Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Danas rođendan velikog Tesle: potkradali su ga 'suradnici' i nikad nije dobio Nobela

Nikola Tesla
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.07.2018.
u 09:50

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom

Prije točno 162 godine, 10. srpnja 1856., u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika i inovatora.

Tesla je radio u području elektrotehnike i radiotehnike. Izumitelj je okretnog magnetskog polja, višefaznog sustava izmjeničnih struja i nebrojenih drugih stvari koje su dobrim dijelom odgovorne za tehnologiju koju danas svakodnevno koristimo. Bio je potkradan od 'suradnika' i nikada nije dobio Nobelovu nagradu.

Iako rođen u Lici, Tesla je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Godine 1885. osnovao je u New Yorku tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica, a 1887. tvrtku Tesla Electric Company, s laboratorijem, u kojem je najprije konstruirao elektromotore izmjenične struje. U jesen iste godine prijavio je prve patente o proizvodnji i prijenosu višefaznih izmjeničnih struja i njihovoj primjeni za učinkovit pogon izmjeničnih elektromotora, čime je izumima pokazao da je za većinu primjena izmjenična struja znatno prikladnija od istosmjerne.

Tesla je cijeloga života bio duhom vezan za domovinu, a poznat je po izjavi kako se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom. 1896. bio je izabran za počasnog člana JAZU-a, a 1926. za počasnoga doktora Sveučilišta u Zagrebu.

Posljednjih desetljeća života unatoč velikoj slavi bio je pomalo zaboravljen, a kontaktirao je s rijetkima. Tesla je preminuo u New Yorku 1943. godine.

Povodom obljetnice Teslina rođenja u Zagrebu se održava peti Dan Nikole Tesle - dan znanosti, inovacija i tehnologija.

Između ostalog danas je organizirana svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost u 19 sati u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade u Zagrebu. Sutra će biti održana i konferencija „Tesla u Zagrebu“ u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb te otvaranje izložbe „Teslin svjetski sustav“ u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Nikola Tesla
1/10

Komentara 8

AA
aabbcc
12:29 10.07.2018.

Da je Tesla pravi Srbin on bi pobjegao u Rusiju a ne Ameriku.

SO
sokolić
14:33 10.07.2018.

Tesla nema veze sa srbijom

Avatar toxic alien
toxic alien
10:44 10.07.2018.

Ogromna vecina ljudi koji znaju za Teslu najvjerojatnije ne znaju ni da je srpskog roda ni da je rodjen u Hrvatskoj. Covjek je bio genijalac, a kad si genijalac onda si svjetski i svaciji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije