Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odlične vijesti za studente: Ministarstvo je povisilo minimalnu naknadu za obavljanje studentskih poslova

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, resorni ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu.
16. studenoga 2019. u 12:52 2 komentara 1576 prikaza
Studentski centar u Savskoj
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. iznosit će neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019., priopćeno je u subotu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ODGODA MATURE? Maturanti s odrađivanjem moraju početi odmah

Odluku o povećanju minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, donijela je resorna ministrica Blaženka Divjak.  Nakon što je Vlada RH objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020.,  kojom se ona povisuje sa 3.750,00 kuna na 4.062,51 kuna u bruto iznosu, Ministarstvo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu.

 Navode da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni".

 Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Josip Aladrović, Blaženka Divjak i Branimir Mihalinec ŠTRAJK U ŠKOLAMA Četiri opcije za rasplet: od općeg štrajka do zabrane

Iz Ministarstva također podsjećaju da se, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručio broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su se uvele i STEM stipendije.

 Također, od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti;  400 stipendija za posebne skupine studenata.

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • larala:

    vau, povisit će minimalnu plaću na 3250 kn (neto) , s tim novcima kad plate ljudi režije mogu slobodno gladovati cijeli mjesec.....no, za našu vladu to nije nimalo bitno...bitno je da oni mogu pričati kako su povisili minimalnu plaću i ... prikaži još!i satnicu studentima od čijeg rada imaju veću korist neg studenti

  • Aedes2017:

    Dvije (2) kune više po satu ??? Sramotno...I to je odlična vijest ? Pa ljudi..gdje mi to živimo ???