Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Danas rođendan velikog Tesle: potkradali su ga 'suradnici' i nikad nije dobio Nobela

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom
10. srpnja 2018. u 09:50 12 komentara 1442 prikaza
Nikola Tesla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prije točno 162 godine, 10. srpnja 1856., u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika i inovatora.

Nedjeljko Perić Cijena pameti 'Nikola Tesla' mora biti u Sveučilišnoj aleji i nigdje drugdje. Samo tako može pomoći ‘dolini smrti’

Tesla je radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumitelj je okretnog magnetskog polja, višefaznog sustava izmjeničnih struja i nebrojenih drugih stvari koje su dobrim dijelom odgovorne za tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo. Bio je potkradan od 'suradnika' i nikada nije dobio Nobelovu nagradu.

Iako rođen u Lici, Tesla je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Godine 1885. osnovao je u New Yorku tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora, čime je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Nikola Tesla SVJETSKI BREND Tko se srami Tesle još: Je li Hrvatska slavnom geniju vratila dug

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. 1896. bio je izabran za počasnog člana JAZU-a, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu.

Posljednjih desetljeća života unatoč velikoj slavi bio je pomalo zaboravljen, a kontaktirao je s rijetkima. Tesla je preminuo u New Yorku 1943. godine.

Povodom obljetnice Teslina rođenja u Zagrebu se održava peti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, inovacija i tehnologija.

Između ostalog danas je organizirana svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u 19 sati u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade u Zagrebu. Sutra će biti održana i konferencija „Tesla u Zagrebu“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb te otvaranje izložbe „Teslin svjetski sustav“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Nikola Tesla
1 / 10
Predstavljen prošireni postav izložbe „Nikola Tesla – Mind from the Future“
Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • aabbcc:

  Da je Tesla pravi Srbin on bi pobjegao u Rusiju a ne Ameriku.

 • sokolić:

  Tesla nema veze sa srbijom

 • Avatar toxic alien
  toxic alien:

  Ogromna vecina ljudi koji znaju za Teslu najvjerojatnije ne znaju ni da je srpskog roda ni da je rodjen u Hrvatskoj. Covjek je bio genijalac, a kad si genijalac onda si svjetski i svaciji...