sve usjeve, pa više nemaju sa čim hraniti svoje domace životinje pa ih moraju ubijati.

HO
homofob
16:04 09.06.2015.

Ljude se mora mentalno doskolovati da razumiju l o v ! Naglasak je na "lov" ne na "krivolov" koji nazalost prevladava Balkanistanom Zivim u drzavi nesto vecoj od Hrvatske s brojem stanovnost po prilici jednakom hrvatskom stanovnistvu. Godisnje se (u(u sezoni !!! lova) pozanje oko 120 000 grla jelenje divljaci na sportski nacin da divljac ima mogucnost cuti i vidjeti lovca! Strelicari ulove nesto preko 20 000 grla! Pravilo u lovu je ne pogoditi divljac na krajnjem dometu oruzja kada je energija udara projektila mala i ulazi u tjelo ali udarac je mali. Divljac se pogada s MALE daljine gdje je pogodak ubitacan, energija udarca velika i trenutno!!! r u s i divljac na tlo!!! Ranjenu divljac se mora aktivno traziti i naci u sto kracem vremenu! Lovi se iskljucivo danju _ jedan od razloga je i da se eventualno ranjenu divljac nade na vrijeme. Lovac prije lova mora vjezbati gadanje i los strijelac vise nece biti pozvan s drustvom u lov - sramota je ako se divljac muci radi loseg strijelca! Divljac se lovi za u frizider i lovac godisnje ima dozvolu za 4-5 grla a cijena godisnje dozvole je nesto ispod 150 kuna (20 dolara). Otkada je dozvoljen lov u sedamdesetak godina broj jelenje divljaci je porastao sa ispod 20 tisuca grla u drzavi na preko pola miliona. Slican trend je i s divljim puranima: 1970 je pusteno nekoliko stotina purana i purica a lov je poceo 1990 najprije samo u jesen a posljednjih godina u proljece i u jesen i purana sada ima puno. Kada ima zainteresiranih za divljac onda ce biti i divljaci. Krivolovce se strogo progoni i populacija lovaca mrzi krivolovce, losi strijelci kome se divljac muci se izolira i ubrzo sami odustaju od takova "lova". Osobno sam pokusao loviti dva puta i prenaporno je za moju dob trcati pa se onda suljati za jelenom - nema lova nocu s ceke kao razbojnik- nego se dolazi na 40 do 60 metara puskom ili 15-25 metara strelicarski pa divljac ima prilike cuti, vidjeti i namirisati lovca i to je draz i sport a ne iz zasjede s tornja nocu kada se divljac hrani kao u Europi zato tamo vise niti nema puno divljaci!

DJ
djure1
11:53 09.06.2015.

luk i strijela nisu sporni..sporno je ubijanje bez potrebe za hranom ili bar unistavanjem stetocina..sporno je sto vam je abortus pravo a drvlje i kamenje na lovce sto ubijaju zivotinje a ne smeta vam humanitarcima ubijanje nerodene djece..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije