Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA 'TESLA U ZAGREBU'

Održivim gospodarenjem otpadom do čistog okoliša

Svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
11.07.2018.
u 16:38

Na konferenciji je istaknuto kako su i danas Tesline riječi aktualne. Inovacije i inovativni projekti ključni su element u zaštiti okoliša i očuvanju prirode, a sam Tesla izučavao je zakonitosti prirode, bavio se obnovljivim izvorima energije te svojim idejama i izumima doprinosio njezinu očuvanju.

 U okviru trodnevne manifestacije "Tesla & friends", u srijedu je u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) - Komori Zagreb održana konferencija "Tesla u Zagrebu" 2018. na temu:"Održivim gospodarenjem otpadom do čistog okoliša".  

Manifestacijom "Tesla & friends" obilježava se 162. obljetnica rođenja Nikole Tesle i 5. Dana Nikole Tesle - dana znanosti, tehnologije i inovacija.

"Poznato je da se Tesla svojim radom, izumima i patentima zalagao za čist okoliš i odgovoran odnos pojedinca prema prirodi. Uporaba nekih Teslinih izuma i ideja rješava probleme očuvanja čiste prirode kao i dobivanje energije iz obnovljivih izvora te novih tehnologija", poručila je predsjednica udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović.   

Tesline riječi

"Energija, to je ključni problem budućnosti - pitanje života ili smrti. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti", rekao je Nikola Tesla.

Na konferenciji je istaknuto kako su i danas Tesline riječi aktualne. Inovacije i inovativni projekti ključni su element u zaštiti okoliša i očuvanju prirode, a sam Tesla izučavao je zakonitosti prirode, bavio se obnovljivim izvorima energije te svojim idejama i izumima doprinosio njezinu očuvanju. Stoga je u spomen na Nikolu Teslu, kao velikog humanista i izumitelja, ovogodišnja konferencija posvećena upravo toj značajnoj temi. 

Mihajlović ističe kako su klimatske promjene i s njima povezana kriza prirodnih resursa jedan od najvećih globalnih problema današnjice.

"Iako međunarodna zajednica od kraja 80-tih, početka 90-tih godina prošlog stoljeća prepoznaje 'granice rasta' i s njima povezanu degradaciju okoliša kao globalni problem čije je rješenje dosljedna provedba koncepta održivog razvoja, činjenica jest da je globalna ekonomija i danas takozvana linearna ekonomija. Isti trend prisutan je i u Hrvatskoj gdje još uvijek ne postoji održiv sustav gospodarenja otpadom", naglasila je Mihajlović.

Pratiti standarde Europske unije

Po njezinim riječima, jedan od razloga takvog stanja je i nedovoljna informiranost političara, ali i odgovornih osoba u komunalnim tvrtkama o postojanju različitih načina, modela i tehnologija kojima se može riješiti taj najveći okolišni problem u Hrvatskoj te tako Hrvatsku uvesti na kartu europskih država koje se spremaju na implementaciju koncepta cirkularne ekonomije.     

Predsjednik HGK - Komore Zagreb Zlatan Fröhlich istaknuo je da je ovogodišnja tema - "Održivim gospodarenjem otpadom do čistog okoliša" - vrlo bitna za opstanak čovječanstva, društva, država, gradova. "Definitivno imamo veliki zadatak pred nama kao zemlja koja treba pratiti standarde Europske unije. Na žalost tu u dobrom dijelu onoga što se događa još to nismo uspjeli", rekao je i dodao kako misli da ova konferencija može biti jedan od poticaja da se neke stvari poprave i razmjene iskustva.    

Kristijan Tabak iz Rochester Institute of Technology Croatia ističe kako tema gospodarenja otpadom danas postaje aktualnija nego ikada prije, a ime Nikole Tesle savršeno se uklapa u izazove koji ju prate. "Problem gospodarenja otpadom je veliki inženjerski, matematički i općenito govoreći optimizacijski problem. On traži netrivijalna znanja, između ostalih i iz STEM područja, kamo je na kraju i Tesla pripadao", kazao je.

Jasna Kufrin iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu rekla je da je proces rješavanja dugogodišnjih problema u gospodarenju otpadom započeo kada i proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

"Danas se može reći da je zakonodavni dio u području gospodarenja otpadom zadovoljavajući i da su hrvatski propisi usklađeni s propisima EU, a vezano za ostvarenje ciljeva i provedbe mjera koje su tim propisima zadani, postoje određeni problemi koji su djelomično uzrokovani i nedostatkom odgovarajuće infrastrukture za skupljanje i obradu otpada, a za čije rješavanje je potrebno odgovarajuće vrijeme, ali i financijska sredstva", tvrdi Kufrin.

Smatra da provedba propisa u velikoj mjeri ovisi o odgovarajućem angažmanu na lokalnoj razini te da se se očekuju sve bolji rezultati, posebno u gospodarenju komunalnim otpadom.    

Đuro Horvat, direktor Tehnix d.o.o., rekao je da je ta kompanija razvila najbolju MBO-Te tehnologiju za reciklažu miješanog komunalnog otpada. Rekao je i da dosadašnji izgrađeni centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj nisu ni ekološki ni ekonomski održivi, a nisu ni socijalni. "To je promašena investicija u onu tehnologiju koja ne daje očekivane rezultate zbog financiranja", rekao je.

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy koja je bila moderatorica panel diskusije rekla je kako u području zaštite okoliša dobro povlačimo sredstva iz EU, ali se problemi ipak ne rješavaju. "Jer ako dobro povlačimo sredstva, a problemi se ipak ne rješavaju, znači da postoji problem u samoj strategiji i u strukturi rješavanja ovog problema", upozorila je Holy.

Na konferenciji je predsjednica udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović uručila priznanja predstavnicima pokrovitelja i partnera - HGK-Komori Zagreb, Rochester Institute of Technology Croatia i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Priznanja za sudjelovanje na konferenciji dobili su panelisti i predavači.  

Svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost
1/21
Ključne riječi

Komentara 1

NO
nogogaz
19:39 11.07.2018.

Pravoslavni Nikola veliki je hrvat! Daleko smo od EU kulture gospodarenja otpadom. Od malih nogu tribamo ucit dicu a drzava mora nesto naucit recimo od slovenaca. U LJ imaju moderne kontejnere ispod zemlje a gradjeni imaju cip kartice kojima se se kontrolira sta i koliko su bacili...odvojeno, naravno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije