Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedan znanstvenog genija

Teslin bežični prijenos: od vizije do zbilje

Zagreb: Postav izložbe "Teslin svjetski sustav" u Tehničkom muzeju
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
10.07.2018.
u 20:47

Izložba ilustrira Teslin bežični sistem i objašnjava dva njegova aspekta rada: prijenos signala i prijenos velikih količina energije

Tjedan je Nikole Tesle, danas mu je bio rođendan, a sutra se u zagrebačkom Tehničkom muzeju koji nosi njegovo ime otvara izložba o sustavu koji ga je proslavio, no koji je, nažalost, završio neuspjehom i praktički okončao njegovu znanstvenu karijeru. Izložbu organiziraju Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu i Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Iscrpan dosje koji je oblikovala Zorica Civrić Flores, autorica izložbe, pokazuje kako je Nikola Tesla od 1901. do 1906. u laboratoriju na Long Islandu razvijao sustav utemeljen na svojim izumima, koji je nazvao “Svjetski sistem bežičnog prijenosa”.

Tehničke mogućnosti ovog sustava na početku 20. stoljeća postojale su samo kao znanstvena vizija. Svoj je sustav Tesla zasnovao na korištenju stojnih valova Zemlje. Danas se on temelji na žičnom i bežičnom prijenosu energije kroz provodljivu atmosferu. Tek krajem 20. stoljeća Teslina vizija postala je stvarnost razvojem informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija.

Pogledajte i galeriju: „Nikola Tesla – Mind from the Future“

Zagreb: Postav izložbe "Teslin svjetski sustav" u Tehničkom muzeju
1/10

– Tesla je na području bežičnog prijenosa energije počeo raditi 1889. Izložba je važna jer ilustrira Teslin bežični sistem i objašnjava zapravo dva njegova aspekta rada – prijenos signala (manjih količina energije) i prijenos velikih količina energije. Prvi dio Teslinih vizija globalnih komunikacija baziran na prijenosu zračenjem ostvaren je i danas masovno u upotrebi. Drugi dio istraživanja manje je poznat i zbog njega je zapravo sagrađen 1904. toranj na Long Islandu. Ta se Teslina tehnologija temelji na upotrebi stacionarnih ili stojnih Zemljinih valova tehnikom provođenja energije, a to je tehnologija na čiju upotrebu još čekam – kaže Zorica Civrić Flores.

U nastojanju da objasni mogućnosti “svjetskog sistema” u novinama je 1904. izašla brošura koja je prozvana “Upečatljivi Teslin manifest”, u kojoj Tesla u 12 točaka objašnjava mogućnosti novog sustava. Tih dvanaest točaka svojom aktualnošću te snagom vizije zapanjuje i danas. Izložba kronološki prati Tesline eksperimente i eksperimente ostalih znanstvenika koji su prethodili Teslinim otkrićima ili su ga potaknuli na njih, ali i uspoređuje što je sve Tesla predvidio da bi se bežičnim prijenosom moglo učiniti te otkrića koja su dovela do današnjeg načina bežičnog prijenosa.

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije